ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sectorul agro-alimentar are tradiție și forță în portofoliul NNDKP, printre clienții săi fiind cei mai mari jucători | Proiecte variate și complexe în toate subsectoarele acestui domeniu și o muncă intensă pentru echipele dedicate, ce au în componență avocați valoroși, din mai multe arii de practică. Firma are acum pe masă proiecte de achiziții și vânzări pentru șapte societăți. Activitate intensă și în segmentul finanțărilor pentru agricultură, în care și-a păstrat rolul de lider în zona de credite sindicalizate și tip club

23 Iulie 2023   |   Ștefania Enache

Sectorul agro-alimentar are tradiție și forță în portofoliul NNDKP, printre clienții săi fiind cei mai mari jucători în domeniu | Firma are acum pe masă proiecte de achiziții și vânzări pentru șapte societăți. Activitate intensă și în segmentul finanțărilor pentru agricultură, în care și-a păstrat rolul de lider în zona de credite sindicalizate și tip club. Proiecte variate și complexe în toate subsectoarele acestui domeniu și o muncă intensă pentru echipele dedicate, ce au în componență avocați valoroși din mai multe arii de practică

 
 
Domeniul agro-alimentar și zonele conexe mobilizează în mod constant interesul investitorilor. Practica dedicată acestui sector din cadrul NNDKP este una bogată, bine structurată, avocații firmei fiind implicați într-un număr foarte mare de proiecte care vizează acest segment al economiei.„Notăm sectorul agro-alimentar ca o tradiție și o forță în portofoliul NNDKP, astfel că, în ultimii ani, fără excepție, proiectele au vizat integralitatea zonei de producție – ferme de cereale, pomicole, zootehnice (inclusiv piscicole), pepiniere și păduri – și procesare”, punctează Adriana I. Gaspar, Partener Senior NNDKP.Portofoliul de clienți asistați de NNDKP în intervalul 2022-2023 este unul generos.Printre firmele partenere se remarcă „nume cu greutate” din această industrie: Smithfield Romania, Grupo Bimbo, AAylex One etc..


Pe masa de lucru a avocaților care fac parte din echipa NNDKP se regăsesc în permanență proiecte cheie din domeniul agro-alimentar.

De exemplu, în acest moment, firma oferă asistență privind achiziții și vânzări pentru șapte societăți. De asemenea, avocații acordă asistență într-o serie de finanțări, de achiziții de terenuri.

Totodată, profesioniștii NNDKP asigură reprezentare în litigii, care vizează, cu precădere, dispute privind regularitatea implementării unor programe de sprijinire a activităților agricole și sumele datorate de către autoritatea de management a acestora, dar și  contestații fiscale asociate unor operațiuni specifice sectorului agricol, pentru fiecare dintre aceste două categorii de litigii sumele în discuție ridicându-se la nivel de milioane de euro.

În plus, echipa NNDKP oferă asistență juridică curentă în chestiuni specifice operațiunilor din sectorul agro-alimentar.

În ultimele 12 luni, avocații s-au implicat în foarte multe proiecte de amploare. Dintre acestea se remarcă asistența acordată Grupo Bimbo, lider mondial în domeniul panificației, pentru achiziția Vel Pitar SA, finalizată în luna ianuarie 2023. În acest mandat, coordinator a fost  Adriana I. Gaspar (Partener Senior). Din cadrul NNDKP au fost implicați și: Ioana Niculeasa (Partener), Ioana Grigoriu (Asociat Manager Senior), Iulian Ursache (Asociat), Corina Dumitru (Partener), Anca Diaconu (Partener), Roxana Ionescu (Partener), George Trandafir (Asociat Manager), Claudia Lazăr (Asociat Senior).

În aceeași categorie se încadrează și asistența acordată unui important producător de cereale din România, cu o prezență de peste zece ani pe piața romanescă, parte a unui fond de investiții american, privind achiziția unei societăți ce deținea în proprietate peste 130 hectare de teren agricol în județele Iași și Botoșani, tranzacție finalizată la începutul anului 2022. Coordonarul acestui mandat a fost Lavinia Ioniță-Rasmussen (Partener). Alături de ea au lucrat și Ioana Grigoriu (Asociat Manager Senior) și Roxana Iordache (Avocat Senior).




