
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
08 Septembrie 2024
BizLawyerRTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile
![]() |
RTPR a reprezentat Bookster în investigația Consiliului Concurenței în care mai multe edituri și asociația de profil a acestora au fost amendate pentru încercarea de a scoate Bookster de pe piață, prin activități concertate, anticoncurențiale. De asemenea, firma de avocatură a câștigat pentru clientul său în primă instanță litigiul prin care editurile încercau să obțină interzicerea per ansamblu a activității Bookster.
Echipa RTPR care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut Bookster în fața autorității a fost formată din partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, iar demersurile în instanță au fost conduse de echipa coordonată de Prof. Lucian Mihai, alături de avocații Ana Popa (Nedelcu) și Raluca Tudoroiu.
Echipa RTPR care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut Bookster în fața autorității a fost formată din partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, iar demersurile în instanță au fost conduse de echipa coordonată de Prof. Lucian Mihai, alături de avocații Ana Popa (Nedelcu) și Raluca Tudoroiu.
Valentin Berea a declarat: „Ne bucurăm că argumentele noastre au fost receptate de către Consiliul Concurenței. Este un caz care spune povestea multor revoluții tehnologice – jucătorii din industria tradițională se coalizează și încearcă să elimine noul business, pentru că se tem că vor pierde interesul clienților, care vor prefera serviciul inovator. În cazul de față, accesul mult mai facil la lectură oferit de Bookster. Problema de concurență a fost aceea că editurile au acționat concertat în demersul lor, în loc să decidă individual cum să își adapteze comportamentul la noile condiții ale pieței. Legea concurenței este atât un scut, pentru piață și consumatori, cât și o sabie pentru jucătorii care sunt victimele comportamentelor anticoncurențiale. Rolul nostru ca avocați, participanți la actul de justiție, este să ne ajutăm clienții să își apere interesele legitime, prin orice astfel de instrument juridic”.
Potrivit Roxanei Ionescu „A fost un caz atipic pentru noi, pentru că spre deosebire de mandatele obișnuite pe care le primim, acum a trebuit să construim un caz alături de Consiliul Concurenței, nu să îl demontăm. Demersul a fost unul complex, pentru că a presupus identificarea argumentelor juridice, dar mai ales a probelor care să convingă autoritatea să declanșeze investigația prin care să colecteze apoi, prin mijloacele pe care le are la dispoziție, dovezile suplimentare necesare probării faptei la standardul legal adecvat”.
La rândul său, antreprenorul Bogdan Georgescu, fondatorul Asociației “EDUCAȚIE PENTRU TOȚI COPIII”, deținătoarea Bibliotecii Bookster la momentul săvârșirii faptelor relevante, a declarat: „Sunt extrem de fericit că s-a făcut dreptate! „Bookster” a fost un proiect de suflet pentru mine, pe care l-am perceput ca o misiune socială. Le mulțumesc avocaților mei care au crezut în cazul nostru și m-au reprezentat cu profesionalism și dedicare”.
Reamintim că autoritatatea de concurență a informat miercuri că a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare de aproximativ 1,2 milioane de euro (5,967 milioane de lei) pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială.
Cea mai mare amendă, de peste 3,98 milioane de lei, a primit-o Direct Client Services SRL (Librăriile Cărtureşti), urmată de Librăriile Humanitas S.A (582.362 lei), Curtea Veche Publishing SRL (422.220 lei), Humanitas S.A. (365.718 lei), Nemira Publishing House SRL (324.636 lei) şi Publica Com SRL (174.677 lei).
De asemenea, Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei.
RTPR este una dintre cele mai importante companii de avocatură, care se bucură de o reputație greu de egalat, fiind constant recomandată de către publicațiile de specialitate internaționale. Experiența în cele mai complexe mandate din diverse sectoare de activitate și industrii a fost remarcată și apreciată de către cele mai prestigioase ghiduri juridice internaționale, precum Legal 500, Chambers & Partners și IFLR1000, care clasează firma în prima bandă a clasamentelor. Totodată mai mulți dintre avocații RTPR sunt recunoscuți ca Leading Lawyers pentru acest domeniu în topurile individuale.
