ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, arestat preventiv. Cum a fost interceptat de procurori

24 Septembrie 2023   |   Agerpres

Hotărârea Tribunalului Vaslui va fi atacată la Curtea de Apel Iaşi.

 
 
Tribunalul Vaslui a decis sâmbătă arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, în dosarul în care este acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită.

Decizia instanţei a fost anunţată de avocatul lui Buzatu, Daniel Atasiei. Acesta a precizat că hotărârea Tribunalului Vaslui va fi atacată la Curtea de Apel Iaşi. ''O să expunem argumentele în faţa instanţei la Iaşi'', a declarat avocatul.

Dumitru Buzatu a fost reţinut sâmbătă dimineaţă, după ce a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant.


"În perioada 8 mai - 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (...) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii (plată facturilor). În context (...), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", preciza DNA.

Buzatu, interceptat când lua mită: Sărut mâna, Emil!/Încă o dată îţi mulţumesc că eram pe drojdie!

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost interceptat în timp ce primea o geantă de la omul de afaceri Emil Savin, în care se afla suma de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către firma acestuia pentru lucrări de reabilitare a unui drum.


În referatul prin care DNA a solicitat instanţei arestarea preventivă a lui Buzatu, omul de afaceri Emil Savin le-a relatat procurorilor că preşedintele CJ Vaslui obişnuia să pretindă un procent de minim 10% al contravalorii lucrărilor pe care le încredinţa diverşilor antreprenori privind infrastructura rutieră din judeţul Vaslui.

El susţine că, de câţiva ani, se simţea "persecutat" de Dumitru Buzatu şi că acesta "îi punea piedici" în procedurile de atribuire a unor contracte.

Omul de afaceri relatează că un om de încredere al lui Buzatu, Ioan Buruiană, poreclit "Buru", fost angajat al DGASPC Vaslui, era cel care negocia cu antreprenorii în numele preşedintelui CJ Vrancea atribuirea procentului de 10% din contracte.

Firma lui Emil Savin primise de la CJ Vaslui un contract în valoare de 12.337.089 lei pentru reabilitarea drumului strategic judeţean Bârlad - Laza - Codăeşti, însă întâmpina greutăţi la încasarea contravalorii lucrărilor.

Emil Savin susţine că, începând cu luna mai, a fost contactat de mai multe ori de Buzatu, iar acesta i-a promis că se va implica în diferendul pe care firma Soragmin SRL îl avea cu CJ Vaslui, privind decontarea unei sume de bani pentru lucrările efectuate pe două loturi ale Drumului Strategic din Vaslui, fiind înregistrate plăţi restante în ultimii doi ani.

În mai multe rânduri, Dumitru Buzatu i-ar fi spus că mai întâi trebuie "să-l rezolve cu banii" şi apoi "va veni ulterior la baltă, la un pescuit, la un pahar de vin", dându-i de înţeles că pretinde 10% din suma care trebuia decontată de CJ Vaslui.

Întâlnirea dintre cei doi urma să aibă loc la o fermă pe care omul de afaceri o are în localitatea Cârja, unde deţinea şi un lac de agrement.

Pe 18 septembrie, omul de încredere al lui Buzatu, Ioan Buruiană, îl contactează pe Savin şi îi transmite că preşedintele CJ Vaslui ar dori să vină la pescuit la ferma din localitatea Cârja, întâlnirea fiind programată pentru 22 septembrie.

Între timp, Savin l-a denunţat pe Dumitru Buzatu la DNA, iar procurorii i-au pus la dispoziţie o geantă maro cu suma de 1.250.000 lei, compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei.

Pe 22 septembrie, la ora 15,25, Dumitru Buzatu a luat legătura cu Ioan Buruiană, discuţiile celor doi reliefând faptul că interesul lui Buzatu nu era legat de pescuit, ci de întâlnirea cu Savin:

Buzatu: Ai pescuit ceva?

Buruiană: Am prins câte un peşte toţi!

Buzatu: Altceva...decât peşte?

Buruiană: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!

Buzatu: Hai că vin şi eu până la voi acolo să văd!... Aranjaţi acolo, când vin eu să se prindă peştele ca lumea! Nu mai umblaţi cu prostii!

***

Dumitru Buzatu ajunge la ferma lui Savin, unde a luat masa cu acesta şi alte persoane. La un moment dat, cei doi se ridică de la masă şi se îndreaptă fiecare spre maşinile lor. Emil Savin scoate din autoturismul lui, o Toyota Lexus, geanta maro pusă la dispoziţie de DNA, în care se afla suma de 1.250.000 de lei, iar Buzatu deschide portbagajul autoturismului cu care venise, marca Dacia Duster. Savin se îndreaptă către el şi îi întinde geanta cu bani, pe care Buzatu o pune în portbagajul Duster-ului. Cei doi au purtat o convorbire scurtă în timpul dării/luării genţii cu bani şi apoi s-au deplasat împreună către masa din foişor unde se aflau celelalte persoane. Întreaga scenă este înregistrată video de către poliţişti de la DGA.

Ulterior, Dumitru Buzatu părăseşte ferma în Duster, condus de un şofer de la CJ Vaslui, însă este oprit de poliţiştii DGA, care percheziţionează maşina şi găsesc geanta cu bani în portbagaj.

"Această geantă şi suma de bani din interior îmi aparţin, sunt bani din economiile mele", le spune Buzatu anchetatorilor.

Ulterior, la audieri, el le declară procurorilor că-i ceruse anterior lui Savin un împrumut de 125.000 lei, în timp ce în geantă au fost găsiţi 1.250.000 de lei.

Dumitru Buzatu este contrazis şi de o înregistrare făcută de anchetatori în momentul în care primeşte banii.

"Relevantă pentru stabilirea situaţiei reale de fapt, situaţie care infirmă atât afirmaţiile inculpatului Buzatu Dumitru în momentul surprinderii în condiţii de flagranţă, cât şi cele afirmate în cuprinsul declaraţiei de suspect (potrivit cărora el solicitase un împrumut de 125.000 lei de la Savin Emil) este discuţia înregistrată în mediul ambiental în momentul remiterii către Buzatu Dumitru a sumei de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către SC Soragmin SRL în aceeaşi săptămână, care denotă atât faptul că Buzatu Dumitru era pe deplin conştient că primeşte un procent din valoarea plăţii, cât şi recunoştinţa acestuia pentru 'gestul' lui Savin Emil (...) Buzatu Dumitru: - Sărut mâna, Emil! Încă o dată îţi mulţumesc că eram pe drojdie!", se arată în referatul procurorilor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 383 / 4573
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...