Activitate intensă în zona finanțărilor

„În plus, în ultimul an, am avut o activitate intensă pe zona de finanțări în domeniul agriculturii, în care ne-am păstrat rolul de lider în zona de credite sindicalizate și tip club pentru mari jucători din domeniu. Activitatea a inclus asistarea băncilor finanțatoare (de regulă grupul cel mai reprezentativ de bănci românești implicate activ în această zonă) în proiecte de peste 500 de milioane de euro și în continuare avem în derulare proiecte pe această zonă. Asistăm încă din anul 2018 băncile finanțatoare ce au pus la dispoziție finanțări grupului Rodbun, o companie-integrator de produse și soluții în domeniul agricol, fiind unul dintre cei mai importanți jucători din piața de agribusiness din România. Mandatele noastre au fost din cele mai diverse, de la asistarea băncilor finanțatoare în legătură cu punerea la dispoziție a unor facilități pentru capital de lucru și pentru refinanțări a unor expuneri existente, până la implementarea unor garanții Exim în cadrul Programului guvernamental de susținere financiară pentru companiile mari”, subliniază Alina Radu, Partener NNDKP.

Avocatul amintește faptul că mandatul cel mai recent a fost încheiat în primăvara anului 2023, NNDKP fiind alături de unele dintre cele mai importante instituții de credit din România în punerea la dispoziția Rodbun Grup S.A. a unor noi facilități. „Continuăm, de asemenea, să fim alături de băncile finanțatoare și grupul Rodbun și în prezent, susținându-i în viitoarele proiecte de dezvoltare extrem de ambițioase. Echipa noastră este, de asemenea, alături de Aaylex One S.A., una dintre cele mai importante societăți din industria alimentară a României, de mai bine de 4 ani, timp în care am fost implicați în unele dintre cele mai importante proiecte ale clientului. În cursul anului 2021, NNDKP a asistat grupul Aaylex în contractarea unei finanțări de 20 de milioane de euro pentru preluarea Banvit Foods Romania, fiind implicați atât în obținerea finanțării, cât și în tranzacția prin care a fost preluată întreaga participație în Banvit Foods. Ulterior, NNDKP a asistat Aaylex One S.A. în legatură cu una dintre cele mai complexe operațiuni de finanțare și de drept corporativ de pe piața locală. Acest mandat a implicat acordarea de asistență cu privire la procesul de fuziune prin contopire a celor peste 16 societăți parte din grupul Aaylex la acel moment (societăți ce acopereau întregul lanț de producție și comercializare a cărnii de pasăre, precum și alte activități în zona de tehnologie și producție de energie verde), precum și asistență în consolidarea întregii expuneri a grupului într-un singur contract de credit sindicalizat în valoare de 431 milioane lei”, completează Alina Radu.

De asemenea, echipa de drept bancar și finanțări a NNDKP a asistat, încă din 2019, băncile finanțatoare (în prezent în număr de 9) care au pus la dispoziția grupului Carmistin facilități de credit care susțin strategia investițională a grupului. Grupul Carmistin este și el unul dintre cei mai mari jucători pe piața agribusiness și de procesare a cărnii din România, fiind activ în domeniul producției de pui, porc, vită și agricultură.

„Proiectele ce implică grupul Carmistin sunt întotdeauna dintre cele mai complexe, presupunând nu doar structuri complexe de finanțare (peste 30 de societăți fiind parte la această structură în calitate de împrumutați sau garanți), ci și cunoștințe în domeniul ajutoarelor de stat, proiectelor europene, precum și diverse aspecte de reglementare în general”, arată interlocutoarea BizLawyer.

Începând cu anul 2019, NNDKP este alături și de băncile finanțatoare implicate în finanțările acordate grupului Ameropa, un grup cu operațiuni în sectorul agricol, cu sediul în Elveţia, fondat în 1948, cu activităţi la nivel mondial, care acoperă întregul lanţ de aprovizionare, de la producţie, logistică, comercializare şi distribuţie. Echipa de drept bancar și finanțări este implicată în fiecare an în aspecte legate de administrarea contractului de credit sindicalizat, acordând asistență băncilor finanțatoare pe întreaga durată a vieții contractului de credit, de la structurarea incipientă a tranzacției, până la aspecte de administrare uzuale.

