ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore

19 August 2024   |   Ștefania Enache

Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore

Gabriela Cacerea (Partener) si Ruxandra Bologa (Partener) - NNDKP

 
 
Dinamism este cuvântul care caracterizează cel mai bine activitatea, din ultimul an, derulată de echipa dedicată ariei de practică Energie & Resurse Naturale din cadrul NNDKP. Pe masa de lucru a profesioniștilor firmei de avocatură s-au aflat mandate complexe și diverse, clienții solicitând expertiza specialiștilor în toate segmentele existente într-un domeniu atât de vast cum este cel de Energie & Resurse Naturale: energia verde, carbon capture and storage, oil&gas, exploatarea de resurse naturale etc. Intervenția avocaților a fost cerută atât din perspectiva M&A, dezvoltare proiecte existente (asistență pe aspecte specifice de reglementare), cât și cu privire la activitatea day-to-day a societăților (employment, data protection, fiscalitate etc.).  În plus, NNDKP are numeroase mandate pentru reprezentarea clienților din domeniul energiei în litigii pe aspecte specifice sectorului.


„Observăm că și în anul 2024 se menține trendul din ultima perioada de pe piața de energie, cu un interes crescut în special pentru proiecte verzi, de energie regenerabilă, în special energie solară și eoliană”, precizează Gabriela Cacerea, Partener NNDKP.

La rândul său, Ruxandra Bologa, Partener NNDKP, subliniază faptul că, în mod constant, echipa de Energie & Resurse Naturale a primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu. „ Deși există un interes mai crescut (inclusiv din partea unor entități noi în domeniu, nu doar jucători strategici) pentru dezvoltarea de proiecte noi de energie regenerabilă, echipa noastră a fost în continuare implicată în acordarea de asistență  clienților activi în oil&gas (onshore, cât și offshore), exploatarea de resurse naturale, carbon capture and storage (CCS), precum și hidrogen. Având în vedere tendințele la nivel național (inclusiv noul cadru de reglementare cu privire la contractele pentru diferență), cât și intențiile UE în sectorul energetic, ne putem aștepta ca în continuare energia verde, regenerabilă să își mențină avântul, dar acest aspect nu implică faptul că energia convențională nu va rămâne în continuare de interes”, detaliază avocatul.




Proiectele au un specific aparte

Datorită expertizei pe care o au avocații din echipă, clienții NNDKP vin cu solicitări dintre cele mai complexe, mandatele din această arie de practică fiind unele variate.

Gabriela Cacerea amintește faptul că NNDKP acordă constant asistență juridică pe diverse aspecte (spre exemplu regulatory, M&A, litigii) clienților activi în exploatarea de resurse naturale (aur, argint, materiale de construcții etc.). Având la bază o echipă experimentată în domeniul resurselor naturale și cunoscând bine detaliile acestui sector, soluțiile oferite de firma de avocatură răspund nevoilor clienților. „În general, dificultățile majore întâlnite în dezvoltarea și operarea unor asemenea proiecte rezultă dintr-o legislație specifică uneori desuetă, inclusiv un regim al clasificării informațiilor care nu este la zi cu modul în care a avansat tehnologia și posibilitatea de a cripta digital informațiile”, arată avocatul.

„Echipa NNDKP a fost implicată în numeroase proiecte în domeniul energiei, dintre care poate fi menționată asistența acordată OMV Petrom în dezvoltarea în comun cu Complexul Energetic Oltenia a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de ~450 MW (link, link), proiect în curs de implementare. De asemenea, am fost implicați în tranzacții de achiziții de active și societăți din sectorul resurselor naturale, în special implicate în exploatarea de roci utile în construcții”, completează Ruxandra Bologa.

De altfel, în ultimul an, echipa NNDKP a fost implicată în proiecte variate și complexe în domeniul energiei și al resurselor naturale. Dintre acestea se detașează asistența juridică oferită unui client activ în sectorul oil&gas cu privire la un potențial proiect de CCS, inclusiv din perspectiva identificării potențialelor riscuri și deficiențe legislative pentru dezvoltarea unui asemenea proiect.

De asemenea, avocații au consiliat OMV Petrom cu privire la primul proiect petrolier offshore deep din România – asistența acordată vizează aspecte specifice de regulatory, cât și din perspectiva preluării calității de operator de la ExxonMobil o dată cu exit-ul acestora din România și din proiectul Neptun Deep.

Totodată, au acordat asistență juridică Emergy cu privire la dezvoltarea proiectelor sale de energie eoliană planificate în România.

Un alt proiect major a fost cel în care echipa firmei a fost consiliat Green Gravity cu privire la identificarea oportunităților de a dezvolta alături de  Complexul Energetic Valea Jiului SA (CEVJ) proiecte de stocare gravitațională a energiei electrice.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.




Reglementări cu impact în industrie

Gabriela Cacerea anticipează că oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore, o dată ce Legea Energiei Eoliene Offshore a trecut de Parlament. „Desigur, sunt necesare reglementari suplimentare și suport din partea autorităților pentru a se putea implementa și dezvolta asemenea proiecte în viitorul apropiat”, explică avocatul.

De asemenea, noile norme adoptate la nivelul UE privind organizarea pieței energiei electrice, recent intrate în vigoare vor necesita transpunere și ajustare a legislației interne în mod corespunzător. Modificările sunt introduse prin Directiva (UE) 2024/1711 și prin Regulamentul (UE) 2024/1747. „Reforma vizează, în principal, reducerea dependenței prețurilor energiei electrice de prețurile volatile ale combustibililor fosili, protejarea consumatorilor de creșterile extreme ale prețurilor, accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile. Propunerea de modificare a venit pe fondul creșterii ponderii energiei electrice produse din surse regenerabile, mai exact din nevoia de a integra corespunzător aceste noi surse, dar și pentru a asigura un sistem stabil în care energia electrică este produsă și livrată în cantități suficiente”, subliniază Partenerul NNDKP.



