ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nevoia de servicii juridice specializate în domeniul mediului este în creștere. Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații și ce proiecte are echipa coordonată de partenerul Ciprian Dragomir în această arie de practică

28 Octombrie 2019   |   Ștefania Enache

În ultimul an, pe fondul intensificării controalelor AFM și a modificărilor legislative, solicitările au venit atât din partea clienților tradiționali ai Țuca Zbârcea & Asociați, în speță companiile multinaționale care desfășoară activități cu impact asupra mediului, instituții financiare, cât și din partea unor clienți noi din diverse industrii (de exemplu, farmaceutic, produse alimentare și băuturi, uleiuri, EEE, anvelope, deținători de platforme industriale).

Ciprian Dragomir, Partener si coordonatorul practicii de Dreptul mediului si Bogdan Halcu, Managing Associate - Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
Problemele de mediu sunt tot mai mult în atenția firmelor care caută soluțiile optime pentru respectarea legislației din domeniu. Pe acest fond, se observă o intensificare a activității avocaților care acordă consultanță pe proiecte din domeniul dreptului mediului. Ciprian Dragomir, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații și coordonatorul practicii de Dreptul mediului, spune că s-a înregitrat o ușoară creștere prin raportare la nivelul anilor precedenți în privința aspectelor legate de răspunderea extinsă a producătorilor pentru deșeurile generate de produsele lor (ambalaje, EEE-uri, baterii, anvelope etc.).

„În același timp, am remarcat o creștere în zona vânzărilor și finanțărilor de active industriale sau de terenuri pe care s-au desfășurat activități cu impact semnificativ asupra mediului, precum și a mandatelor privind gestionarea deșeurilor municipale.Evoluțiile legislative recente, precum și intensificarea controalelor Administrației Fondului pentru Mediu („AFM”) ne fac să credem că vom asista în continuare la dezvoltarea acestei arii de practică”, punctează avocatul.


Clienții Țuca Zbârcea & Asociații vin către avocați cu solicitări care acoperă o gamă largă de probleme. „Răspunderea pentru poluări istorice, negocierea clauzelor privind alocarea obligațiilor de mediu la vânzarea activelor, răspunderea extinsă pentru deșeurile cu regim special (inclusiv contribuțiile datorate AFM) sunt câteva din sub-ariile în care echipa noastră a fost solicitată să ofere asistență”, detaliază Bogdan Halcu, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații.

Sectorul este unul în care se înregistrează destul de multe probleme. Bogdan Halcu indică în acest sens faptul că modificările legislative recente în domeniul gestionării deșeurilor cu regim special au determinat diverse zone gri, în special în privința deșeurilor din ambalaje, aplicarea practică a acestor modificări fiind încă incertă sub mai multe aspecte. „În același timp, pare să fie din ce în ce mai greu pentru operatorii economici să atingă țintele de reciclare/valorificare impuse de lege. Totodată, noua legislație în materia investigării poluării solului (am în vedere aici Legea nr. 74/2019 privind gestionarea siturilor potențial contaminate și contaminate) a adus o serie de prevederi cu impact semnificativ, în special în privința dezvoltatorilor de proiecte rezidențiale amplasate pe terenuri care au aparținut unor platforme industriale”, arată avocatul.






Componentă cheie în cadrul tranzacțiilor

Munca avocaților axați pe dreptul mediului este extrem de importantă, aspectele de mediu reprezentând o componentă esențială în cadrul tranzacțiilor. Astfel, pe masa experților Țuca Zbârcea & Asociații sunt multe proiecte care vizează acest segment. „Majoritatea proceselor de due diligence în care suntem implicați necesită o analiză atentă asupra aspectelor de mediu. Ca să dau un exemplu, unul din clienții noștri ne-a solicitat asistența într-o tranzacție ce presupunea achiziția în procedura insolvenței a activelor unei platforme industriale aflate în conservare. Concluziile echipei noastre au cântărit în aprecierea clientului privind oportunitatea tranzacției”, explică Bogdan Halcu.

„Avem în derulare mai multe proiecte interesante. O parte dintre mandatele încredințate de clienți vizează exclusiv componenta de dreptului mediului (de exemplu, asistența în cadrul controalelor AFM, asistența privind contribuțiile datorate de clienți pentru anumite categorii de deșeuri cu regim special). De asemenea, suntem implicați alături de clienții noștri în proiecte privind tranzacții de tip „asset deal” sau „share deal”, având ca obiect active industriale care deservesc activități cu impact asupra mediului. Un proiect interesant de menționat este acela în care am îndrumat cu succes un client, deținător al unei facilități de producție din vestul țării, în procedura de autorizare a unei investiții. Anterior solicitării serviciilor noastre, clientului îi fusese refuzată autorizarea și era pregătit să demareze un litigiu împotriva autorității. În final, bazându-se pe sfatul nostru, clientul a supus autorității argumentele care au convins-o să emită autorizația necesară investiției respective. În ceea ce privește proiectele curente, asistăm clienți atât sell-side, cât și buy-side în mai multe proiecte care au în vedere vânzarea/cumpărarea unor active industriale ce servesc ori au servit la derularea unor activități cu impact asupra mediului înconjurător”, completează Ciprian Dragomir.

O practică în plină dezvoltare


Reprezentanții firmei de avocatură se așteaptă la o dezvoltare a acestei arii de practică în perioada următoare. “Intensificarea controalelor AFM și zonele gri din legislația privind regimul deșeurilor din ambalaje sunt premisele care ne fac să credem că nevoia de servicii juridice specializate în acest domeniu este în creștere. La acestea se adaugă, desigur, noua legislație în materia investigării poluării solului. Legea nr. 74/2019 privind gestionarea siturilor potențial contaminate și contaminate are un impact semnificativ, mai ales în sectorul dezvoltatorilor de proiecte rezidențiale amplasate pe terenuri care au aparținut unor platforme industrial”, subliniază Ciprian Dragomir.

Avocatul amintește că, în ultimul an, pe fondul intensificării controalelor AFM și a modificărilor legislative, solicitările au venit atât din partea clienților tradiționali ai Țuca Zbârcea & Asociații, în speță companiile multinaționale care desfășoară activități cu impact asupra mediului, instituții financiare, cât și din partea unor clienți noi din diverse industrii (de exemplu, farmaceutic, produse alimentare și băuturi, uleiuri, EEE, anvelope, deținători de platforme industriale). „Au fost și situații în care am fost solicitați să oferim consultanță unor entități reglementate, precum organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP). Chiar dacă partea de consultanță deține o proporție mai mare, în ultima perioadă am experimentat o creștere a activității în zona de litigii, iar aceasta se datorează în special intensificării activității de inspecție derulate de AFM”, mai spune partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1501 / 1769
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...