ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Corporate & Commercial - Powered by CMS | Regulamentul F-Gas și impactul amendamentelor recent votate de Comisia de Mediu a Parlamentului European

10 Martie 2023   |   Laura Grigore (Senior Counsel) și Raluca Cretu (Lawyer) - CMS Romania

Instalatorii autorizați vor trebui să se reautorizeze pentru noile echipamente, aceasta după ce organismele de certificare vor dezvolta instruirile corespunzătoare, după care cel mai probabil urmează o perioadă de asimilare și testare.

Laura Grigore (Senior Counsel) si Raluca Cretu (Lawyer) - CMS Romania

 
 
După o perioadă de dezbateri intens mediatizate, Comisia de Mediu (ENVI) a Parlamentului European a votat pe 1 martie 2023 o serie de amendamente cu impact major în industria gazelor fluorurate și echipamentelor de climatizare și răcire, notează Laura Grigore (Senior Counsel) și Raluca Crețu (Lawyer), avocați CMS Romania, în secțiunea Corporate & Commercial din BizLawyer.

Aceste amendamente fac parte din inițiativa globală de revizuire a Regulamentului F-Gas (respectiv, Regulamentul EU 517/2014 referitor la gazele fluorurate cu efect de seră) inițiată de Comisia Europeană în aprilie 2022.


Iar dacă obiectivele inițiale ale efortului de revizuire erau ambițioase, forma votată a amendamentelor efective este cu mult mai mult. În mod clar, în cazul în care acestea vor fi menținute după ședința plenară a Parlamentului European, vor schimba major modul în care operează industria precum și deservirea consumatorilor, aceasta întrucât modificările au un efect combinat semnificativ.

În primul rând, a fost votată o reducere a  cotei legale (calculată în tone de CO2) de punere pe piață a gazelor florurate cu efect de seră (cunoscute și ca gaze F), care includ, printre altele, hidrofluorocarburi (HFC). Acestea contribuie la încălzirea globală și prin urmare, sunt măsurate în ceea ce se numește potențial de încălzire globală (Global Warming Potential sau abreviat GWP, în limba Engleză) iar cu cât potențialul de încălzire este mai mare, cu atât reduce potențialul de a pune pe piață. O reducere dramatică a cotei (la mai mult de jumătate începând cu anul 2027) și apoi reducerea progresivă până la eliminarea completă, atrage automat imposibilitatea de a mai pune pe piață nu numai gazele respective, dar și echipamentele care funcționează pe baza lor (echipamente de aer condiționat, pompe de căldură, echipamente de răcire, etc.).

Aceasta va atrage totodată și dificultăți sau chiar imposibilitatea reparării acestor echipamente, în condițiile în care nu este posibilă înlocuirea cu gaze F pentru a continua funcționarea lor în perioada de viață a produsului.

Alternativele ”verzi” pe de altă parte implică modernizări și inovații tehnologice absolut necesare pentru a asigura trecerea la echipamente care funcționează pe bază de agenți frigorifici naturali, cum sunt propanul, butanul, amoniacul și CO2, care au un potențial de încălzire foarte redus. Însă, echipamentele care funcționează pe bază de agenți frigorifici naturali prezintă o serie de particularități, cum ar fi condiții de instalare în anumite spații care sunt dedicate (cum ar fi camere tehnice), precum și precauții speciale pentru a asigura evitarea unor pericole (explozie, toxicitate, etc.).

Instalatorii autorizați vor trebui să se reautorizeze pentru noile echipamente, aceasta după ce organismele de certificare vor dezvolta instruirile corespunzătoare, după care cel mai probabil urmează o perioadă de asimilare și testare.

Toate acestea trebuie să se întâmple însă într-un interval extrem de scurt, respectiv următorii 3 ani, în care industria va fi nevoită să treacă la noi tehnologii, să producă noi tipuri de echipamente pe care să le pună pe piață spre instalare și utilizare, la prețuri care este de așteptat să reflecte investiția tehnologică.

Opinia aliniată a industriei reprezentate de 12 asociații din domeniu la nivel european reclamă însă imposibilitatea de realiza aceste schimbări și treceri mult prea rapide fata de alternativele curente, în principal din cauza:
-    imposibilității de a asigura serviciile legate de echipamentele existente sau lansarea de echipamente noi care ar asigura eficiența energetică, mai ales în condițiile în care durata de viată estimată a echipamentelor de acest tip este mai mare de 10 ani;
-    interdicțiile irealizabile legate de gazele F fără a ține cont suficient de siguranță, aplicabilitate, eficiență energetică și costuri;
-    ignorarea cerințelor critice de formare și certificare pentru tehnicienii de instalare și service, majoritatea din întreprinderi mici, care vor suporta costurile și riscurile aferente; precum și
-    descurajarea producției de echipamente de încălzire și răcire în Uniunea Europeană și mizarea pe țările terțe care nu au acest nivel de restricții.

Pe de altă parte, promotorii modificărilor de la nivelul Comisiei de Mediu a Parlamentului European consideră că alternativele sunt viabile și realizabile, astfel încât până în anul 2050 să se elimine complet utilizarea gazelor F și să se investească în soluțiile verzi, semnalând totodată faptul că există companii europene care sunt pregătite și vor beneficia de aceste schimbări.

Potrivit procesului legislativ de la nivel european, industria ar mai avea o șansă de a prezenta și obține anumite îmbunătățiri ale poziției curente cu ocazia sesiunii plenare în Parlamentul European înainte de negocierile din faza de trialog cu Consiliul European.   

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 323 / 1650
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
  CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
  Prof. univ. dr. Răzvan Dincă a primit un nou mandat la conducerea Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Cu cine face echipă
  Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
  Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2024 | Țuca Zbârcea & Asociații, Simion & Baciu, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Un jucător nou și extrem de puternic a intrat pe piața locală și se anunță drept un concurent serios pe acest segment
  După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
  Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
  Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
  Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
  Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
  Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
  Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...