ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale

03 Februarie 2023   |   BizLawyer

Soluția obținută de Reff & Asociații | Deloitte Legal confirmă că, cel puțin în ceea ce privește ajutoarele de stat acordate de la bugetul de stat, acestea sunt compatibile, de principiu, cu măsurile de amnistie reglementate de legislația națională, în sensul că există posibilitatea de a beneficia de scutirea de la plata dobânzilor în cazul în care este necesară restituirea fondurilor primite.

 
 
Echipa de litigii din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), anularea unor dobânzi de aproximativ 10 milioane de lei impuse de autoritățile naționale unei companii multinaționale din industria materialelor de construcții, care a fost obligată să restituie un ajutor de stat ce fusese acordat din bugetul național. Instanța supremă a confirmat, astfel, că societatea era îndreptățită să beneficieze de anularea accesoriilor (dobânzi și penalități) aferente ajutorului de stat restituit, în temeiul amnistiei reglementate de OUG 69/2020.

Această decizie clarifică sfera de aplicare a amnistiei fiscale, în contextul în care, în ultimii ani, au existat numeroase cazuri în care implementarea unor facilități legale de această natură a fost refuzată de autoritățile administrative, pe motiv că anumite situații specifice nu ar fi compatibile cu anularea dobânzilor şi penalităților. O situație des întâlnită este cea care vizează ajutoarele de stat acordate inițial unor companii, dar a căror recuperare a fost dispusă ulterior de autorități, împreună cu dobânzile aferente, fără ca societățile în cauză să primească dreptul să beneficieze de amnistia fiscală în vigoare în momentul respectiv, indiferent dacă sumele trebuiau restituite către bugetul național sau către bugetul Uniunii Europene.


Soluția obținută de Reff & Asociații | Deloitte Legal confirmă că, cel puțin în ceea ce privește ajutoarele de stat acordate de la bugetul de stat, acestea sunt compatibile, de principiu, cu măsurile de amnistie reglementate de legislația națională, în sensul că există posibilitatea de a beneficia de scutirea de la plata dobânzilor în cazul în care este necesară restituirea fondurilor primite.

Echipa de avocați care a obținut această soluție favorabilă clientului a fost formată din Mihnea Galgoțiu-Săraru, Partener, Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate, și Laura Epure, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Soluția obținută este una de referință atât pentru că aduce clarificarea instanței supreme cu privire la aspecte tratate neunitar, în practică, de autoritățile administrative, cât şi pentru că a presupus corelarea unor reglementări din materii diverse, precum regimul ajutoarelor de stat, cadrul aplicabil amnistiilor fiscale şi chiar legislația europeană”, a declarat Laura Epure, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Rezultatul obținut confirmă că mecanismele de soluționare a disputelor cu autoritățile fiscale sunt eficiente şi în România, iar contribuabilii pot avea încredere că sistemul de justiție din țara noastră oferă o protecție corespunzătoare, chiar şi în cazurile inedite şi de complexitate ridicată. Totodată, suntem mândri că a devenit o obișnuință ca practica noastră de litigii să contribuie, prin soluțiile inovatoare obținute, la clarificarea unor aspecte controversate şi la corectarea practicii autorităților fiscale, de care poate beneficia, în viitor, întreg mediul de afaceri din România”, a adăugat Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener la Reff & Asociații | Deloitte Legal și coordonatorul echipei de proiect.

Practica de litigii din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal, ce cuprinde peste 20 de avocați şi beneficiază de colaborarea cu profesioniști din toate ariile de practică din cadrul reţelei Deloitte, inclusiv consultanţi fiscali şi financiari, experți tehnici şi în soluţii de digitalizare, acoperă toate tipurile de proiecte de litigii din mediul de afaceri, de la cauze fiscale, la dispute comerciale şi administrative.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 410 / 1695
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Concursul de Procese Simulate de Drept Civil Filip & Company și-a desemnat câștigătorii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...