ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa Mușat & Asociații a câștigat un important litigiu cu CNAS pentru un client din industria farmaceutică în legătură cu aplicarea legislației privind calcularea taxei clawback

05 Iunie 2024   |   BizLawyer

Echipa Mușat & Asociații a câștigat un important litigiu cu CNAS pentru un client din industria farmaceutică în legătură cu aplicarea legislației privind calcularea taxei clawback

 
 
Mușat & Asociații a reprezentat o companie farmaceutică multinațională într-un litigiu complex cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate privind taxa clawback pentru medicamente, în condițiile incidenței concomitente a două reglementări speciale cu prevederi contradictorii, respectiv O.U.G. nr. 31/2020 și Legea nr. 53/2020.

Cauza a fost tranșată printr-o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în favoarea companiei reprezentate în instanță de către Mușat & Asociații.

Instanța a clarificat definitiv legislația aplicabilă în determinarea taxei clawback datorate pentru trimestrul I din anul 2020, în condițiile în care, sub influența situației pandemice, Parlamentul și Guvernul României au reglementat în mod diferit formula de calcul și regulile corespunzătoare trimestrului respectiv.   

Decizia este una de referință întrucât prin intermediul acesteia s-a reținut că schimbările legislative introduse prin Legea nr. 53/2020, cu doar câteva zile anterior datei limită a executării obligației de plată aferente trimestrului I 2020 (i.e., 25 mai 2020), erau de imediată aplicabilitate în contextul neepuizării raportului juridic fiscal. Astfel, noile reguli instituite prin Legea nr. 53/2020 trebuiau aplicate pentru revizuirea și reajustarea conduitei fiscale, chiar dacă la data apariției acestora CNAS emisese notificările clawback, acte administrative cu valență fiscală.

Instanța Supremă a statuat definitiv că, față de specificul materiei fiscale în care există posibilitatea intervenirii unor modificări legislative între data de debut a raportului juridic fiscal (perioada de raportare a obligației fiscale) și cea a definitivării sale (data scadenței obligației), CNAS trebuia să recunoască efectele imediate ale Legii nr. 53/2020, în contextul în care noul text de lege se referă la o situație juridică născută sub legea veche, dar care era nefinalizată la momentul intervenirii legii noi.

Echipa Mușat & Asociații, formată din avocați litiganți cu experiență și avocați specializați în drept farmaceutic – Paul Buta – Managing Partner, Dan Minoiu – Deputy Managing Partner, Angela Porumb – Partner, Mateea Codreanu – Partner, Ana Maria Burada – Senior Associate, Georgiana Negulescu și Iuliana Negură - Associates – a obținut anularea definitivă a notificărilor inițiale emise de CNAS pentru primul trimestru din 2020, valoarea taxei urmând a fi supusă ajustării prin diminuarea semnificativă a obligației de plată.

 “Soluția favorabilă obținută pentru clientul nostru din sectorul farmaceutic reprezintă rezultatul muncii unei echipe interdisciplinare și reconfirmă capacitatea Mușat & Asociații de a gestiona litigii complexe, în industrii suprareglementate, prin incidența unor norme ce adesea creează veritabile dificultăți în interpretare și aplicare, chiar și pentru autoritățile publice. Astfel de mandate subliniază avantajul unic pe care îl avem ca firmă de avocatură full-service, acela de a oferi consultanță și reprezentare în toate aspectele legale și fiscale, prin conlucrarea interdisciplinară în cadrul echipei de avocați specializați în cele mai nișate domenii”, a declarat Angela Porumb, Partner, coordonator al proiectului în instanță.

De altfel, expertiza vastă și rezultatele remarcabile ale Mușat & Asociații în domeniul dreptului medical și farmaceutic au fost cel mai recent recunoscute în cadrul galei LMG Life Sciences Awards EMEA, care a avut loc la Londra în luna mai 2024, unde Mușat & Asociații a fost desemnată Romania Firm of the Year. Aceste rezultate se datorează unei echipe puternice și diverse formate din avocați specializați în regulatory, corporate, dreptul concurenței, drept medical & farmaceutic, proprietate intelectuală, dreptul muncii și consultanță fiscală, dar și avocați litiganți cu mare experiență.

LMG Life Sciences este unul dintre cele mai prestigioase ghiduri juridice care centralizează cele mai importante firme de avocatură și avocați care activează în domeniul life sciences (biotehnologie, produse farmaceutice, dispozitive medicale, suplimente alimentare, alimente, cosmetice etc.). În fiecare an, LMG Life Sciences premiază firmele de avocatură și avocații care se află în spatele celor mai inovatoare și provocatoare proiecte juridice din EMEA, SUA și Canada, împreună cu companiile sale surori International Financial Law Review (IFLR), Benchmark Litigation, Managing IP, Expert Guides și ITR.

În 2022 și 2023, Mușat & Asociații a fost desemnată Eastern Europe Firm of the Year la gala LMG Life Sciences Awards EMEA.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 306 / 2037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...