ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”

09 Mai 2025   |   Maria Theodoru

Echipa NNDKP dedicată acestui domeniu, coordonată de Mădălina Vasile, s-a implicat în numeroase proiecte strategice, în care experiența juridică s-a completat cu o înțelegere aprofundată a industriilor reglementate

Mădălina Vasile, Senior Managing Associate şi coordonatoarea practicii de Dreptul Mediului din cadrul NNDKP (stânga) şi Camelia Stanciu, Senior Associate

 
 
Practica de Dreptul Mediului din cadrul NNDKP s-a menținut, în ultimele 12 luni, pe un trend ascendent, în linie cu tendința ultimilor ani, remarcându-se printr-un volum semnificativ de proiecte complexe, cu un grad ridicat de complexitate, atrase atât de la clienți recurenți, cât și de la companii nou intrate în portofoliu. Potrivit Mădălinei Vasile, Senior Managing Associate și coordonator al practicii, această tendință reflectă nu doar consolidarea reputației NNDKP în practica deja bine cunoscută pentru experiența extinsă în acest domeniu și pentru istoricul implicării în proiecte de amploare, ci și faptul că protecția mediului devine o prioritate în reglementare. „Cadrul normativ este tot mai vast și sofisticat, cu impact asupra oricărei activități economice, indiferent de industrie”, subliniază avocata.


De altfel, echipa NNDKP dedicată acestui domeniu s-a implicat în numeroase proiecte strategice, în care experiența juridică s-a completat cu o înțelegere aprofundată a industriilor reglementate. În zona de consultanță, firma a oferit asistență în chestiuni ce au vizat aspecte juridice precum legalitatea parcurgerii procedurilor de reglementare în domeniu, conformarea cu actele de reglementare, gestionarea deșeurilor - inclusiv în raport de aspecte complexe privind răspunderea extinsă a producătorului, regimul substanțelor periculoase, regimul ariilor naturale protejate - inclusiv posibilitatea desfășurării de activități în diversele zone cu restricții din cadrul acestora, procedurile aplicabile pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse de calamități naturale și multe altele.

”În ceea ce privește zona de litigii, observăm un interes aparte pentru aspecte litigioase legate de schimbările climatice, apărute în cadrul litigiilor care vizează acte de reglementare de mediu. Litigiile având ca obiect contestarea sancțiunilor/măsurilor impuse de Garda Națională de Mediu sau cele vizând contestarea deciziilor de impunere ale Administrației Fondului pentru Mediu rămân o constantă”, a adăugat Camelia Stanciu, Senior Associate.  

Printre cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă clienții în acest sector se numără cele cauzate de lipsa de claritate a prevederilor legale, necorelarea prevederilor de mediu cu cele din alte domenii, precum urbanism, energie, construcții, dar și cele cauzate de implementarea neunitară a acestora de către autorități.
”Totodată, cadrul legislativ complex și extrem de dinamic, precum și blocajele ori tergiversările nejustificate întâlnite în obținerea actelor de reglementare se adaugă la lista provocărilor”, menționează Camelia Stanciu.

Portofoliul de clienți este extrem de variat, incluzând companii din industrii esențiale ale economiei, precum retail, gaze și petrol, energie regenerabilă, minerit, agricultură și industria grea.

---------------------------------------------------------------------------------

Citește și

→   Cum lucrează echipa NNDKP, descrisă de ghidurile juridice internaționale drept ”prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate”, în astfel de proiecte și care sunt dificultățile cu care se confruntă clienții | Anca Diaconu, Partener NNDKP: ”Deși există multiple programe destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară”

---------------------------------------------------------------------------------

Litigii complexe și consultanță inovatoare în proiectele de mediu

Pe fondul creșterii atenției publice acordate problemelor legate de protecția mediului, se remarcă un trend ascendent al litigiilor, inițiate în special de organizații nonguvernamentale de mediu. Cu toate acestea, proiectele de consultanță rămân predominante, explică Mădălina Vasile.

Dintre proiectele gestionate în ultimele 12 luni se remarcă cel privind reprezentarea unui client activ în domeniul producției de var, calcar și produse pe bază de minerale în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, într-o acțiune împotriva Comisiei Europene pentru anularea unor decizii referitoare la alocarea cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. ”Proiectul s-a remarcat prin complexitatea, amploarea și caracterul extrem de tehnic al reglementărilor legale aplicabile. În cadrul acestuia am colaborat strâns cu echipa de litigii coordonată de Sorina Olaru”, a menționat avocata intervievată de BizLawyer.

Alte proiecte au vizat asistență într-o serie de litigii inițiate de organizații non-guvernamentale de mediu împotriva unor clienți din sectoare precum gaze și petrol, minerit și energie, având ca obiect suspendarea/anularea diverselor acte de reglementare obținute pentru proiecte/activități. Gestionarea acestora  a implicat o bună cunoaștere și înțelegere coroborată a proiectelor/activităților specifice ale clienților, respectiv a diferitelor reglementări legale aplicabile în domeniul protecției mediului și a celor proprii industriei clienților.
Pentru gestionarea acestor litigii, echipa din practica de Dreptul Mediului a lucrat îndeaproape cu echipele de litigii coordonate de Sorina Olaru și Emil Bivolaru, precum și alături de colegi din practica Energie și Resurse Naturale, sub coordonarea Ruxandrei Bologa.

Pe de altă parte, în materie de consultanță, unul dintre cele mai provocatoare proiecte gestionate a implicat identificarea unor soluții pentru intrarea în legalitate în urma anulării definitive a unui acord de mediu. Provocarea a rezultat din existența unei interdicții legale pentru obținerea unui nou acord de mediu pentru o construcție deja inițiată/edificată, respectiv din inconsecvența între legislația națională și cea europeană, inclusiv în ce privește practica Curții de Justiție a Uniunii Europene pe subiect și abordarea autorităților locale. ”Proiectul a implicat pregătirea mai multor strategii la care am lucrat împreună cu echipa de litigii sub coordonarea Danielei Gramaticescu”, a adăugat coordonatoarea practicii de Dreptul Mediului de la NNDKP.

