ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ZRVP obține o nouă soluție de referință într-un litigiu arbitral izvorât dintr-un contract de achiziție publică de tip FIDIC. Monica Strîmbei (partener) și Radu Noșlăcan (senior associate), în prim plan

17 Octombrie 2022   |   DRC

Apelarea la procedurile de arbitraj și-a dovedit eficiența încă o dată în condițiile în care procedura de arbitraj a durat aproximativ doi ani, cu mult sub timpul necesar soluționării unui conflict de o asemenea complexitate de către instanțele de drept comun

 
 
Echipa ZRVP, formată din Monica Strîmbei (partener) și Radu Noșlăcan (senior associate), a reprezentat un important jucător local în domeniul construcțiilor civile, cu o vechime de peste 50 de ani în piață, într-un litigiu arbitral complex, izvorât dintr-un contract de achiziție publică de tip FIDIC. Litigiul s-a finalizat cu victoria clientului reprezentat de ZRVP împotriva unei autorități contractante locale și obligarea autorității la plata unor sume cumulate de mai multe milioane de euro, anunță  Dispute-Resolution.Center, platformă din grupul BizLawyer.


Soluția obținută de echipa ZRVP este cu atât mai interesantă cu cât, în motivarea plasării riscului în sarcina beneficiarului, Tribunalul Arbitral a apreciat caracterul imprevizibil al inundațiilor prin raportare la data depunerii ofertei de către antreprenor. O astfel de evaluare a noțiunii de imprevizibilitate este deosebit de importantă în acele situații în care, precum în speța în discuție, au loc anumite schimbări ale proiectului de construcție după data depunerii ofertei și din motive ce țin de autoritățile avizatoare.

”Pe lângă rezultatul excelent obținut de echipa ZRVP, este important să observăm că apelarea la procedurile de arbitraj și-a dovedit eficiența încă o dată în condițiile în care procedura de arbitraj a durat aproximativ doi ani, cu mult sub timpul necesar soluționării unui conflict de o asemenea complexitate de către instanțele de drept comun”, a declarat Monica Strîmbei, partener Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners.

În contextul în care multe autorități contractante au refuzat aplicarea Instrucțiunii ANAP nr. 2/2018 privind ajustarea preţului contractului de achiziţie publică/sectorială, avocații ZRVP au reușit șă obțină și o soluție importantă privitoare la acest punct, în sensul că instrucțiunea se aplică contractelor aflate în derulare, fiind tranșată astfel o dispută juridică legată de aplicarea în timp a acestei instrucțiuni; respectiv că subzistă o obligație, iar nu o facultate a autorității contractante de a aplica actualizarea valorii prețului contractului pe toată durata contractului, independent de intervenirea unor noi formule de ajustare prin intermediul unor noi instrucțiuni ANAP.

------------------------------------------------

Soluția obținută de echipa ZRVP răspunde la una dintre probleme des întâlnite în astfel de contracte FIDIC, reprezentată de plasarea răspunderii contractuale în situația în care lucrările de construcții sunt afectate de fenomene naturale, precum inundațiile. De asemenea, Tribunalul Arbitral a dat o dezlegarea de referință, în sensul că riscul în contractul analizat aparține beneficiarului având în vedere intervenția anumitor schimbări ale proiectului tehnic după data depunerii ofertei.

Totodată, soluția obținută a clarificat modalitatea de ajustare a prețului contractului de achiziție publică prin raportare la Instrucțiunile ANAP nr. 2/2018 și nr. 1/2019. Astfel, s-a statuat că Instrucțiunea ANAP nr. 2/2018 trebuie aplicată obligatoriu de către autoritățile contractante, rămânând în vigoare pe toata durata contractului, indiferent de amendamentele ulterioare aduse acestei instrucțiuni.


-----------------------------------------------

Cu o experiență de neegalat în practica de arbitraj comercial, echipa ZRVP a fost implicată în ultimii doi ani în peste 23 de arbitraje internaționale, din care 19 sunt încă în derulare, reprezentând cel mai mare portofoliu de dosare de arbitraj național și internațional din România, valoarea cumulată a proiectelor depășind 1,7 miliarde USD.

Societatea are un palmares bogat în domeniul disputelor de construcții și de infrastructură, avocații ZRVP reprezentând instituții publice, corporații private, întreprinderi de stat și organisme guvernamentale în dispute complexe ca obiect și impresionante în ceea ce privește valoarea reclamată. Practica de arbitraj este cunoscută si pentru expertiza în domeniul imobiliar, cel al energiei, privatizării, dreptului bancar și financiar, și arbitrajului investițional.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 494 / 1712
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...