ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipa de zece avocați specializați și implicați în practica de Dreptul mediului de la NNDKP, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții. Roxana Ionescu, partenerul coordonator al practicii: ‘Viziunea noastră s-a construit pe inovație încă de când domeniul era unul emergent. Pe gama aspectelor de mediu, implicarea este una specializată, iar serviciile pe care le furnizam ca firmă sunt integrate’

25 August 2022   |   Ștefania Enache

Roxana Ionescu subliniază că, la ora actuală, componenta de E din ESG într-adevăr primează în multe situații, iar sustenabilitatea a devenit un subiect cheie de dezbatere pe piața de afaceri, inclusiv în România.

 
 
Dreptul mediului a căpătat în timp o importanță tot mai mare în avocatura de business, devenind una dintre practicile importante în economia semnării unor contracte de afaceri.Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) are unul dintre cele mai puternice departamente dedicate Dreptului mediului din avocatura din România. Echipa de experți axată pe acest domeniu este formată din zece avocați și a avut în mod constant proiecte complexe, care implică atât clienții asistați în probleme curente, cât și  un număr semnificativ de noi clienți cu activitate specifică pe partea de mediu. Acestor mandate li se adaugă și un număr mare de tranzacții importante în piață, cu componentă de mediu, unele singulare prin natura și magnitudinea lor.


„Practica în domeniul Dreptului mediului este întotdeauna complexă, lucru reflectat și de faptul că suntem o echipă de zece avocați specializați și implicați în această arie de practică. Cu toate acestea, dacă ne raportăm la ultimul an, vedem elemente de noutate față de perioada anterioară. De exemplu, se remarcă un interes aparte pentru factorii de mediu, sociali și guvernanță (ESG)”, susține Roxana Ionescu, Partener si Coordonatorul Practicii de Dreptul Mediului din cadrul NNDKP, unul dintre cei mai experimentați avocați specializați în acest domeniu din România.

Avocatul amintește faptul că echipa pe care o coordonează a lucrat în cadrul unor proiecte în care se fac evaluări ESG pentru a identifica măsuri care trebuie luate de societăți, dar și în multe mandate de implementare a unor inițiative ESG, cum ar fi proiecte de decarbonizare, dezvoltarea unor proiecte de producție de energie din resurse regenerabile pe amplasamente de tip brownfield, asigurând reconversia acestora etc.

„În acest sens, considerăm că abordarea trebuie să fie una holistică, întrucât complexitatea acestui domeniu este dată și de integrarea elementelor din multiple arii de practică: noi acoperim componentele de mediu, dar proiectele presupun și integrarea unora de drept corporativ, reguli specifice fuziunilor și achizițiilor, finanțări, aspecte de reglementare/autorizare, imobiliare, dreptul concurenței etc. De exemplu, în cazul unui client care a decis ca în efortul de decarbonizare să dezvolte un parc eolian pentru nevoile proprii de energie, evident că asistența necesară implică toate fațetele presupuse de un asemenea proiect”, punctează Roxana Ionescu.




Toate mandatele implică o abordare complexă

Pe masa de lucru a avocaților acestui departament regăsim și alte proiecte cheie, care au implicat problematici foarte diverse, atât în domenii deja bine consolidate la nivel de practică, cât și în cele cu un anumit factor de noutate.

Toate proiectele din acest domeniu sunt coordonate de Roxana Ionescu, un profesionist cu peste 17 ani de experiență profesională.

Practicienii au oferit oferit asistență în proiecte privind gestionarea deșeurilor, inclusiv în contextul creării unor mecanisme complet noi în acest domeniu, sanitar-veterinar, valabilitatea actelor de reglementare, gestionarea apelor, respectarea obligațiilor privind regimul ariilor naturale protejate, litigii complexe pe chestiuni care implică elementele naționale (de ex. contestarea unor măsuri impuse ca urmare a unor controale ale Gărzii Naționale de Mediu sau ale Administrației Fondului pentru mediu), și elemente UE și internaționale (asistență în fața instituțiilor Uniunii Europene – Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Comisia Europeană).