Proiectele de finanțare sunt gestionate de echipa NNDKP de Drept Bancar și Finanțări, coordonată de Alina Radu (Partener), din care fac parte Valentin Voinescu (Partener), Alexandru Ciambur (Asociat Senior), Cătălina Dan (Asociat), Ioana Alexandru (Asociat) și Cristina Boștean (Asociat).



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Proiecte variate și complexe

În plus, NNDKP a gestionat un portofoliu de servicii (consultanță sau litigii) cuprinzând asistență privind bolile transmisibile ale animalelor, asigurări, bunăstarea animalelor, implementarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă, proiecte de acte normative, contracte comerciale curente, concesiuni, probleme de mediu, conformitate sanitară-veterinară și biosecuritate, exploatări forestiere, achiziții sau înstrăinări de terenuri, concurență, aspecte fiscale specifice.

„Echipa noastră este alături de una dintre cele mai importante societăți din domeniul forestier, în cele mai importante tranzacții din sectorul forestier, iar anul acesta am asistat societatea în analiza de due diligence a peste 1.000 de hectare de pădure, în vederea achiziționării părților sociale ale societății care deține această proprietate. Acest proiect reprezintă o nouă investiție majoră realizată de clientul nostru în România, societatea majorându-și portofoliul forestier la finalul acestui proiect cu peste 1.000 de hectare de pădure”, completează Ioana Niculeasa, Partener NNDKP.

De asemenea, avocații sunt solicitați pentru a oferi asistență și în mandate care vizează probleme de Concurență. În general, este vorba despre notificări de concentrări economice, dar și proiecte legislative.

Vorbind despre mandatele complexe pe care echipa NNDKP le are mereu în lucru, Adriana I. Gaspar le nominalizează pe cele care implică un investitor pe care firma de avocați îl asistă de 20 de ani în toate aspectele și pentru care a finalizat mai mult de zece proiecte de M&A de-a lungul timpului.

„De asemenea, proiectele de finanțare a companiilor din sectorul agricol presupun o muncă intensă și complexă de structurare, având în vedere că în multe cazuri vorbim de companii antreprenoriale românești care au ajuns într-o etapă importantă de dezvoltare ce necesită schimbări la nivel organizațional”, adaugă Alina Radu.

--------------------------------------------------------------------------

Probleme specifice acestui domeniu


Agricultura este un domeniu cheie al economiei naționale, care însă nu este lipsit de probleme. În această categorie, Adriana I. Gaspar identifică deficiențele legislative, care transferă responsabilitatea deciziei privind interpretarea normelor către administrație care, la rândul său, o deferă instanțelor de judecată. „Teama că o decizie în favoarea producătorului agricol ar putea aduce răspundere penală eclipsează grija că o decizie greșită în defavoarea producătorului agricol ar putea să îl expună falimentului și că păgubiții ar putea să angajeze răspunderea funcționarului vinovat. Marii perdanți sunt în mod direct operatorii dar, dincolo de gravitatea, la nivel individual și colectiv, a pierderii oricărui jucător, agricultura pierde atractivitate investițională, iar balanța comercială externă și consumatorii pierd în favoarea importurilor. Sub aspect practic, operațional, îngrijorările cele mai frecvente sunt legate de existența/calitatea infrastructurii de transport și de irigații, precum și de disponibilitatea resursei umane”, explică Partenerul NNDKP.

