ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Energia eoliană din Marea Neagră este o şansă unică de dezvoltare a României

27 Septembrie 2024   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, studiul Băncii Mondiale asupra energiei eoliene româneşti din Marea Neagră face referire la proiecte de până la 19 miliarde de euro până în 2035, 7GW noi pentru sistemul energetic naţional şi până la 77.000 de noi locuri de muncă.

 
 
Impactul şi potenţialul dezvoltării energiei eoliene offshore în România, precum şi oportunităţile economice şi sociale pe care această industrie le poate aduce ţării noastre sunt evidenţiate în raportul "Offshore Wind Roadmap for Romania", un studiu realizat de Banca Mondială, care a fost lansat după doi ani de muncă, susţin reprezentanţii Ministerului Energiei, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, studiul Băncii Mondiale asupra energiei eoliene româneşti din Marea Neagră face referire la proiecte de până la 19 miliarde de euro până în 2035, 7GW noi pentru sistemul energetic naţional şi până la 77.000 de noi locuri de muncă.

"Energia eoliană din Marea Neagră este o şansă unică de dezvoltare a României, pe care nu avem voie să o ratăm. Suntem primii şi trebuie să rămânem în frunte! (...) O nouă zi cu veşti bune de la Ministerul Energiei. Astăzi a fost lansat public raportul Băncii Mondiale cu privire la potenţialul energiei eoliene din Marea Neagră pentru România, după un efort de doi ani de zile, susţinut integral din fonduri nerambursabile puse la dispoziţie de Comisia Europeană (DG Reform). Experţi de talie mondială au analizat în premieră zona economică exclusivă românească din Marea Neagră, iar datele sunt fascinante: potenţial total de 76GW - 22GW pe platformă fixă şi 54 GW plutitoare; viteza vântului de 7,5-8 m/s; posibilitatea de a dezvolta proiecte între 3GW şi 7GW până în 2035", a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în comunicat.


Potrivit acestuia, energia eoliană offshore este verde, la un preţ competitiv şi cu efecte mari de multiplicare în economia locală.

"Anul viitor, cu sprijin continuu de la Banca Mondială, Comisia Europeană şi Departamentul de Stat al SUA, vom finaliza studiul privind amplasamentele optime pentru viitoarele centrale eoliene. Am reuşit anul acesta să adoptăm legea energiei eoliene offshore, România devenind prima ţară din bazinul Mării Negre cu un cadru legal clar şi atractiv pentru investitori. Suntem cu câţiva paşi înaintea tuturor celorlalte state din regiune şi trebuie să menţinem tempoul. Dacă vom fi în continuare primii, avem oportunitatea să devenim hub pentru întreaga regiune şi să ne jucăm până la capăt rolul de lider în asigurarea securităţii şi independenţei energetice. Mulţumesc Comisiei Europene şi DG Reform pentru sprijinul constant oferit în realizarea acestui proiect de importanţă naţională. Suntem încrezători că această colaborare va continua şi în etapa următoare", a adăugat Sebastian Burduja.

Conform sursei citate, raportul indică două scenarii: scenariul cu creştere redusă care vizează 150 de turbine instalate prin 5 proiecte, până în 2035. Valoarea investiţiei s-ar ridica la 9 miliarde de euro, capacitate instalată de 3 GW, care va asigura 16% din necesarul de energie al ţării. "În ceea ce priveşte lanţul de aprovizionare şi impactul economic, România va avea 28% conţinut local şi vor fi create aproximativ 21 de mii de locuri de muncă", se menţionează în comunicat.

Al doilea scenariu cu creştere intensivă vizează 360 de turbine instalate prin 7 proiecte, până în 2035. Valoarea investiţiei va fi de aproximativ 19 miliarde de euro, capacitate instalată de 7 GW, care va asigura 37% din necesarul de energie al ţării. "În ceea ce priveşte lanţul de aprovizionare şi impactul economic, România va avea 38% conţinut local şi vor fi create aproximativ 77 de mii de locuri de muncă", se mai precizează în document.

"Prin acest Roadmap, Ministerul Energiei îşi reafirmă angajamentul de a dezvolta infrastructura necesară pentru integrarea energiei din surse offshore, colaborând cu partenerii internaţionali şi statele din regiunea Mării Negre pentru a crea un lanţ de aprovizionare robust şi competitiv. De asemenea, se vor intensifica eforturile pentru utilizarea porturilor româneşti în producţia şi construcţia echipamentelor necesare centralelor electrice eoliene offshore, astfel va fi consolidată poziţia României ca un centru regional în domeniul energiei regenerabile", precizează sursa citată.

Totodată, raportul evidenţiază necesitatea atragerii de investiţii private şi a accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea parcurilor eoliene offshore.

Astfel, România are oportunitatea de a deveni un lider regional în domeniul energiei eoliene offshore, prin mobilizarea resurselor disponibile şi implicarea activă în tranziţia energetică europeană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 814 / 9725
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...