ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Energia eoliană din Marea Neagră este o şansă unică de dezvoltare a României

27 Septembrie 2024   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, studiul Băncii Mondiale asupra energiei eoliene româneşti din Marea Neagră face referire la proiecte de până la 19 miliarde de euro până în 2035, 7GW noi pentru sistemul energetic naţional şi până la 77.000 de noi locuri de muncă.

 
 
Impactul şi potenţialul dezvoltării energiei eoliene offshore în România, precum şi oportunităţile economice şi sociale pe care această industrie le poate aduce ţării noastre sunt evidenţiate în raportul "Offshore Wind Roadmap for Romania", un studiu realizat de Banca Mondială, care a fost lansat după doi ani de muncă, susţin reprezentanţii Ministerului Energiei, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, studiul Băncii Mondiale asupra energiei eoliene româneşti din Marea Neagră face referire la proiecte de până la 19 miliarde de euro până în 2035, 7GW noi pentru sistemul energetic naţional şi până la 77.000 de noi locuri de muncă.

"Energia eoliană din Marea Neagră este o şansă unică de dezvoltare a României, pe care nu avem voie să o ratăm. Suntem primii şi trebuie să rămânem în frunte! (...) O nouă zi cu veşti bune de la Ministerul Energiei. Astăzi a fost lansat public raportul Băncii Mondiale cu privire la potenţialul energiei eoliene din Marea Neagră pentru România, după un efort de doi ani de zile, susţinut integral din fonduri nerambursabile puse la dispoziţie de Comisia Europeană (DG Reform). Experţi de talie mondială au analizat în premieră zona economică exclusivă românească din Marea Neagră, iar datele sunt fascinante: potenţial total de 76GW - 22GW pe platformă fixă şi 54 GW plutitoare; viteza vântului de 7,5-8 m/s; posibilitatea de a dezvolta proiecte între 3GW şi 7GW până în 2035", a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în comunicat.


Potrivit acestuia, energia eoliană offshore este verde, la un preţ competitiv şi cu efecte mari de multiplicare în economia locală.

"Anul viitor, cu sprijin continuu de la Banca Mondială, Comisia Europeană şi Departamentul de Stat al SUA, vom finaliza studiul privind amplasamentele optime pentru viitoarele centrale eoliene. Am reuşit anul acesta să adoptăm legea energiei eoliene offshore, România devenind prima ţară din bazinul Mării Negre cu un cadru legal clar şi atractiv pentru investitori. Suntem cu câţiva paşi înaintea tuturor celorlalte state din regiune şi trebuie să menţinem tempoul. Dacă vom fi în continuare primii, avem oportunitatea să devenim hub pentru întreaga regiune şi să ne jucăm până la capăt rolul de lider în asigurarea securităţii şi independenţei energetice. Mulţumesc Comisiei Europene şi DG Reform pentru sprijinul constant oferit în realizarea acestui proiect de importanţă naţională. Suntem încrezători că această colaborare va continua şi în etapa următoare", a adăugat Sebastian Burduja.

Conform sursei citate, raportul indică două scenarii: scenariul cu creştere redusă care vizează 150 de turbine instalate prin 5 proiecte, până în 2035. Valoarea investiţiei s-ar ridica la 9 miliarde de euro, capacitate instalată de 3 GW, care va asigura 16% din necesarul de energie al ţării. "În ceea ce priveşte lanţul de aprovizionare şi impactul economic, România va avea 28% conţinut local şi vor fi create aproximativ 21 de mii de locuri de muncă", se menţionează în comunicat.

Al doilea scenariu cu creştere intensivă vizează 360 de turbine instalate prin 7 proiecte, până în 2035. Valoarea investiţiei va fi de aproximativ 19 miliarde de euro, capacitate instalată de 7 GW, care va asigura 37% din necesarul de energie al ţării. "În ceea ce priveşte lanţul de aprovizionare şi impactul economic, România va avea 38% conţinut local şi vor fi create aproximativ 77 de mii de locuri de muncă", se mai precizează în document.

"Prin acest Roadmap, Ministerul Energiei îşi reafirmă angajamentul de a dezvolta infrastructura necesară pentru integrarea energiei din surse offshore, colaborând cu partenerii internaţionali şi statele din regiunea Mării Negre pentru a crea un lanţ de aprovizionare robust şi competitiv. De asemenea, se vor intensifica eforturile pentru utilizarea porturilor româneşti în producţia şi construcţia echipamentelor necesare centralelor electrice eoliene offshore, astfel va fi consolidată poziţia României ca un centru regional în domeniul energiei regenerabile", precizează sursa citată.

Totodată, raportul evidenţiază necesitatea atragerii de investiţii private şi a accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea parcurilor eoliene offshore.

Astfel, România are oportunitatea de a deveni un lider regional în domeniul energiei eoliene offshore, prin mobilizarea resurselor disponibile şi implicarea activă în tranziţia energetică europeană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 8912
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...