Recent, RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” în cadrul galei Chambers Europe Awards 2024, una dintre cele mai prestigioase distincții în sfera juridică ce confirmă statutul de lider în domeniu al firmei.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Chiriţoiu: Pretenţiile editurilor şi librăriilor faţă de Bookster trebuie susţinute în instanţă, nu prin acţiuni ce încalcă Legea concurenţei
Consiliul Concurenţei nu se poate implica în conflictul comercial al editurilor şi librăriilor cu Bookster, acesta fiind apanajul instanţei, iar sancţiunea a fost aplicată ca urmare a faptului că au încălcat Legea concurenţei, companiile neavând dreptul să limiteze accesul unui cumpărător la carte, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
"E un subiect important şi delicat în acelaşi timp. (...) Noi am ajuns să amendăm cele şase edituri şi librării, plus asociaţia lor, pentru că, împreună, coordonat, având acest conflict cu Bookster, au limitat accesul la carte al lui Bookster. Ori n-au voie să facă asta, conform Legii concurenţei", a explicat Bogdan Chiriţoiu.
El a subliniat că nu pot companiile "să ia legea în propriile mâini" şi să aplice sancţiuni asupra lui Bookster şi să încalce astfel Legea concurenţei.
Acesta a precizat că investigaţia a durat doi ani de zile, a avut loc o audiere în plenul Consiliului Concurenţei, după care, pe baza dovezilor furnizate de echipa de caz şi a apărărilor companiilor, plenul a decis să aplice aceste sancţiuni.
"Evident, companiile au dreptul, dacă nu sunt mulţumite de decizii, să meargă în instanţă şi instanţa va tranşa aceste lucruri. Este absolut normal şi firesc şi în general ne aşteptăm. Companiile au două căi: pot să recunoască încălcarea legii când au de-a face cu un raport în care se propune sancţionarea lor, pot să recunoască greşeala făcută şi primesc o amendă mai mică, sau, dacă n-au făcut acest lucru, e destul de previzibil că se vor duce în instanţă. Este dreptul lor să meargă în instanţă să-şi susţină nevinovăţia", a adăugat Chiriţoiu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 187 / 1972 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Sebastian Guţiu, Schoenherr şi Asociaţii: Dezvoltatorii și investitorii imobiliari sunt tot mai interesați de diversificarea portofoliilor
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy la semnarea unui contract EPC și O&M pentru un parc fotovoltaic de 265 MW din Dâmbovița
LegiTeam: Lawyer in Real Estate | Reff & Associates
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Cazacu, Managing Associate la Popovici Nițu Stoica & Asociații despre avocatură la genul feminin și alegerile făcute în carieră: ”PNSA este un loc excelent pentru a te dezvolta ca avocat. Varietatea și anvergura proiectelor asistate juridic, interacțiunea directă, permanentă cu clienții și soliditatea echipei sunt doar câteva dintre argumentele în sprijinul acestei concluzii”
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la Mușat & Asociații, firmă care a format generații de avocați de excepție. Monia Dobrescu, Partener: ”Perseverente și cu o inteligență emoțională crescută, femeile au un impact semnificativ și contribuie la îmbunătățirea sistemului juridic. Tot mai multe doamne au ajuns în poziții de management și există deja demonstrația abilităților lor de conducere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Schoenherr a asistat IGT Services and Technologies SRL în achiziția diviziei de Service Delivery a Connections Consult. Mădălina Neagu (Partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
The Legal 500 EMEA, ediția 2025 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP și Filip & Company sunt pe podium, iar PNSA, Schoenherr, RTPR, CMS și ZRVP sunt în prima bandă în mai multe arii de practică. Foarte multe nume noi și anul acesta printre avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ‘Rising Stars’
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...