Greenpeace continuă presiunile pentru blocarea proiectului Neptun Deep și invocă starea precară a platformelor existente în Marea Neagră
31 Octombrie 2024
AgerpresOrganizaţia a sesizat Comisia Europeană în legătură cu deficienţele de supraveghere ale Autorităţii Competente pentru Reglementarea Operaţiunilor Petroliere Offshore, în special în efectuarea de inspecţii la timp şi eficiente, conform cerinţelor Directivei europene privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore.
Activiştii Greenpeace protestează, joi, în Constanţa, la sediul Autorităţii Competente pentru Reglementarea Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO) şi solicită instituţiei să respecte dreptul românilor la un mediu sănătos şi să prevină pericolele proiectului Neptun Deep.
"Această autoritate nu reuşeşte să apere interesele românilor. Nereguli grave care pot duce la dezastre ecologice nu pot fi tolerate într-un stat care ar trebui să protejeze dreptul oamenilor la un mediu curat şi sănătos. Nu putem avea încredere că eliberarea de noi avize pentru viitoare proiecte, precum Neptun Deep, se realizează într-un mod competent şi transparent. De aceea am venit în această zi simbolică, de Ziua Internaţională a Mării Negre, pentru a cere respectarea legii şi grijă faţă de mediul care ne susţine viaţa", a declarat, în comunicatul citat, Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Reprezentanţii Greenpeace protestează la sediul ACROPO pentru a cere instituţiei să respecte dreptul românilor la un mediu sănătos şi să prevină pericolele proiectului Neptun Deep.
Potrivit sursei citate, faţada clădirii a fost acoperită de un banner în care se solicită să nu aprobe distrugerea Mării Negre, în timp ce pe gardul din jur au fost afişate pancarte care fac apel la oprirea proiectului Neptun Deep şi protejarea Mării Negre.
În acest context, Greenpeace România invocă starea precară a platformelor existente în Marea Neagră, operate de OMV Petrom, în cazul cărora ACROPO "refuză să intervină corespunzător de aproape un an".
Greenpeace România a iniţiat demersuri legale şi administrative prin care a solicitat verificarea situaţiei raportate şi luarea măsurilor ce se impun de către autorităţile competente (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ACROPO).
De asemenea, organizaţia a sesizat Comisia Europeană în legătură cu deficienţele de supraveghere ale ACROPO, în special în efectuarea de inspecţii la timp şi eficiente, conform cerinţelor Directivei europene privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore.
Luna trecută, activiştii Greenpeace România au protestat pe şantierul proiectului Neptun Deep, la capătul conductei Tuzla-Podişor şi au solicitat oprirea imediată a proiectului de extracţie de gaze din Marea Neagră.
Protestatarii au susţinut ideea că infrastructura offshore a proiectului Neptun Deep afectează două situri Natura 2000. "În plus, cei 300 de km de gazoduct Tuzla-Podişor vor traversa opt situri Natura 2000, dintre care patru sunt desemnate de interes comunitar pentru habitate şi patru pentru păsări. Pe lângă cele menţionate anterior, ruta mai trece prin trei situri Ramsar, toate fiind zone de protecţie a păsărilor (unele primare, altele secundare)", preciza, la momentul respectiv, organizaţia într-un comunicat de presă.
Până în prezent, Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.
De asemenea, organizaţia a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep, care a strâns peste 40.000 de semnături.
La începutul lunii septembrie a acestui an, Greenpeace România a solicitat Tribunalului Bucureşti "suspendarea imediată" a acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep şi a susţinut că Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa a eliberat acordul de mediu prin încălcarea gravă a dispoziţiilor legale şi a procedurilor asociate.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 50 / 4588 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...