ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale

03 Februarie 2023   |   BizLawyer

Soluția obținută de Reff & Asociații | Deloitte Legal confirmă că, cel puțin în ceea ce privește ajutoarele de stat acordate de la bugetul de stat, acestea sunt compatibile, de principiu, cu măsurile de amnistie reglementate de legislația națională, în sensul că există posibilitatea de a beneficia de scutirea de la plata dobânzilor în cazul în care este necesară restituirea fondurilor primite.

 
 
Echipa de litigii din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), anularea unor dobânzi de aproximativ 10 milioane de lei impuse de autoritățile naționale unei companii multinaționale din industria materialelor de construcții, care a fost obligată să restituie un ajutor de stat ce fusese acordat din bugetul național. Instanța supremă a confirmat, astfel, că societatea era îndreptățită să beneficieze de anularea accesoriilor (dobânzi și penalități) aferente ajutorului de stat restituit, în temeiul amnistiei reglementate de OUG 69/2020.

Această decizie clarifică sfera de aplicare a amnistiei fiscale, în contextul în care, în ultimii ani, au existat numeroase cazuri în care implementarea unor facilități legale de această natură a fost refuzată de autoritățile administrative, pe motiv că anumite situații specifice nu ar fi compatibile cu anularea dobânzilor şi penalităților. O situație des întâlnită este cea care vizează ajutoarele de stat acordate inițial unor companii, dar a căror recuperare a fost dispusă ulterior de autorități, împreună cu dobânzile aferente, fără ca societățile în cauză să primească dreptul să beneficieze de amnistia fiscală în vigoare în momentul respectiv, indiferent dacă sumele trebuiau restituite către bugetul național sau către bugetul Uniunii Europene.


Soluția obținută de Reff & Asociații | Deloitte Legal confirmă că, cel puțin în ceea ce privește ajutoarele de stat acordate de la bugetul de stat, acestea sunt compatibile, de principiu, cu măsurile de amnistie reglementate de legislația națională, în sensul că există posibilitatea de a beneficia de scutirea de la plata dobânzilor în cazul în care este necesară restituirea fondurilor primite.

Echipa de avocați care a obținut această soluție favorabilă clientului a fost formată din Mihnea Galgoțiu-Săraru, Partener, Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate, și Laura Epure, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Soluția obținută este una de referință atât pentru că aduce clarificarea instanței supreme cu privire la aspecte tratate neunitar, în practică, de autoritățile administrative, cât şi pentru că a presupus corelarea unor reglementări din materii diverse, precum regimul ajutoarelor de stat, cadrul aplicabil amnistiilor fiscale şi chiar legislația europeană”, a declarat Laura Epure, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Rezultatul obținut confirmă că mecanismele de soluționare a disputelor cu autoritățile fiscale sunt eficiente şi în România, iar contribuabilii pot avea încredere că sistemul de justiție din țara noastră oferă o protecție corespunzătoare, chiar şi în cazurile inedite şi de complexitate ridicată. Totodată, suntem mândri că a devenit o obișnuință ca practica noastră de litigii să contribuie, prin soluțiile inovatoare obținute, la clarificarea unor aspecte controversate şi la corectarea practicii autorităților fiscale, de care poate beneficia, în viitor, întreg mediul de afaceri din România”, a adăugat Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener la Reff & Asociații | Deloitte Legal și coordonatorul echipei de proiect.

Practica de litigii din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal, ce cuprinde peste 20 de avocați şi beneficiază de colaborarea cu profesioniști din toate ariile de practică din cadrul reţelei Deloitte, inclusiv consultanţi fiscali şi financiari, experți tehnici şi în soluţii de digitalizare, acoperă toate tipurile de proiecte de litigii din mediul de afaceri, de la cauze fiscale, la dispute comerciale şi administrative.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 486 / 1769
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...