ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Patronatul Societăților Feroviare Private a depus plângere la Comisia Europeană împotriva statului român

03 Februarie 2025   |   BizLawyer

OPSFPR atrage atenția asupra intenției vădite a autorităților române de a eluda dispozițiile Comisiei Europene, prin înființarea și capitalizarea companiei Carpatica Feroviar România, căreia îi vor fi transferate activele viabile ale CFR Marfă printr-o procedură netransparentă și neconcurențială.

 
 
Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR) anunță că a depus o nouă plângere la Comisia Europeană. Aceasta vizează nerespectarea de către statul român a obligațiilor privind recuperarea ajutorului de stat incompatibil acordat CFR Marfă, precum și încercarea evidentă de eludare a dispozițiilor europene prin înființarea companiei Carpatica Feroviar România, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Mai exact, OPSFPR reclamă la Comisia Europeană intenția statului român de a folosi banii publici destinați capitalizării Carpatica Feroviar România pentru achiziționarea de material rulant și alte active de la CFR Marfă. Banii vor fi ulterior transferați de către CFR Marfă în conturile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru stingerea ajutorului financiar ilegal stabilit prin decizie C.E. Practic, un ajutor ilegal din bani publici pe care CFR Marfă l-a primit în trecut, urmează să fie stins tot cu bani publici, nu prin valorificarea în mod transparent a patrimoniului CFR Marfă.


Conform Deciziei Comisiei Europene din februarie 2020, statul român avea obligația de a recupera ajutorul de stat ilegal acordat CFR Marfă în termen de 6 luni, până în august 2020. Până în prezent, această obligație nu a fost îndeplinită, ceea ce conferă CFR Marfă un avantaj competitiv nejustificat, perpetuând distorsiunile pieței și încălcând legislația europeană privind ajutoarele de stat.

Mai mult, OPSFPR atrage atenția asupra intenției vădite a autorităților române de a eluda dispozițiile Comisiei Europene, prin înființarea și capitalizarea companiei Carpatica Feroviar România, căreia îi vor fi transferate activele viabile ale CFR Marfă printr-o procedură netransparentă și neconcurențială. Această operațiune, evaluată la peste 300 de milioane de euro și finanțată din fonduri publice, va avea loc într-un context național economic și financiar extrem de delicat.

OPSFPR semnalează faptul că transferul activelor viabile către Carpatica Feroviar, fără o licitație publică sau o consultare reală a operatorilor privați, distorsionează grav concurența pe piața transportului feroviar de marfă. Această măsură exclude operatorii privați de la accesul la resurse strategice și consolidează o poziție favorizată pentru Carpatica Feroviar, perpetuând practicile neconcurențiale sancționate deja de Comisia Europeană.

Mai mult, utilizarea fondurilor publice pentru finanțarea acestei operațiuni reprezintă o povară semnificativă pentru bugetul de stat, într-un moment în care România se confruntă cu presiuni economice și financiare acute. OPSFPR consideră că alocarea acestor resurse este nu doar ilegală, ci și profund ineficientă, având un impact negativ asupra economiei naționale.

Practicile actuale ale autorităților române reprezintă o amenințare gravă pentru integritatea pieței interne a Uniunii Europene și perpetuează afectarea principiilor fundamentale ale concurenței loiale pentru toți operatorii din transportul feroviar de marfă.

Deși OPSFPR a semnalat în repetate rânduri aceste aspecte autorităților naționale, lipsa de reacție din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România a forțat organizația patronală feroviară să apeleze din nou la Comisia Europeană. OPSFPR solicită intervenția promptă a Comisiei pentru a preveni perpetuarea acestor distorsiuni și pentru a restabili echilibrul pe piața transportului feroviar.

În același timp, OPSFPR face un apel ferm către autoritățile din România să respecte legislația europeană privind ajutoarele de stat și să implementeze măsuri care să asigure un climat de concurență reală pe piața transportului feroviar de marfă din România. Respectarea regulilor europene este esențială pentru atragerea de investiții, dezvoltarea sustenabilă a sectorului feroviar și protejarea intereselor economice naționale.

În plângerea depusă, OPSFPR solicită Comisiei Europene să:
•    Investigheze nerespectarea Deciziei de recuperare a ajutorului de stat incompatibil acordat CFR Marfă.
•    Blocheze transferul activelor viabile către Carpatica Feroviar, având în vedere lipsa unei proceduri transparente și impactul asupra pieței.
•    Analizeze impactul alocării de 300 de milioane de euro din fonduri publice, care contravine principiilor utilizării eficiente a resurselor și legislației europene privind ajutoarele de stat.
•    Solicite măsuri imediate pentru restabilirea condițiilor de concurență loială pe piața transportului feroviar din România.
OPSFPR reafirmă angajamentul său față de respectarea principiilor concurenței loiale și față de asigurarea unui mediu de afaceri echitabil în sectorul feroviar din România. Organizația solicită autorităților din România să adopte măsuri concrete pentru a respecta legislația europeană privind ajutoarele de stat și să promoveze o piață deschisă, în care toți operatorii să concureze în mod egal.

Despre OPSFPR
Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România reprezintă interesele operatorilor privați din sectorul feroviar, promovând transparența, egalitatea de șanse și respectarea reglementărilor europene pe piața transportului feroviar de marfă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 157 / 4751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...