La rândul său,
Ruxandra Bologa, Partener NNDKP, menționează că un subiect intens dezbătut și rezolvat deficitar la nivel legislativ este cel al interacțiunii între domeniul producției agricole și cel al producției de energie regenerabilă. „Folosirea termenului „interacțiune” este intenționată, întrucât aceasta ar trebuie să fie perspectiva corectă și constructivă. În locul unei interacțiuni care ar putea genera beneficii pentru ambele sectoare, raportarea actuală atât la nivel de putere legislativă, cât și la nivel de putere executivă și administrații locale este prin punerea celor două tipuri de activități în contradicție, fiecare „luând partea” uneia sau alteia. În mod evident, ambele sectoare sunt strategice și probabil la fel de importante pentru supraviețuire și dezvoltare economică. Putem avea o producție agricolă extraordinară, dar dacă am fi nevoiți să importăm energie pentru a ne asigura nevoile de bază, perspectivele ar fi cel puțin îngrijorătoare. La fel, chiar dacă am deveni exportator net de energie, ar fi absolut nerecomandat să ne bazăm pe importuri masive pentru produse agricole de bază. Dilema folosirii terenurilor agricole pentru agricultură și pentru producția de energie regenerabilă (în special provenită din parcuri fotovoltaice) nu este nouă și poate fi rezolvată prin folosirea duală a terenurilor. Aceasta soluție a fost reglementată în alte state și s-a dovedit a fi funcțională. O astfel de abordare poate atrage, desigur, costuri mai ridicate pentru ambele sectoare, dar, prin dezvoltarea de noi tehnologii de proiectare și execuție a parcurilor fotovoltaice, combinate cu alegerea atentă a culturilor care se pretează, s-a dovedit că raportul cost-beneficii este unul pozitiv, iar gradul de acceptare a investițiilor în energie de către comunitățile locale a crescut datorită impactului (vizual și nu numai) considerabil mai scăzut asupra mediului înconjurător. Prin urmare, întorcându-ne la esența întrebării, și anume dacă există probleme la nivel legislativ, răspunsul este afirmativ și din perspectiva interacțiunii între agricultură și energie. Reglementarea existentă, sub pretextul folosirii sintagmei „utilizare duală a terenurilor” și prin impunerea unei limite aleatorii de 50 ha/proiect, nu a făcut decât să complice lucrurile și să blocheze investiții semnificative în sectorul energiei, fără a exista o creștere corespunzătoare a investițiilor în sectorul agricol. Sperăm că această problemă va fi rezolvată cât mai curând, spre binele ambelor sectoare implicate, cu beneficii evidente pentru dezvoltarea sustenabilă și coerentă a României pe termen lung, în baza unei viziuni și strategii care să armonizeze două dintre resursele cele mai importante pe care le avem. Nu în ultimul rând, utilizarea duală a terenurilor introduce un nou model de business pentru producerea de energie regenerabilă în care, în funcție de particularitățile fiecărui proiect și de negocierea parților, fermierii pot fi direct implicați și co-interesați”, nuanțează avocatul.

--------------------------------------------------------------------------

Interesul investitorilor

Sectorul agricol din România este în permanență în atenția investitorilor, iar NNDKP lucrează cu majoritatea acestora, astfel că avocații pot oferi o imagine clară a modului în care se acționează în acest sector economic. „Criteriile de eligibilitate variază, desigur, în raport de domeniu - subsectorul agricol sau subsectorul alimentar, culturi de cereale, păduri (și acestea de multe tipuri) sau zootehnie, agricultură sau operațiuni conexe – și, nu mai puțin, în raport de profilul investitorului (strategic, de portofoliu, antreprenor, de nișă, etc.) și de piața de desfacere căreia i se adresează business-ul. Cele de mai sus influențează, până la un punct, și tipul de servicii juridice solicitate, investitorii strategici de cele mai multe ori începând cu un due diligence legislativ (dacă nu au deja o prezență în România), apoi cu un due diligence focalizat pe societățile-țintă și o restructurare post-achiziție”, precizează Adriana I. Gaspar.

În piață, se poate remarca faptul că aproape toate tipurile de operațiuni din sectoarele agro-alimentar și conexe mobilizează interesul investitorilor. Interlocutoarea BizLawyer face mențiunea că, în ultima perioadă, se observă o intensificare a canalizării resurselor către transportul maritim și fluvial de produse agricole și infrastructura aferentă și biogaz.

