ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa Mușat & Asociații a câștigat un important litigiu cu CNAS pentru un client din industria farmaceutică în legătură cu aplicarea legislației privind calcularea taxei clawback

05 Iunie 2024   |   BizLawyer

Echipa Mușat & Asociații a câștigat un important litigiu cu CNAS pentru un client din industria farmaceutică în legătură cu aplicarea legislației privind calcularea taxei clawback

 
 
Mușat & Asociații a reprezentat o companie farmaceutică multinațională într-un litigiu complex cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate privind taxa clawback pentru medicamente, în condițiile incidenței concomitente a două reglementări speciale cu prevederi contradictorii, respectiv O.U.G. nr. 31/2020 și Legea nr. 53/2020.

Cauza a fost tranșată printr-o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în favoarea companiei reprezentate în instanță de către Mușat & Asociații.

Instanța a clarificat definitiv legislația aplicabilă în determinarea taxei clawback datorate pentru trimestrul I din anul 2020, în condițiile în care, sub influența situației pandemice, Parlamentul și Guvernul României au reglementat în mod diferit formula de calcul și regulile corespunzătoare trimestrului respectiv.   

Decizia este una de referință întrucât prin intermediul acesteia s-a reținut că schimbările legislative introduse prin Legea nr. 53/2020, cu doar câteva zile anterior datei limită a executării obligației de plată aferente trimestrului I 2020 (i.e., 25 mai 2020), erau de imediată aplicabilitate în contextul neepuizării raportului juridic fiscal. Astfel, noile reguli instituite prin Legea nr. 53/2020 trebuiau aplicate pentru revizuirea și reajustarea conduitei fiscale, chiar dacă la data apariției acestora CNAS emisese notificările clawback, acte administrative cu valență fiscală.

Instanța Supremă a statuat definitiv că, față de specificul materiei fiscale în care există posibilitatea intervenirii unor modificări legislative între data de debut a raportului juridic fiscal (perioada de raportare a obligației fiscale) și cea a definitivării sale (data scadenței obligației), CNAS trebuia să recunoască efectele imediate ale Legii nr. 53/2020, în contextul în care noul text de lege se referă la o situație juridică născută sub legea veche, dar care era nefinalizată la momentul intervenirii legii noi.

Echipa Mușat & Asociații, formată din avocați litiganți cu experiență și avocați specializați în drept farmaceutic – Paul Buta – Managing Partner, Dan Minoiu – Deputy Managing Partner, Angela Porumb – Partner, Mateea Codreanu – Partner, Ana Maria Burada – Senior Associate, Georgiana Negulescu și Iuliana Negură - Associates – a obținut anularea definitivă a notificărilor inițiale emise de CNAS pentru primul trimestru din 2020, valoarea taxei urmând a fi supusă ajustării prin diminuarea semnificativă a obligației de plată.

 “Soluția favorabilă obținută pentru clientul nostru din sectorul farmaceutic reprezintă rezultatul muncii unei echipe interdisciplinare și reconfirmă capacitatea Mușat & Asociații de a gestiona litigii complexe, în industrii suprareglementate, prin incidența unor norme ce adesea creează veritabile dificultăți în interpretare și aplicare, chiar și pentru autoritățile publice. Astfel de mandate subliniază avantajul unic pe care îl avem ca firmă de avocatură full-service, acela de a oferi consultanță și reprezentare în toate aspectele legale și fiscale, prin conlucrarea interdisciplinară în cadrul echipei de avocați specializați în cele mai nișate domenii”, a declarat Angela Porumb, Partner, coordonator al proiectului în instanță.

De altfel, expertiza vastă și rezultatele remarcabile ale Mușat & Asociații în domeniul dreptului medical și farmaceutic au fost cel mai recent recunoscute în cadrul galei LMG Life Sciences Awards EMEA, care a avut loc la Londra în luna mai 2024, unde Mușat & Asociații a fost desemnată Romania Firm of the Year. Aceste rezultate se datorează unei echipe puternice și diverse formate din avocați specializați în regulatory, corporate, dreptul concurenței, drept medical & farmaceutic, proprietate intelectuală, dreptul muncii și consultanță fiscală, dar și avocați litiganți cu mare experiență.

LMG Life Sciences este unul dintre cele mai prestigioase ghiduri juridice care centralizează cele mai importante firme de avocatură și avocați care activează în domeniul life sciences (biotehnologie, produse farmaceutice, dispozitive medicale, suplimente alimentare, alimente, cosmetice etc.). În fiecare an, LMG Life Sciences premiază firmele de avocatură și avocații care se află în spatele celor mai inovatoare și provocatoare proiecte juridice din EMEA, SUA și Canada, împreună cu companiile sale surori International Financial Law Review (IFLR), Benchmark Litigation, Managing IP, Expert Guides și ITR.

În 2022 și 2023, Mușat & Asociații a fost desemnată Eastern Europe Firm of the Year la gala LMG Life Sciences Awards EMEA.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14 / 1749
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...