ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Potențialul agriculturii românești a intrat pe radarul marilor jucători europeni, în raport de fiecare nișă a sectorului existând la momentul de față câteva procese complexe de achiziție, spun avocații Reff & Asociații. Ce condiții trebuie să îndeplinească un business agricol pentru a intra în vizorul investitorilor

28 Octombrie 2019   |   Ștefania Enache

Avocații Reff&Asociații au în lucru peste zece proiecte de agricultură, care nu au componentă de imobiliare.

 
 
Agricultura continuă să joace în liga întâi a economiei, domeniul reușind să înregistreze o creștere semnificativă atât din perspectiva investițiilor realizate în general, cât şi din perspectiva numărului de solicitări de asistenţă juridică sofisticată în cazuri complexe, ceea ce arată că această industrie are un puternic potențial de dezvoltare. Pe acest fond, echipa Reff & Asociații s-a implicat în foarte multe proiecte, clienții activi în agricultură solicitând asigurarea consultanței juridice în afaceri complexe.

Proiectele care au vizat agricultura au activat foarte multe practici de drept, fiind necesară elaborarea unor soluții juridice sofisticate.


În decursul ultimelor 12 luni, avocații Reff & Asociații au lucrat în dosare importante. Dintre acestea, amintim asistența acordată unuia dintre liderii pieței de creștere a suinelor din România în procesul de combatere a efectelor pestei porcine africane. De asemenea, avocații au reprezentat unul dintre liderii sectorului agricol în cadrul unui litigiu privind acordarea unor despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza unei epizootii extrem de grave. Firma s-a implicat și în demararea unui proiect extrem de inovator, împreună cu un jucător cheie din sectorul agricol, în vederea obținerii autorizațiilor necesare pentru cultivarea și comercializarea produselor din cânepă în scopuri medicinale și alimentare. În plus, a asistat un grup de societăți ce activează în domeniul agriculturii, într-un litigiu privind reducerea, de către autoritățile române, a plăților și ajutoarelor naționale tranzitorii aferente exploatării terenurilor agricole, dar a acordat asistență și în cadrul unor litigii în materie fiscală pentru jucători cheie din domeniul agriculturii. Un alt proiect important a vizat asistarea unor grupuri de societăți, în cadrul unor operațiuni complexe de reorganizare, prin fuziune sau divizare, implicând și transferul unor portofolii de terenuri agricole.

În cadrul acestor proiecte au fost implicați, din departamentele coordonate de Georgiana Singurel (Partener) şi Andreea Artenie (Partener), avocații Cristi Secrieru (Partener), Ovidiu Bălăceanu (Senior Managing Associate), Mihnea Galgoțiu-Săraru (Senior Managing Associate), Adelina Șomoiag (Managing Associate), Alexandru Lascu (Managing Associate), Matei Ștefănescu (Senior Associate) și Crina Constantin (Associate).

„Agricultura reprezintă unul dintre domeniile cheie ale dezvoltării economiei României, ce a arătat în ultimii ani o dezvoltare încurajatoare, dar are încă un potențial uriaș neexploatat. Din interacțiunea cu clienții noștri de lungă durată din acest domeniu, am observat că aceștia sunt reprezentați în primul rând de antreprenori români de tradiție în domeniul agriculturii, care au construit business-uri extrem de solide ce pot genera o dezvoltare transfrontalieră. Recent, potențialul agriculturii românești a intrat inclusiv pe radarul marilor jucători europeni, în raport de fiecare nișă a sectorului existând la momentul de față câteva procese complexe de achiziție, în diferite stadii de dezvoltare (unele dintre ele în fază de due diligence, iar altele în fază de negociere a documentației). Mai mult, remarcăm un interes în creștere al fondurilor de investiții în domeniul agriculturii, ceea ce reflectă faptul că acestea din urmă sunt din ce în ce mai atente la potențialul și plusvaloarea ce pot fi aduse de investițiile din agricultură”, declară reprezentanții Reff & Asociații.







Unde se uită investitorii

Atunci când aleg să se implice într-o afacere din domeniul agricol, investitorii au în vedere mai multe condiții pe care businessul vizat trebuie să le îndeplinească. Avocații indică în acest sens activele și potențialul agricol al acestora, organizarea și resursele umane, dar și potențialul generării unor marje de profit constante și solide, în cadrul cărora să poată fi minimizate riscurile atât de frecvente din domeniul agriculturii (intemperii, secetă, boli ale animalelor). 

„Deși interesul pentru achiziția de terenuri rămâne unul ridicat, remarcăm un interes crescut al investitorilor pentru zona de creștere a animalelor și dezvoltarea unor noi culturi agricole”, arată reprezentanții Reff & Asociații

În prezent, firma de avocatură asigură asistență cu predilecție în cadrul proiectelor ce vizează explorarea unor noi tipuri de activități inovatoare în cadrul agriculturii (spre exemplu, culturi care pot genera produse alimentare noi – așa-numitele "novel food"), precum și în cadrul proiectelor ce vizează depășirea blocajelor și recuperarea pierderilor cauzate de intemperii ori epizootii. Avocații au în lucru peste zece proiecte de agricultură, care nu au componentă de imobiliare.

„Sprijinul pe care îl acordăm clienților acoperă atât activitatea de consultanță în vederea identificării soluțiilor legale pentru realizarea proiectelor acestora și depășirea blocajelor generate, printre altele, și de lipsa de reglementare (adecvată), cât și activitatea de asistență juridică și reprezentare în cadrul litigiilor, în măsura în care nu pot fi identificate soluții amiabile de rezolvare a diferendelor intervenite. În prezent, activitatea noastră din domeniul agriculturii se concentrează cu predilecție în cadrul practicii de regulatory (acordarea asistenței și suportului continuu clienților noștri), precum și în practica de litigii. În cadrul proiectelor cu componentă internaţională, colaborăm cu colegii noştri din reţeaua Deloitte, din care fac parte peste 2.100 de avocaţi din aproximativ 80 de jurisdicţii”, explică reprezentanții Reff & Asociații.

Experții atrag atenția că obstacolele predilecte în domeniul agriculturii țin de existența unei legislații mult prea rigide în unele materii specifice, precum şi procese de autorizare greoaie şi de durată, pe lângă dezvoltarea insuficientă a infrastructurii agricole și rutiere. Ambele aspecte generează de multe ori serioase blocaje și pierderi clienților firmei de avocatură, iar colaborarea cu autoritățile statului în vederea depășirii acestor obstacole reprezintă „piatra de încercare" a agriculturii românești. Depășirea acestor obstacole ar putea readuce ideea de „grânar al Europei" într-o multitudine de paliere ale sectorului agricol.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole despre proiectele avocaților din această arie de practică

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1495 / 1764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...