-----------------------------------------------------------------------------

                                           Citește și

→   Schimbările esențiale din legislația muncii, evidențiate și explicate de avocații NNDKP, firmă poziționată de ghidurile juridice internaționale pe primul palier al performaței în practica de Employment | „Avalanșă” de solicitări din partea clienților pentru adaptarea procedurilor și regulilor interne la noile prevederi legale. Roxana Abrașu, Partener: ”Anul 2023 a venit cu un focus al angajatorilor spre eficientizarea activității care presupune, printre altele, și implementarea de concedieri”

→   Perioadă aglomerată pentru avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, solicitările acoperind o mare varietate de problematici - Interes crescut pentru proiectele de energie regenerabilă, dar și blocaje la nivelul procesului de autorizare. Asistență pentru un număr însemnat de clienți activi în oil&gas și minerit | De vorbă cu Gabriela Cacerea și Ruxandra Bologa, coordonatoarele practicii poziționate în Tier 1 de ghidurile internaționale, despre finanțarea investițiilor în energie, munca de zi cu zi și proiectele cheie din această arie

→   Piața de Real Estate evoluează constant și se adaptează extrem de repede, spun avocații NNDKP din această arie de practică, evidențiată în ‘ Tier 1’ de ghidurile juridice internaționale | Noile tendințe din industrie, analizate de Vlad Tănase, Partener: Chiar dacă băncile au devenit mai selective, există o multitudine de surse de finanțare. Rata de neocupare a birourilor nu este atât de mare pe cât se vehiculează. Interes mare pentru proiectele din sectorul regenerabilelor și agricultură

-----------------------------------------------------------------------------
 

Avocații care aduc plus-valoare


Rolul avocaților în tipul acesta de proiecte este major. Adriana I. Gaspar este de părere că ei aduc plus-valoare dacă li se pun la dispoziție interesele și obiectivele clientului astfel încât să poată selecta și urmări, pe baza experienței, aspectele care necesită o atenție sporită, în detrimentul altora.

La nivelul NNDKP, în funcție de particularitățile acestora, proiectele din acest domeniu sunt gestionate de echipe dedicate, cu experiență în ariile de practică antrenate de un anumit proiect, fie că vorbim de proiecte de M&A, achiziții de terenuri, finanțări sau aspecte de reglementare.

Proiectele de fuziuni și achiziții pentru diverși jucători din acest domeniu sunt coordonate de partenerii NNDKP din practica de Fuziuni și Achiziții. În ultimele 12 luni, proiecte de anvergură în acest sector au fost coordonate de Adriana I. Gaspar.

Proiectele cu o componentă de energie sunt gestionate de coordonatorii practicii de Energie și Resurse Naturale a NNDKP: Gabriela Cacerea (Partener) și Ruxandra Bologa (Partener), cu sprijinul echipei care îi include pe Mirela Preda (Counsel) și Emanuel Flechea (Asociat Manager).

Echipa NNDKP ce este implicată constant în proiectele de finanțări în domeniul agriculturii este coordonată în mod activ de către Valentin Voinescu (Partener în cadrul echipei de drept bancar și finanțări), cu sprijinul membrilor cheie ai echipei sale, Alexandru Ciambur (Asociat Senior) și Cătălina Dan (Asociat) și a coordonatorului Practicii de Drept bancar și Finanțări, Alina Radu (Partener).

De asemenea, aspectele complexe de drept imobiliar ce au componentă în sectorul agricol și de agri-business sunt administrate sub coordonarea Ioanei Niculeasa (Partener, Coordonatorul Practicii de Drept imobiliar și construcții), Laviniei Ioniță-Rasmussen și a lui Vlad Tănase (Parteneri ai echipei de drept imobiliar și construcții), cu sprijinul membrilor echipei, Ioana Grigoriu (Avocat Manager Senior), Flavia Petcu (Avocat Senior), Roxana Iordache (Avocat Senior) și Iulian Ursache (Avocat Asociat).

Experiența echipei acoperă toată suita de ramificații ale problematicilor din domeniul agriculturii, de la investigațiile asupra riscurilor atașate dreptului de proprietate la aspecte de reglementare urbanistică și autorizare.

Calitatea serviciilor juridice oferite precum și complexitatea mandatelor pe care echipele NNDKP le gestionează, au fost confirmate și de publicații internaționale, care au inclus NNDKP în mod constant în clasamentele realizate (precum ghidurile juridice Chambers & Partners, The Legal 500 sau IFLR1000).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 367 / 1830
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...