ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

SUA au anunțat accederea României în Programul Visa Waiver

10 Ianuarie 2025   |   Agerpres

VWP reflectă punctul culminant al unor parteneriate de securitate cuprinzătoare între Statele Unite și țările eligibile pentru accedere, care îndeplinesc cerințe stricte privind combaterea terorismului, aplicarea legii, imigrația, siguranța documentelor și gestionarea frontierelor, precizează ambasada SUA într-un comunicat de presă.

 
 
Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a anunțat vineri accederea României în Programul Visa Waiver (VWP), informează Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) la București.

Conform sursei citate, colaborarea și schimbul de informații care stau la baza VWP vor consolida semnificativ interesele de securitate ale Statelor Unite, încurajând totodată călătoriile și comerțul legal între cele două națiuni.

Secretarul Mayorkas și secretarul Blinken felicită România pentru îndeplinirea cerințelor stricte de securitate necesare accederii la VWP. România este un partener excepțional al Statelor Unite, iar relația noastră strategică s-a consolidat semnificativ în ultimii ani. Intrarea României în VWP reprezintă o dovadă a parteneriatului nostru strategic și a angajamentului comun pentru securitate și prosperitate economică.


VWP reflectă punctul culminant al unor parteneriate de securitate cuprinzătoare între Statele Unite și țările eligibile pentru accedere, care îndeplinesc cerințe stricte privind combaterea terorismului, aplicarea legii, imigrația, siguranța documentelor și gestionarea frontierelor, precizează ambasada SUA într-un comunicat de presă.

Printre aceste cerințe se numără o rată de refuz a vizelor temporare mai mică de 3 % în anul fiscal precedent, emiterea unor documente de călătorie sigure, acordarea de privilegii reciproce de călătorie cetățenilor și rezidenților americani, indiferent de originea națională, religie, etnie sau sex, și colaborarea strânsă cu autoritățile americane în domeniul aplicării legii și combaterii terorismului. România a depus eforturi semnificative la nivel guvernamental pentru a îndeplini toate cerințele programului, inclusiv prin parteneriate cu Statele Unite pentru schimbul de informații privind terorismul și infracțiunile grave, precum și prin îmbunătățirea verificării persoanelor care călătoresc spre și prin România.

Similar țărilor participante în VWP, Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) va monitoriza constant respectarea de către România a cerințelor programului și, conform legislației, va efectua o evaluare cuprinzătoare a statutului acesteia în VWP cel puțin o dată la doi ani, pentru a asigura respectarea intereselor de securitate națională și aplicarea legii în Statele Unite.

Biroul pentru Vamă și Protecția Frontierelor al SUA (CBP) estimează că aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate în jurul datei de 31 martie 2025, permițând majorității cetățenilor și rezidenților români să solicite călătorii în Statele Unite în cadrul VWP, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de până la 90 de zile, fără a obține în prealabil o viză SUA. Aceste autorizații sunt, în general, valabile timp de doi ani. Călătorii cu vize B-1/B-2 valabile pot continua să folosească aceste vize pentru a călători în Statele Unite, iar vizele B-1/B-2 vor rămâne o opțiune pentru cetățenii români. Aplicațiile ESTA pot fi completate la adresa esta.cbp.dhs.gov sau prin descărcarea aplicației 'ESTA Mobile' din iOS App Store sau Google Play Store.

Cetățenii americani beneficiază deja de călătorii fără viză în România și sunt eligibili să rămână pe teritoriul românesc pentru o perioadă de până la 90 de zile, în scopuri turistice sau de afaceri, cu condiția deținerii unui pașaport valabil cel puțin trei luni de la data sosirii.

România este cel de-al 43-lea membru al VWP și cea de-a patra țară inclusă sub mandatul secretarului Mayorkas, după Croația (2021), Israel (2023) și Qatar (2024).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 4585
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...