ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIDEO-INTERVIURI ESENȚIALE | Despre apetitul pentru finanțări, costul creditării și micile secrete ale reușitei în tranzacțiile complexe de acest tip. În spatele scenei, alături de Adrian-Cătălin BULBOACĂ, coordonatorul firmei BULBOACĂ & Asociații, avocat cu 30 de ani de experiență în Banking & Finance: ”Există un interes mai mare ca oricând, din partea creditorilor internaționali, de a finanța proiecte românești”

28 Aprilie 2023   |   R. T. & G. S.

Minimizarea riscurilor, planul de afaceri, domeniul în care este investiția, reputația entității care solicită finanțarea sunt criterii importante, care au existat și continuă să fie folosite în evaluarea proiectelor pentru care se solicită finanțare, atât de către finanțatorii locali, cât și de cei internaționali.

 
 
  • BizLawyer TV
Costul finanțării oferite de băncile locale, care tradițional era foarte scăzut în raport cu finanțarea internațională, a devenit in ultimi ani ”nefericit de mare” pe fondul creșterii semnificative a EURIBOR pe piața internațională și a ROBOR pe piața locală.”Costul local al finanțării a devenit comparabil cu costul finanțării internaționale. Suntem implicați în proiecte de finanțare în care creditorii sunt bănci comerciale locale și în finanțări care au ca izvor finanțatori internaționali, fonduri de investiții. Iar diferența pentru clienții locali nu este mare între ceea ce oferă băncile locale și ceea ce oferă finanța internațională”, a precizat Adrian-Cătălin BULBOACĂ, fondator și coordonator al firmei BULBOACĂ & Asociații, într-un video-interviu acordat BizLawyer.


Finanțatorii internaționali pot oferi azi structuri de finanțare mult mai flexibile, pe care băncile locale nu pot să le acomodeze fie din rațiuni de politică de reglementare a Băncii Naționale, fie din rațiuni legate de politicile de finanțare impuse de banca mamă sau grupul din care face parte banca locală. Creditorii internaționali pot permite o plată a principalului datorat la sfârșitul perioadei de finanțare, adică după 5 - 7 ani, în timp ce băncile locale pot doar într-o proporție foarte mică să asigure astfel de condiții de rambursare. ”Costul finanțării a crescut la nivelul băncilor locale, pe când fondurile internaționale au păstrat același nivel pe care l-am văzut în anii din urmă, nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere”, a arătat avocatul intervievat de BizLawyer.




Ce contează într-o finanțare și cum se structurează o astfel de tranzacție

Minimizarea riscurilor, planul de afaceri, domeniul în care este investiția, reputația entității care solicită finanțarea sunt criterii importante, care au existat și continuă să fie folosite în evaluarea proiectelor pentru care se solicită finanțare, atât de către finanțatorii locali, cât și de cei internaționali. ”Se simte o rigoare mai mare decât oricând în rândul băncilor locale, impactul asupra activității acestora în caz de default fiind foarte mare; se știe, în astfel de cazuri este necesară constituirea provizioanelor care, în mod firesc, ”mănâncă” din profitul finanțatorului”, a spus Adrian-Cătălin BULBOACĂ.

În mod firesc, finanțatorii locali caută să descifreze o certitudine a veniturilor clientului împrumutat și o perspectivă a businessului respectiv pe un termen comparabil cu perioada finanțării. Criza sanitară și războiul din regiune au sporit necesitatea de evaluare la un grad mai mai înalt din partea creditorilor locali, însă fondurile de investiții și așa numitele Family Office -  companii private care se ocupă de gestionarea investițiilor și de administrarea averilor pentru familiile unor oameni de afaceri foarte bogați – au un unghi de apreciere diferit. ”Dacă, în general, băncile locale se uită la istoricul financiar al împrumutatului din ultimii ani și la pachetul de garanții – care joacă un rol foarte important în structurarea finanțării de către un finanțator local – creditorii internaționali analizează și ei, desigur, istoricul financiar, dar sunt mai puțin preocupați de structura de garanții, ci mai degrabă de perspectiva businessului și ce ar putea face în ipoteza unui default”, a arătat coordonatorul BULBOACĂ & Asociații.

