ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Greenpeace continuă presiunile pentru blocarea proiectului Neptun Deep și invocă starea precară a platformelor existente în Marea Neagră

31 Octombrie 2024   |   Agerpres

Organizaţia a sesizat Comisia Europeană în legătură cu deficienţele de supraveghere ale Autorităţii Competente pentru Reglementarea Operaţiunilor Petroliere Offshore, în special în efectuarea de inspecţii la timp şi eficiente, conform cerinţelor Directivei europene privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore.

 
 
Activiştii Greenpeace protestează, joi, în Constanţa, la sediul Autorităţii Competente pentru Reglementarea Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO) şi solicită instituţiei să respecte dreptul românilor la un mediu sănătos şi să prevină pericolele proiectului Neptun Deep.

"Această autoritate nu reuşeşte să apere interesele românilor. Nereguli grave care pot duce la dezastre ecologice nu pot fi tolerate într-un stat care ar trebui să protejeze dreptul oamenilor la un mediu curat şi sănătos. Nu putem avea încredere că eliberarea de noi avize pentru viitoare proiecte, precum Neptun Deep, se realizează într-un mod competent şi transparent. De aceea am venit în această zi simbolică, de Ziua Internaţională a Mării Negre, pentru a cere respectarea legii şi grijă faţă de mediul care ne susţine viaţa", a declarat, în comunicatul citat, Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.


Reprezentanţii Greenpeace protestează la sediul ACROPO pentru a cere instituţiei să respecte dreptul românilor la un mediu sănătos şi să prevină pericolele proiectului Neptun Deep.

Potrivit sursei citate, faţada clădirii a fost acoperită de un banner în care se solicită să nu aprobe distrugerea Mării Negre, în timp ce pe gardul din jur au fost afişate pancarte care fac apel la oprirea proiectului Neptun Deep şi protejarea Mării Negre.

În acest context, Greenpeace România invocă starea precară a platformelor existente în Marea Neagră, operate de OMV Petrom, în cazul cărora ACROPO "refuză să intervină corespunzător de aproape un an".

Greenpeace România a iniţiat demersuri legale şi administrative prin care a solicitat verificarea situaţiei raportate şi luarea măsurilor ce se impun de către autorităţile competente (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ACROPO).

De asemenea, organizaţia a sesizat Comisia Europeană în legătură cu deficienţele de supraveghere ale ACROPO, în special în efectuarea de inspecţii la timp şi eficiente, conform cerinţelor Directivei europene privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore.

Luna trecută, activiştii Greenpeace România au protestat pe şantierul proiectului Neptun Deep, la capătul conductei Tuzla-Podişor şi au solicitat oprirea imediată a proiectului de extracţie de gaze din Marea Neagră.

Protestatarii au susţinut ideea că infrastructura offshore a proiectului Neptun Deep afectează două situri Natura 2000. "În plus, cei 300 de km de gazoduct Tuzla-Podişor vor traversa opt situri Natura 2000, dintre care patru sunt desemnate de interes comunitar pentru habitate şi patru pentru păsări. Pe lângă cele menţionate anterior, ruta mai trece prin trei situri Ramsar, toate fiind zone de protecţie a păsărilor (unele primare, altele secundare)", preciza, la momentul respectiv, organizaţia într-un comunicat de presă.

Până în prezent, Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.

De asemenea, organizaţia a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep, care a strâns peste 40.000 de semnături.

La începutul lunii septembrie a acestui an, Greenpeace România a solicitat Tribunalului Bucureşti "suspendarea imediată" a acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep şi a susţinut că Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa a eliberat acordul de mediu prin încălcarea gravă a dispoziţiilor legale şi a procedurilor asociate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15 / 4553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...