„Toate aceste domenii, chiar dacă sunt recurente în activitatea noastră, includ mereu aspecte de noutate care ne obligă să fim inovatori. De exemplu, observăm o creștere a tensiunilor care derivă din modificarea prin PUG sau PUZ a destinației unor amplasamente din exclusiv industrial în mix, sau vecinătatea cu așezări cu destinație de locuință prin trecerea unor terenuri în intravilan”, explică Partenerul NNDKP.

În privința proiectelor cu un anumit factor de noutate, avocatul indică proiecte complexe privind scheme de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră, proiecte aferente investițiilor din PNRR, implicații ale sistemului de garanție-returnare a ambalajelor nereutilizabile etc.

În practica de zi cu zi, negocierea transferului de obligații de mediu rezultate din activități poluante este o activitate uzuală în toate proiectele de fuziuni și achiziții care vizează societăți având activități cu impact asupra mediului.

„În ceea ce privește obligațiile de mediu pentru situri contaminate, am oferit asistență inclusiv în analiza particularităților legate de domeniul de aplicare al legii și interpretarea metodologiei de remediere a siturilor contaminate în proiecte complexe (de ex., proiecte vizând realizarea de proiecte în amplasamente de tip brownfield). În aceste proiecte, separat de chestiunea obligațiilor de mediu, un aspect foarte important poate fi modalitatea în care pot fi transferate autorizațiile aferente activității transferate, astfel încât cumpărătorul să poate desfășura activitatea din T0 fără sincope”, detaliază Roxana Ionescu.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Avocatul mai spune că echipa a oferit asistență și în proiecte vizând certificate de emisii cu efect de seră și certificate verzi, principalele probleme rezultând din modul de implementare a cerințelor UE privind schema de comercializare a acestor certificate, în special în ce privește interpretarea dispozițiilor privind aplicarea metodei de calcul a certificatelor stabilită prin regulamentele aplicabile și actele de reglementare obținute.

„Implicarea noastră este una specializată pe gama aspectelor de mediu, iar serviciile pe care le furnizăm ca firmă sunt integrate, ceea ce a fost și cazul asistenței în tranzacționarea certificatelor verzi, în care practica noastră de energie a fost și este implicată ca practică dedicată”, punctează interlocutoarea BizLawyer.

Roxana Ionescu subliniază că, la ora actuală, componenta de E din ESG într-adevăr primează în multe situații, iar sustenabilitatea a devenit un subiect cheie de dezbatere pe piața de afaceri, inclusiv în România. „Astfel, pe măsură ce investitorii au devenit din ce în ce mai interesați de modul în care companiile contribuie la societate în ansamblul ei, societățile românești au început să recunoască necesitatea de a acorda mai multă atenție aspectelor nefinanciare ale activităților lor. Aceasta se traduce prin eforturi active din partea comunității locale de afaceri pentru a se adapta la cerințele pieței și pentru a-și restructura strategiile în vederea dezvoltării unui cadru adecvat pentru o dezvoltare durabilă, inclusiv prin includerea clauzelor de mediu în diverse contracte. Evident, în final, această atenție a influențat modul în care realizăm activitățile de due diligence și cum sunt structurate tranzacțiile, existând din ce în ce mai mult accent pe măsurile concrete ESG asumate de societatea-țintă”, argumentează avocatul.

Specificul proiectelor și profilul clienților cu care NNDKP lucrează impune necesitatea de previzibilitate în afaceri, astfel că avocații evită pe cât posibil recursul la instanță, în special din rațiuni de celeritate procedurală. Drept urmare, serviciile oferite se concentrează pe parte de consultanță într-un procent mai mare.  

„Ca una dintre primele practici dedicate dreptului mediului din cadrul unei firme de avocatură din România, viziunea noastră s-a construit cu fiecare zi in care am fost aici, pe inovație - încă de când domeniul era unul emergent. Observăm o prioritizare tot mai mare pe aspecte ce țin de schimbările climatice și mediu, atât la nivel de politică și legislație europeană prin adoptarea European Green Deal, dar și la nivel intern prin implementarea acestor inițiative în legislație. Aceasta se transpune într-o permanentă nevoie pentru clienții noștri de a ține pasul cu aceste schimbări legislative, în timp ce noi asigurăm asistența clienților noștri în acest scop”, concluzionează Roxana Ionescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 545 / 1703
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...