Preferința acestora, spune avocatul, este ca împrumutatul să fie un SPV (Special Purpose Vehicle), o companie de proiect înregistrată într-o juridicție internațională. Astfel, cea mai eficientă modalitate de garantare din perspectiva finanțatorului este un gaj, o ipotecă mobiliară pe acțiunile acelui SPV, pentru că executarea unei ipoteci în afara țării se poate face rapid, în câteva săptămâni. ”Finanțatorul acordă o sumă mai mare și oferă o anumită structură de finanțare care avantajează împrumutatul, își ia un risc mai mare, dar are o modalitate imediată de a contrabalansa acest risc prin posibilitatea de ”a lua” imediat afacerea”, a explicat Adrian-Cătălin BULBOACĂ, în video-interviul acordat BizLawyer.

Particularitățile de structurare a unei finanțări depind foarte mult de finanțator, a arătat avocatul. Pentru finanțatorii locali, în mod obișnuit împrumutatul va fi societatea românească, indiferent de structura acționariatului, luându-se încalcul istoricul său financiar, perspectivele financiare și o modalitate clasică de garantare: ipotecă mobiliară pe acțiuni, ipoteci imobiliare  - cea mai dorită tipologie de garantare pentru băncile comerciale, în care se fac rapoarte de evaluare ale bunurilor imobile – garanții pe cesiuni din veniturile din contractele comerciale sau din polițele de asigurare ale bunurilor obiect al ipotecii imobiliare.
Cele mai spectaculoase sunt finanțările internaționale în care pot apărea necesități de interpunere a unor SPV-uri dintr-o rațiune de protejare imediată a creditorilor, pe calea unei executări silite directe.


      Citește și
→   Chambers Europe 2023 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale


→   Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2023. Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution
 


BULBOACĂ & Asociații se implică din ”momentul zero” al unei finanțări

Firma coordonată de Adrian-Cătălin BULBOACĂ a fost implicată în finanțări complexe în care garantarea pentru finanțatorul internațional respectiv – o bancă fără prezentă locală – s-a  făcut doar cu o ipotecă mobiliară pe brandul clientului local, foarte valoros, de altfel. ”A fost o finanțare în care noi am jucat un rol deosebit, finalizată cu succes, deși industria respectivă nu se preta finanțării bancare. Creditarea respectivă a permis clientului nostru să câștige timp în sens bun să își extindă afacerea în regiune, iar ulterior să atragă un fond de investiții de calibru în structura acționariatului. Acum aspiră la a fi una dintre cele mai mari companii din lume în domeniul de profil și într-o nișă tehnologică”, a precizat avocatul în discuția cu redactorii BizLawyer.

El a explicat că, în anii din urmă, firma BULBOACĂ & Asociații a depus eforturi mai mari în zona mai puțin vizibilă de la momentul inițierii finanțării și s-a implicat în identificarea creditorilor, structurarea relațiilor cu finanțatorul, diferit față de implicarea tradițională, când firma de avocatură primește Term Sheet-ul semnat de părți, adică oferta, și atunci începe redactarea documentației și asistă closingul tranzacției. ”De obicei, în spatele acelei oferte non-binding semnate de ambele părți se regăsește o muncă de până la 6-7 luni, în care clientul împrumutat își pune în ordine afacerea din punct de vedere documentar. În perioada de dinaintea semnării ofertei se pierde foarte mult timp în construcția a ceea ce se cheamă business-case de finanțare și se construiește și modalitatea de creditare sau se configurează structura de finanțare”, a explicat interlocutorul BizLawyer. Tot atunci, a adăugat avocatul, se decide cine să fie împrumutatul: compania în sine, care are un istoric financiar sau, din rațiuni juridice, economice, de perspectivă financiară, se crează un SPV. Acesta poate fi entitatea împrumutată, care poate folosi sumele acordate în mod indirect pentru realizarea în sine a proiectului sau, deși preia banii în prima instanță, îi poate transfera ulterior societății mamă.

