ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, arestat preventiv. Cum a fost interceptat de procurori

24 Septembrie 2023   |   Agerpres

Hotărârea Tribunalului Vaslui va fi atacată la Curtea de Apel Iaşi.

 
 
Tribunalul Vaslui a decis sâmbătă arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, în dosarul în care este acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită.

Decizia instanţei a fost anunţată de avocatul lui Buzatu, Daniel Atasiei. Acesta a precizat că hotărârea Tribunalului Vaslui va fi atacată la Curtea de Apel Iaşi. ''O să expunem argumentele în faţa instanţei la Iaşi'', a declarat avocatul.

Dumitru Buzatu a fost reţinut sâmbătă dimineaţă, după ce a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant.


"În perioada 8 mai - 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (...) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii (plată facturilor). În context (...), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", preciza DNA.

Buzatu, interceptat când lua mită: Sărut mâna, Emil!/Încă o dată îţi mulţumesc că eram pe drojdie!

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost interceptat în timp ce primea o geantă de la omul de afaceri Emil Savin, în care se afla suma de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către firma acestuia pentru lucrări de reabilitare a unui drum.


În referatul prin care DNA a solicitat instanţei arestarea preventivă a lui Buzatu, omul de afaceri Emil Savin le-a relatat procurorilor că preşedintele CJ Vaslui obişnuia să pretindă un procent de minim 10% al contravalorii lucrărilor pe care le încredinţa diverşilor antreprenori privind infrastructura rutieră din judeţul Vaslui.

El susţine că, de câţiva ani, se simţea "persecutat" de Dumitru Buzatu şi că acesta "îi punea piedici" în procedurile de atribuire a unor contracte.

Omul de afaceri relatează că un om de încredere al lui Buzatu, Ioan Buruiană, poreclit "Buru", fost angajat al DGASPC Vaslui, era cel care negocia cu antreprenorii în numele preşedintelui CJ Vrancea atribuirea procentului de 10% din contracte.

Firma lui Emil Savin primise de la CJ Vaslui un contract în valoare de 12.337.089 lei pentru reabilitarea drumului strategic judeţean Bârlad - Laza - Codăeşti, însă întâmpina greutăţi la încasarea contravalorii lucrărilor.

Emil Savin susţine că, începând cu luna mai, a fost contactat de mai multe ori de Buzatu, iar acesta i-a promis că se va implica în diferendul pe care firma Soragmin SRL îl avea cu CJ Vaslui, privind decontarea unei sume de bani pentru lucrările efectuate pe două loturi ale Drumului Strategic din Vaslui, fiind înregistrate plăţi restante în ultimii doi ani.

În mai multe rânduri, Dumitru Buzatu i-ar fi spus că mai întâi trebuie "să-l rezolve cu banii" şi apoi "va veni ulterior la baltă, la un pescuit, la un pahar de vin", dându-i de înţeles că pretinde 10% din suma care trebuia decontată de CJ Vaslui.

Întâlnirea dintre cei doi urma să aibă loc la o fermă pe care omul de afaceri o are în localitatea Cârja, unde deţinea şi un lac de agrement.

Pe 18 septembrie, omul de încredere al lui Buzatu, Ioan Buruiană, îl contactează pe Savin şi îi transmite că preşedintele CJ Vaslui ar dori să vină la pescuit la ferma din localitatea Cârja, întâlnirea fiind programată pentru 22 septembrie.

Între timp, Savin l-a denunţat pe Dumitru Buzatu la DNA, iar procurorii i-au pus la dispoziţie o geantă maro cu suma de 1.250.000 lei, compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei.

Pe 22 septembrie, la ora 15,25, Dumitru Buzatu a luat legătura cu Ioan Buruiană, discuţiile celor doi reliefând faptul că interesul lui Buzatu nu era legat de pescuit, ci de întâlnirea cu Savin:

Buzatu: Ai pescuit ceva?

Buruiană: Am prins câte un peşte toţi!

Buzatu: Altceva...decât peşte?

Buruiană: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!

Buzatu: Hai că vin şi eu până la voi acolo să văd!... Aranjaţi acolo, când vin eu să se prindă peştele ca lumea! Nu mai umblaţi cu prostii!

***

Dumitru Buzatu ajunge la ferma lui Savin, unde a luat masa cu acesta şi alte persoane. La un moment dat, cei doi se ridică de la masă şi se îndreaptă fiecare spre maşinile lor. Emil Savin scoate din autoturismul lui, o Toyota Lexus, geanta maro pusă la dispoziţie de DNA, în care se afla suma de 1.250.000 de lei, iar Buzatu deschide portbagajul autoturismului cu care venise, marca Dacia Duster. Savin se îndreaptă către el şi îi întinde geanta cu bani, pe care Buzatu o pune în portbagajul Duster-ului. Cei doi au purtat o convorbire scurtă în timpul dării/luării genţii cu bani şi apoi s-au deplasat împreună către masa din foişor unde se aflau celelalte persoane. Întreaga scenă este înregistrată video de către poliţişti de la DGA.

Ulterior, Dumitru Buzatu părăseşte ferma în Duster, condus de un şofer de la CJ Vaslui, însă este oprit de poliţiştii DGA, care percheziţionează maşina şi găsesc geanta cu bani în portbagaj.

"Această geantă şi suma de bani din interior îmi aparţin, sunt bani din economiile mele", le spune Buzatu anchetatorilor.

Ulterior, la audieri, el le declară procurorilor că-i ceruse anterior lui Savin un împrumut de 125.000 lei, în timp ce în geantă au fost găsiţi 1.250.000 de lei.

Dumitru Buzatu este contrazis şi de o înregistrare făcută de anchetatori în momentul în care primeşte banii.

"Relevantă pentru stabilirea situaţiei reale de fapt, situaţie care infirmă atât afirmaţiile inculpatului Buzatu Dumitru în momentul surprinderii în condiţii de flagranţă, cât şi cele afirmate în cuprinsul declaraţiei de suspect (potrivit cărora el solicitase un împrumut de 125.000 lei de la Savin Emil) este discuţia înregistrată în mediul ambiental în momentul remiterii către Buzatu Dumitru a sumei de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către SC Soragmin SRL în aceeaşi săptămână, care denotă atât faptul că Buzatu Dumitru era pe deplin conştient că primeşte un procent din valoarea plăţii, cât şi recunoştinţa acestuia pentru 'gestul' lui Savin Emil (...) Buzatu Dumitru: - Sărut mâna, Emil! Încă o dată îţi mulţumesc că eram pe drojdie!", se arată în referatul procurorilor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 139 / 4329
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...