ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipa de zece avocați specializați și implicați în practica de Dreptul mediului de la NNDKP, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții. Roxana Ionescu, partenerul coordonator al practicii: ‘Viziunea noastră s-a construit pe inovație încă de când domeniul era unul emergent. Pe gama aspectelor de mediu, implicarea este una specializată, iar serviciile pe care le furnizam ca firmă sunt integrate’

25 August 2022   |   Ștefania Enache

Roxana Ionescu subliniază că, la ora actuală, componenta de E din ESG într-adevăr primează în multe situații, iar sustenabilitatea a devenit un subiect cheie de dezbatere pe piața de afaceri, inclusiv în România.

 
 
Dreptul mediului a căpătat în timp o importanță tot mai mare în avocatura de business, devenind una dintre practicile importante în economia semnării unor contracte de afaceri.Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) are unul dintre cele mai puternice departamente dedicate Dreptului mediului din avocatura din România. Echipa de experți axată pe acest domeniu este formată din zece avocați și a avut în mod constant proiecte complexe, care implică atât clienții asistați în probleme curente, cât și  un număr semnificativ de noi clienți cu activitate specifică pe partea de mediu. Acestor mandate li se adaugă și un număr mare de tranzacții importante în piață, cu componentă de mediu, unele singulare prin natura și magnitudinea lor.


„Practica în domeniul Dreptului mediului este întotdeauna complexă, lucru reflectat și de faptul că suntem o echipă de zece avocați specializați și implicați în această arie de practică. Cu toate acestea, dacă ne raportăm la ultimul an, vedem elemente de noutate față de perioada anterioară. De exemplu, se remarcă un interes aparte pentru factorii de mediu, sociali și guvernanță (ESG)”, susține Roxana Ionescu, Partener si Coordonatorul Practicii de Dreptul Mediului din cadrul NNDKP, unul dintre cei mai experimentați avocați specializați în acest domeniu din România.

Avocatul amintește faptul că echipa pe care o coordonează a lucrat în cadrul unor proiecte în care se fac evaluări ESG pentru a identifica măsuri care trebuie luate de societăți, dar și în multe mandate de implementare a unor inițiative ESG, cum ar fi proiecte de decarbonizare, dezvoltarea unor proiecte de producție de energie din resurse regenerabile pe amplasamente de tip brownfield, asigurând reconversia acestora etc.

„În acest sens, considerăm că abordarea trebuie să fie una holistică, întrucât complexitatea acestui domeniu este dată și de integrarea elementelor din multiple arii de practică: noi acoperim componentele de mediu, dar proiectele presupun și integrarea unora de drept corporativ, reguli specifice fuziunilor și achizițiilor, finanțări, aspecte de reglementare/autorizare, imobiliare, dreptul concurenței etc. De exemplu, în cazul unui client care a decis ca în efortul de decarbonizare să dezvolte un parc eolian pentru nevoile proprii de energie, evident că asistența necesară implică toate fațetele presupuse de un asemenea proiect”, punctează Roxana Ionescu.




Toate mandatele implică o abordare complexă

Pe masa de lucru a avocaților acestui departament regăsim și alte proiecte cheie, care au implicat problematici foarte diverse, atât în domenii deja bine consolidate la nivel de practică, cât și în cele cu un anumit factor de noutate.

Toate proiectele din acest domeniu sunt coordonate de Roxana Ionescu, un profesionist cu peste 17 ani de experiență profesională.

Practicienii au oferit oferit asistență în proiecte privind gestionarea deșeurilor, inclusiv în contextul creării unor mecanisme complet noi în acest domeniu, sanitar-veterinar, valabilitatea actelor de reglementare, gestionarea apelor, respectarea obligațiilor privind regimul ariilor naturale protejate, litigii complexe pe chestiuni care implică elementele naționale (de ex. contestarea unor măsuri impuse ca urmare a unor controale ale Gărzii Naționale de Mediu sau ale Administrației Fondului pentru mediu), și elemente UE și internaționale (asistență în fața instituțiilor Uniunii Europene – Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Comisia Europeană).