Tranzacțiile de finanțare sunt în general extrem de solicitante și cer o mare capacitate de muncă, au suișuri și coborâșuri. ”Dacă reprezentăm împrumutatul, de obicei spunem că avem certitudinea finalizării unei tranzacții de finanțare doar atunci când clientul are banii în cont”,  mai spune Adrian-Cătălin BULBOACĂ.
Cele mai multe proiecte de finanțare în care au fost implicați avocații firmei sunt cele acordate de fondurile de investiții. ”Acestea sunt în profilul nostru și cele mai dorite de noi, cele mai spectaculoase, pentru că au un de grad de complexitate foarte ridicat și implică probleme din arii de Drept diferite. Ai de a face cu chestiuni de mediu, cu proprietate intelectuală, titluri de proprietate, chiar cu structuri de împrumuturi anterioare. Sunt tranzacțiile în care, de regulă, există o șansă din 100 să iasă. Când întâlnim astfel de tranzacții spunem că începe cu adevărat menirea noastră profesională. Este ceea ce ne place, este ADN-ul firmei”, subliniază coordonatorul firmei BULBOACĂ & Asociații.

Acesta spune că există un interes mai mare ca oricând din partea creditorilor internaționali în a finanța proiecte românești. ”Bine ar fi să avem noi atâtea proiecte finanțabile cât interes există. Realmente, în ultimul an nu am remarcat nicio emoție la cei pe care tradițional îi știm ca finanțatori internaționali, fonduri de investiții, în a se implica în finanțarea proiectelor locale. Nicio emoție, nicio schimbare a costurilor – sunt aceleași ca întotdeauna – este doar o chestiune de a găsi proiectul potrivit pentru tipologia respectivă de finanțare”, a arătat Adrian Cătălin BULBOACĂ în discuția cu redactorii BizLawyer.

Pe larg despre toate aceste subiecte, dar și despre specializarea avocaților din această arie de practică, modul în care lucrează echipele BULBOACĂ & Asociații în proiecte de finanțare, factorii de care depinde succesul unei finanțări și oportunitățile speciale care apar în acest domeniu în contextul provocărilor post-pandemice, în video-interviul acordat publicației noastre de Adrian-Cătălin BULBOACĂ, coordonatorul firmei BULBOACĂ & Asociații.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Adrian-Cătălin Bulboacă
este Managing Partner al firmei Bulboacă & Asociații SPARL, coordonând practicile bancare și financiare, precum și Grupul de suport strategic al clienților, care are ca scop corelarea și îmbunătățirea oportunităților strategice de afaceri pentru clienți. Adrian are o expertiză semnificativă în tranzacții bancare și financiare, directoarele internaționale recunoscându-l constant drept „Eminent Practitioner” în acest domeniu. De asemenea, are o vastă experiență în tranzacții de finanțare a activelor și proiectelor foarte complexe și provocatoare.
Înființată ca urmare a unui spin-off al biroului din București al unei firme Magic Circle, Bulboacă și Asociaţii are unul din cele mai puternice branduri de pe piața avocaturii din România, cu o mentalitate de tipul băncilor de investiții si cu experiență preponderentă în finanțări & restructurări, fuziuni & achiziții, insolvențe & litigii și dreptul muncii.
Bulboacă & Asociații este implicată în unele din cele mai sensibile și solicitante tranzacții sau spețe, adeseori foarte greu de realizat sau soluționat, unde stăruința, pasiunea și determinarea avocaților, alături de know-how-ul juridic și de business specific, joacă un rol absolut fundamental. Firma oferă consultanță instituțiilor financiare, fondurilor, companiilor, structurilor lor de conducere sau acționarilor cu privire la situații esențialmente critice. Când clienții Bulboacă & Asociații întâmpină o dificultate majoră, de neimaginat sau de nesurmontat, experiența avocaților firmei arată că și atunci există șanse reale pentru a se face o tranzacție sau pentru a se soluționa o speță.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 365 / 1703
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...