                                     Citește și

→   The Legal 500 EMEA, ediția 2024 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP și Filip & Company sunt pe podium, iar PNSA, Schoenherr, RTPR, CMS și ZRVP sunt în prima bandă în mai multe arii de practică. Foarte multe nume noi printre avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ‘Rising Stars’

  →   Chambers Europe 2024 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale


 

O practică foarte puternică, recunoscută pe plan internațional


Practica de Energie și Resurse Naturale a NNDKP include profesioniști cu reputație pe piața locală și internațională, fiind coordonată de Gabriela Cacerea și Ruxandra Bologa, parteneri NNDKP. Echipa specializată în sectorul energiei lucrează în mod integrat cu echipe multidisciplinare de avocați și consultanți specializați în arii precum M&A, drept imobiliar, dreptul mediului, consultanță fiscală, achiziții publice și litigii, acoperind astfel toate aspectele juridice și fiscale care pot apărea în derularea unui proiect.

Gabriela Cacerea are peste 20 de ani de experiență în reprezentarea clienților în structurarea, negocierea și finalizarea cu succes a proiectelor derulate în România, fiind implicată în numeroase tranzacții de referință inclusiv privatizări în principal în sectorul energetic. Gabriela are cunoștințe aprofundate în electricitate, energie din surse regenerabile sau gaze naturale. Acordă consultanță în mod constant în legătură cu aspecte de reglementare, piața de energie electrică, dezvoltarea de proiecte greenfield și brownfield, investiții în proiecte de energie din surse convenționale ori surse regenerabile, contracte specifice din domeniul energetic (de servicii, legate de rețele, de furnizare sau achiziție), precum și în legătură cu proiecte interconectate (stocare, hidrogen verde, etc.) sau noile reglementari în domeniu.

Ruxandra Bologa are peste 20 de ani de experiență, coordonând proiecte din sectorul de petrol și gaze (upstream, midstream, downstream), proiecte în domeniul energiei regenerabile/energiei verzi (dezvoltare și autorizare, finanțare de proiect, M&A, interconectare și comercializare), proiecte privind transportul/ distribuția/furnizarea de gaze naturale și electricitate, precum și proiecte miniere și proiecte de captare și stocare a carbonului. De asemenea, acordă asistență în legătură cu analize complexe ale cadrului de reglementare în domeniul energiei, urmărind în permanență noile dezvoltări și reglementări în acest sector (hidrogen, eficiență energetică, stocare, CFD-uri, măsuri de sprijin).

Mirela Preda, Counsel, are 16 ani de experiență profesională. Este specializată în acordarea de asistență juridică în domeniul energiei și resurselor naturale, asistând de-a lungul carierei jucători importanți din sectorul energetic, inclusiv al energiei regenerabile și sectorul de petrol și gaze, în legătură cu aspecte de reglementare dar și în tranzacții specifice. În ultimii ani, Mirela a acordat asistență juridică cu precădere în proiecte de petrol și gaz natural desfășurate offshore.

Emanuel Flechea, Asociat Manager, are opt ani de experiență profesională. Este specializat în aspecte specifice sectorului energetic, având experiență în domeniile electricitate, regenerabile, petrol, gaze naturale și minerit; oferă asistență clienților din diverse industrii în legătură cu reglementările din sectorul energetic, proiecte de energie regenerabilă și de eficiență energetică, captarea și stocarea carbonului, aspecte de drept societar și comercial și proiecte care implică achiziții/fuziuni, asocieri în participațiune și restructurări.

Calitatea serviciilor juridice, complexitatea mandatelor pe care echipa le gestionează, capacitatea de a anticipa riscurile, dar și aprecierile clienților au fost confirmate și de publicațiile internaționale de specialitate, practica de Energie și Resurse Naturale a NNDKP și avocații săi fiind incluși pe prima poziție a celor mai recente clasamente realizate de ghidurile juridice Chambers & Partners, The Legal 500 și IFLR 1000.

NNDKP oferă servicii excelente în mod eficient și practic pentru ca un proiect să fie finalizat.” (The Legal 500, 2024)

NNDKP cunoaște în profunzime sectorul energetic din România.
(The Legal 500, 2024)

Servicii juridice excelente din punct de vedere al relației cu clienții, promptitudinii răspunsurilor și calității consultanței juridice oferite.” (The Legal 500, 2024)

„Echipa NNDKP în domeniul energiei și al resurselor naturale oferă clienților oportunitatea de a beneficia de o experiență vastă, fiind familiarizată cu proiectele complexe și dificultățile ridicate de acest sector, în general ultra-reglementat. De asemenea, NNDKP furnizează servicii integrate cu echipele sale multidisciplinare de avocați și consultanți. Familiaritatea echipei NNDKP cu anumite sectoare de practica mai puțin comune altor consultanți - precum CCS, hidrogen, resurse naturale - reprezintă un plus în acordarea de asistență juridică dedicată și specializată acordată clienților”, transmite Ruxandra Bologa.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 1783
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Erste Group și BCR în finanțarea dezvoltării unui proiect eolian onshore de 99,2 MW achiziționat de Nala Renewables de la OX2. Nadia Badea (Partener) și Andreea Șișman (Counsel), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
CMS asistă Nala Renewables la achiziția unui portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România. Echipa multidisciplinară a fost condusă de Ramona Dulamea (Energy Counsel), sub supravegherea Variniei Radu (Energy Partner). Asistență pe parcursul întregului proces al tranzacției și cu privire la finanțarea proiectului
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...