„Toate aceste domenii, chiar dacă sunt recurente în activitatea noastră, includ mereu aspecte de noutate care ne obligă să fim inovatori. De exemplu, observăm o creștere a tensiunilor care derivă din modificarea prin PUG sau PUZ a destinației unor amplasamente din exclusiv industrial în mix, sau vecinătatea cu așezări cu destinație de locuință prin trecerea unor terenuri în intravilan”, explică Partenerul NNDKP.

În privința proiectelor cu un anumit factor de noutate, avocatul indică proiecte complexe privind scheme de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră, proiecte aferente investițiilor din PNRR, implicații ale sistemului de garanție-returnare a ambalajelor nereutilizabile etc.

În practica de zi cu zi, negocierea transferului de obligații de mediu rezultate din activități poluante este o activitate uzuală în toate proiectele de fuziuni și achiziții care vizează societăți având activități cu impact asupra mediului.

„În ceea ce privește obligațiile de mediu pentru situri contaminate, am oferit asistență inclusiv în analiza particularităților legate de domeniul de aplicare al legii și interpretarea metodologiei de remediere a siturilor contaminate în proiecte complexe (de ex., proiecte vizând realizarea de proiecte în amplasamente de tip brownfield). În aceste proiecte, separat de chestiunea obligațiilor de mediu, un aspect foarte important poate fi modalitatea în care pot fi transferate autorizațiile aferente activității transferate, astfel încât cumpărătorul să poate desfășura activitatea din T0 fără sincope”, detaliază Roxana Ionescu.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Avocatul mai spune că echipa a oferit asistență și în proiecte vizând certificate de emisii cu efect de seră și certificate verzi, principalele probleme rezultând din modul de implementare a cerințelor UE privind schema de comercializare a acestor certificate, în special în ce privește interpretarea dispozițiilor privind aplicarea metodei de calcul a certificatelor stabilită prin regulamentele aplicabile și actele de reglementare obținute.

„Implicarea noastră este una specializată pe gama aspectelor de mediu, iar serviciile pe care le furnizăm ca firmă sunt integrate, ceea ce a fost și cazul asistenței în tranzacționarea certificatelor verzi, în care practica noastră de energie a fost și este implicată ca practică dedicată”, punctează interlocutoarea BizLawyer.

Roxana Ionescu subliniază că, la ora actuală, componenta de E din ESG într-adevăr primează în multe situații, iar sustenabilitatea a devenit un subiect cheie de dezbatere pe piața de afaceri, inclusiv în România. „Astfel, pe măsură ce investitorii au devenit din ce în ce mai interesați de modul în care companiile contribuie la societate în ansamblul ei, societățile românești au început să recunoască necesitatea de a acorda mai multă atenție aspectelor nefinanciare ale activităților lor. Aceasta se traduce prin eforturi active din partea comunității locale de afaceri pentru a se adapta la cerințele pieței și pentru a-și restructura strategiile în vederea dezvoltării unui cadru adecvat pentru o dezvoltare durabilă, inclusiv prin includerea clauzelor de mediu în diverse contracte. Evident, în final, această atenție a influențat modul în care realizăm activitățile de due diligence și cum sunt structurate tranzacțiile, existând din ce în ce mai mult accent pe măsurile concrete ESG asumate de societatea-țintă”, argumentează avocatul.

Specificul proiectelor și profilul clienților cu care NNDKP lucrează impune necesitatea de previzibilitate în afaceri, astfel că avocații evită pe cât posibil recursul la instanță, în special din rațiuni de celeritate procedurală. Drept urmare, serviciile oferite se concentrează pe parte de consultanță într-un procent mai mare.  

„Ca una dintre primele practici dedicate dreptului mediului din cadrul unei firme de avocatură din România, viziunea noastră s-a construit cu fiecare zi in care am fost aici, pe inovație - încă de când domeniul era unul emergent. Observăm o prioritizare tot mai mare pe aspecte ce țin de schimbările climatice și mediu, atât la nivel de politică și legislație europeană prin adoptarea European Green Deal, dar și la nivel intern prin implementarea acestor inițiative în legislație. Aceasta se transpune într-o permanentă nevoie pentru clienții noștri de a ține pasul cu aceste schimbări legislative, în timp ce noi asigurăm asistența clienților noștri în acest scop”, concluzionează Roxana Ionescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 744 / 1901
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...