Alte proiecte cheie în materie de consultanță au abordat subiecte precum captarea și stocarea carbonului, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră, importul de deșeuri sau răspunderea deținătorului unui sit contaminat pentru poluarea istorică cu poluator necunoscut.

”În ultimele 12 luni am gestionat două proiecte de amploare privind alocarea cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Solicitările au fost primite din partea unor clienți din sectoare industriale diferite, expuse riscului de relocare a activității în afara Uniunii Europene, ca urmare a costurilor ridicate pentru emisiile de dioxid de carbon”, a menționat Mădălina Vasile.

Gestionarea acestor proiecte a implicat provocări din multiple unghiuri, generate, printre altele, de transpunerea și/sau implementarea întârziată și deficitară a numeroaselor reglementări europene din domeniu, de necesitatea înțelegerii aprofundate a specificului industriei și produsului final al clienților, precum și de complexitatea tehnică ridicată a cadrului normativ.

Ambele proiecte au fost generate de comentarii primite de clienți din partea Comisiei Europene privind raportările înaintate de aceștia conform legislației aplicabile, fiind necesară pregătirea unor strategii cu privire la modul de abordare a acestor comentarii, cu impact direct în ce privește alocarea cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, a explicat avocatul.

---------------------------------------------------------------------------------

Citește și

→   Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”

---------------------------------------------------------------------------------

Interesul asupra mediului este tot mai mare, atenția publică se intensifică

Echipa de avocați a fost implicată și în asistarea și negocierea transferului de obligații de mediu rezultate din activități poluante și situri contaminate. „Suntem implicați în mod constant în asistarea clienților în tranzacții care vizează companii ce desfășoară activități cu impact asupra mediului. De cele mai multe ori, alături de colegii din alte practici, acoperim întreg procesul tranzacțional, de la realizarea analizelor de tip due diligence, până la reglementarea transferului obligațiilor de mediu și gestionarea aspectelor privind notificarea autorităților relevante și obținerea transferului actelor de reglementare de la vechiul titular la noul titular”, a explicat Camelia Stanciu.

În ceea ce privește proiectele vizând situri (potențial) contaminate, acestea au vizat aspecte precum identificarea procedurilor aplicabile și obligațiile aferente investigării prealabile, investigării detaliate și remedierii siturilor contaminate, identificarea remediilor juridice pentru recuperarea costurilor de remediere de la partea responsabilă pentru poluare, conform principiului „poluatorul plătește”.

Interlocutoarea BizLawyer spune că, în fiecare zi, interesul asupra mediului este tot mai mare, iar atenția publică pe aspecte de mediu se intensifică. Aceste aspecte joacă un rol important în evoluția practicii de Dreptul Mediului, având un impact din ce în ce mai vizibil asupra comportamentului clienților, companiile ce desfășoară activități care afectează mediul ori cele care doresc preluarea unor astfel de activități devenind chiar mai prudente din punct de vedere juridic.

Astfel, această atenție publică sporită are efecte catalizatoare, impactul resimțindu-se pe mai multe planuri, inclusiv în analize și rapoarte de tip due diligence ce au ca obiect și activități reglementate prin autorizații de mediu, subliniază Camelia Stanciu.

Cu privire la astfel de activități, în teorie orice nerespectare a prevederilor autorizației de mediu este susceptibilă să conducă la suspendarea actului de reglementare. Într-un astfel de caz, până la eliminarea cauzelor suspendării, activitatea reglementată nu va mai putea fi desfășurată. ”Prin urmare, orice problemă de mediu de acest tip identificată pe parcursul analizei de due diligence are un rol esențial în desfășurarea tranzacției”, spune reprezentanta NNDKP, care amintește în acest context și tranzacțiile ce au în vedere transferul de activități miniere. În acest domeniu există reglementat expres și un efect de domino, în sensul că orice problemă care ar putea conduce la suspendarea ori anularea autorizației de mediu va putea duce în mod automat și la suspendarea, respectiv anularea licenței miniere.

Practica de Dreptul Mediului din cadrul NNDKP este formată dintr-o echipă dedicată de avocați specializați în acest domeniu, coordonarea fiind asigurată de Mădălina Vasile, avocat cu peste 9 ani de experiență profesională în domeniu.

Eforturile în direcția dezvoltării practicii de Dreptul Mediului sunt continue, în tandem cu evoluțiile pieței și cu nevoile clienților. ”Lucrăm permanent la diversificarea portofoliului de clienți și a proiectelor pe care le gestionăm, la eficientizarea activității profesionale și la consolidarea echipei. Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților, vor rămâne prioritare și în perioada următoare”, a transmis coordonatoarea practicii de Dreptul Mediului din cadrul NNDKP.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14 / 1999
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Familia Umbrărescu, cu sprijinul Bulboacă & Asociații, preia acționariatul Totalgaz Industrie – lider strategic în echipamente pentru gaze naturale
GNP obține o soluție favorabilă pentru un operator de platformă, ce ar putea să contureze o practică constantă și predictibilă, în baza căreia autoritățile de reglementare naționale vor analiza întinderea răspunderii furnizorilor de servicii intermediare. Problemele juridice ridicate în acest litigiu vizează în principal modul de interpretare și aplicare a reglementărilor din Regimul eCommerce și DSA | Avocații Octavian Adam (Partener), Cristina Badea (Senior Associate) și Alice Moisac (Associate), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...