VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
09 Octombrie 2024
Dispute-Resolution.CenterUrmărește explicația termenilor din arbitrajul internațional, oferită de una dintre cele mai bune echipe de avocați români în practica de Dispute Resolution. Azi, Pastila de Arbitraj este susținută de Cosmin Cojocaru, Partener Zamfirescu Racoți Vasile & Partners.
Părțile sunt libere să soluționeze litigiul apărut între ele în urma încheierii unui contract oricând, prin intermediul unei tranzacții care să valideze acea soluție de compromis aleasă și negociată de ele, cunoscută în momentul în care este negociată în detrimentul unei soluții impusă de către Tribunalul arbitral, care este posibil să nu corespundă întotdeauna cu așteptările și dorințele fiecăreia dintre părți.
” Întrucât nu există un mod expres de reglementare cu privire la ce se întâmplă ulterior momentului în care părțile ajung la o astfel de soluție de compromis, este la alegerea părților să supună Tribunalului arbitral compromisul, convenția la care au ajuns, solicitând Tribunalului arbitral să emită o hotărâre prin acord, ”Award by Consent” în arbitrajul internațional. Sau, pe de altă parte, pot pur și simplu să încheie Convenția de compromis între ele fără a aduce acest lucru la cunoștința Tribunalului arbitral, depunând în cadrul procedurii arbitrale o simplă cerere de renunțare la pretenții, care poate fi renunțare la drept sau renunțare la judecată, în funcție de ce s-au înțeles în cadrul tranzacției deja încheiate”, a arătat Cosmin Cojocaru, Partener ZRVP, în această pastilă a Dicționarului de Arbitraj.
” Întrucât nu există un mod expres de reglementare cu privire la ce se întâmplă ulterior momentului în care părțile ajung la o astfel de soluție de compromis, este la alegerea părților să supună Tribunalului arbitral compromisul, convenția la care au ajuns, solicitând Tribunalului arbitral să emită o hotărâre prin acord, ”Award by Consent” în arbitrajul internațional. Sau, pe de altă parte, pot pur și simplu să încheie Convenția de compromis între ele fără a aduce acest lucru la cunoștința Tribunalului arbitral, depunând în cadrul procedurii arbitrale o simplă cerere de renunțare la pretenții, care poate fi renunțare la drept sau renunțare la judecată, în funcție de ce s-au înțeles în cadrul tranzacției deja încheiate”, a arătat Cosmin Cojocaru, Partener ZRVP, în această pastilă a Dicționarului de Arbitraj.
Deși părțile au libertatea, în momentul în care merg în fața Tribunalului arbitral cu o tranzacție, să convină orice soluție acceptabilă pentru ele, această libertate nu este una absolută.
”Părțile nu pot veni chiar cu orice fel de tranzacție în fața tribunalului arbitral. O astfel de tranzactie ar trebui, în primul rând, să privească obiectul litigiului. Prin urmare, dacă depășește în mod evident obiectul litigiului, respectiv se referă și la alte dispute, la alte contracte încheiate între părți Tribunalul ar putea să nu ia act de o astfel de tranzacție”, a explicat Cosmin Cojocaru.
Urmărește explicația acestor termeni, oferită de una dintre cele mai bune echipe de avocați români în practica de Dispute Resolution. Azi, Pastila de Arbitraj este susținută de Cosmin Cojocaru, Partener Zamfirescu Racoți Vasile & Partners.
Urmărește episoadele anterioare:
Ep. 8 - Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor
Ep. 9 - Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei
Ep. 10 Dicționar de arbitraj: Bifurcarea procedurii arbitrale
EP. 11 Constituirea Tribunalului arbitral. Reguli generale și chestiuni practice
EP. 12 Dicționar de arbitraj: Audierea martorilor și a experților
EP. 13 Dicționar de arbitraj: Confidențialitatea procedurii arbitrale
EP. 14 Dicționar de arbitraj: Arbitrul de urgențăEP. 13 Dicționar de arbitraj: Confidențialitatea procedurii arbitrale
EP. 15 - Secretarul Arbitral
EP. 16 - Administrarea probelor în arbitraj
EP. 17 - Ordinul procedural nr. 1
EP. 18 - Expertizele în arbitraj. Aspecte procedurale
EP. 19 - Măsurile provizorii în arbitraj
EP. 20 - Tactici de gherilă în arbitraj
Ep. 21 - Taxa arbitrală. Particularități și avantaje
Ep. 22 - Limba arbitrajului
Ep. 23 - Autoritatea de lucru judecat și efecte specifice în arbitrajul internațional
Ep. 24 - Arbitrabilitatea disputelor
Ep. 25 - Tabelul Redfern și depunerea documentelor cerute de partea adversă în arbitraj
Ep. 26 - Despre bifurcarea procedurii arbitrale
Ep. 27 - Independența și imparțialitatea arbitrilor
Ep. 28 - Opiniile separate în arbitraj
Ep. 29 - Conflictul de legi în arbitrajul internațional
Ep. 30 - Cheltuielile arbitrale
Ep. 31 - Procedura arbitrală simplificată
Ep. 32 - Hotărârea arbitrală parțială
Ep. 33 - Numirea arbitrilor
Ep. 34 - Reprezentarea părților în arbitraj
Ep. 35: Avansul cheltuielilor arbitrale
Reamintim că BizLawyer a realizat cu sprijinul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners un tutorial cu mai multe episoade, referitor la arbitrajele internaționale și activitatea firmelor românești pe acest segment de practică.
În prima parte a acestui Ghid de arbitraj – Arbitration Step by Step, Dr. Cosmin Vasile a vorbit despre poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional și a explicat de ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. El s-a referit și la aportul echipelor locale în aceste consorții, amintind și despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate.
În al doilea episod, coordonatorul ZRVP a aprofundat modul în care se construiește echipa de avocați ce poate gestiona un arbitraj internațional și a creionat profilul unui bun avocat de arbitraje. El a explicat, de asemenea, când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia.
Ulterior, Dr Cosmin Vasile s-a referit la relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional, modul în care se aleg arbitrii, sincronizarea între client și echipa de avocați precum și administrarea probelor.
In ultimul episod al acestei serii, Dr. Cosmin Vasile a analizat aspecte precum: Momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj I Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat I Cum se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj I Durata unei proceduri arbitrale.
Dispute-Resolution.Center este o platformă din grupul BizLawyer ce se adresează deopotrivă profesioniștilor implicați în rezolvarea disputelor și clienților care au nevoie de asistență în astfel de cazuri.
Disputele sunt adesea complexe, costisitoare și consumatoare de timp, putând afecta indivizi, comunități, organizații, guverne sau chiar economia în anasamblu.
Prevenirea și soluționarea timpurie a conflictelor este benefică, iar portalul Dispute-Resolution.Center grupează experiențele celor mai buni profesioniști ai domeniului și aduce laolaltă resurse, oameni și know-how.
Urmărește secțiunea Arbitration Step-by-Step, susținută de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners:
→ Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Cum se construiește echipa de avocați care gestionează un arbitraj internațional | Care ar fi profilul unui bun avocat de arbitraje? Ce trebuie să știe? | Când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia (Ep. 2)
→ Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Despre relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional | Cum se aleg arbitrii. Sincronizare între client și echipa de avocați | Administrarea probelor. Despre ședințele de arbitraj (Ep. 3)
→ Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP - Despre momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj | Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4) urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4)
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 10 / 1830 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...