ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FINS: 56% dintre tinerii care vor să studieze în străinătate nu au economii puse deoparte pentru experiența studiului în Europa

26 Octombrie 2023   |   BizLawyer

Conform sondajului realizat de către FINS, mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că nu au economii puse deoparte pentru cheltuielile pe care le presupune facultatea într-o altă țară, însă plănuiesc să o facă. Dintre aceștia, peste 60% sunt elevi de liceu.

 
 
FINS, singurul serviciu financiar din Europa Centrală și de Est care oferă credite special gândite pentru tinerii care vor să studieze în străinătate, lansează rezultatele unui sondaj care răspunde la întrebarea „Cât de pregătit(ă) financiar ești să studiezi în străinătate?”

În 2019, când am lansat FINS, am pornit cu obiectivul de a oferi soluția la o problemă pe care am remarcat-o în discuțiile cu tinerii care aplicau să studieze în străinătate - peste 40% dintre aceștia renunțau să plece din cauza obstacolelor financiare. Ne-am dorit să le oferim astfel un produs gândit pentru ei care să îi ajute să depășească barierele socioeconomice și să își urmeze visul. Cu toate acestea, pe piața din România încă există reticențe cu privire la creditele de studii, precum și lacune în educația financiară a tinerilor în ceea ce privește conturarea unui buget realist și mecanismul unui credit. Ne-am dorit ca, prin acest sondaj, să luăm pulsul tinerilor și să vedem cât de pregătiți financiar sunt ei pentru studiul în străinătate, dar și unde au încă nevoie de ajutor, pentru a le oferi sprijinul necesar în drumul lor spre o carieră de succes”, spune Georgiana Malac, Marketing & Sales Manager FINS.

56% dintre tineri nu au economii puse deoparte pentru studiul peste hotare

Conform sondajului realizat de către FINS, mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că nu au economii puse deoparte pentru cheltuielile pe care le presupune facultatea într-o altă țară, însă plănuiesc să o facă. Dintre aceștia, peste 60% sunt elevi de liceu.

Totodată, 40% din totalul respondenților au declarat că au economisit o sumă mică sau o sumă care să acopere taxa de școlarizare și costurile de trai doar pentru câteva luni.

Doar 4% au economisit suficient pentru a acoperi taxa de școlarizare și costurile de trai pentru toată perioada studiilor - dintre aceștia, majoritatea o reprezintă elevii de liceu în an terminal, absolvenții de liceu și studenții care sunt deja la facultate.

Doar 10% dintre tinerii care vor să plece la studii în străinătate și-au definit un buget realist

Când vine vorba despre cheltuielile pe care le presupun anii de studiu într-o țară din Europa, majoritatea tinerilor (44%) știu că sunt costuri mari, dar nu au o idee clară despre sumele exacte, iar 26% s-au interesat, dar fără a-și defini un buget specific situației lor.

La poluri opuse, 20% nu s-au interesat și nu au nicio idee despre costurile țărilor de studiu din Europa și doar 10% au un buget clar definit.

Pentru majoritatea tinerilor (38%) sursa principală de venit pentru acoperirea costurilor de trai și studiu în străinătate o reprezintă bursele și ajutoarele financiare oferite de facultăți

Aproximativ 30% se bazează pe job-urile part-time și de vară, 20% pe ajutorul din partea familiei și economii personale și doar 10% iau în calcul aplicarea pentru un împrumut bancar sau un credit de studii.

Majoritatea tinerilor (64%) declară că își gestionează bine cheltuielile

Dintre aceștia, 30% spun însă că mai au nevoie de ajutor pentru a învăța mai multe despre managementul banilor.

Aproximativ 16% din totalul respondenților declară că au foarte puțină experiență în gestionarea unui buget, iar doar 20% dintre tineri au încredere că își pot gestiona singuri finanțele.

Numai 9% dintre tineri s-au interesat în legătură cu toate aspectele financiare pe care le presupune studiul în afara țării

Fie că au discutat cu prieteni sau cunoștințe despre experiența studiului în străinătate, fie că s-au documentat de pe internet, 53% dintre respondenți au declarat că s-au interesat despre cheltuielile pe care le presupune studiul în Europa. Pe de altă parte, 38% dintre tineri nu au discutat sau citit despre costurile plecării la studii în afara țării, însă și-ar dori să știe mai multe.

Doar 9% dintre tineri au făcut un pas înainte și au intrat în legătură cu un consilier financiar pentru a discuta în detaliu despre aspectele financiare. 

Experții financiari încurajează tinerii să apeleze la consiliere financiară gratuită pentru definirea bugetului de studii

După alegerea universității la care își doresc să studieze, le recomandăm tinerilor să apeleze la resursele pe care le au la îndemână pentru definirea cât mai exactă a bugetului de studiu de care vor avea nevoie. Fie că vorbesc cu prieteni sau cunoștințe, fie că se documentează de pe internet, este important ca aceștia să aibă o idee clară despre tipul de cheltuieli pe care le vor avea. Noi îi încurajăm să apeleze la serviciile de consiliere financiară gratuită pe care FINS le pune la dispoziție și să discute cu experții noștri în bugete pentru studii în străinătate despre toate curiozitățile pe care le au”, spune Alexandru Ghiță, Președinte FINS.

Înainte de a apela la ajutorul specialiștilor, tinerii pot simula mai întâi online bugetul de care vor avea nevoie, cu ajutorul Calculatorului de bugete, un instrument gratuit care îi ajută pe aceștia să își calculeze cheltuielile pentru anii de studiu, în funcție de țara și universitatea aleasă, dar și de alte aspecte financiare: economii, sprijinul familiei, tipul de cazare (chirie sau cămin) etc.

În funcție de bugetul estimat, tinerii au la dispoziție oportunități de finanțare special create pentru studenții care vor să plece peste hotare. Creditele de studii de la FINS sunt garantate de Uniunea Europeană prin cele două acorduri de garantare semnate împreună cu Fondul European de Investiții, în cadrul inițiativelor europene SLGF și EFSI Skills & Education, implementate de FINS la nivel european.

Asta înseamnă că elevii și studenții pot aplica pentru un împrumut de studii singuri, fără codebitor, fără istoric de job sau de angajare și fără a oferi garanții imobiliare. În plus, tinerii nu vor rambursa creditul pe durata anilor de studiu, ci după absolvire și vor beneficia de o perioadă de grație extinsă de până la 12 luni după terminarea facultății. 

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 300 de persoane (elevi și absolvenți de liceu, studenți și absolvenți de facultate și de master). Mai multe informații despre sprijinul gratuit pentru conturarea bugetului de studii, precum și despre oportunitățile de finanțare pentru studiile în Europa oferite de FINS se pot găsi pe www.hellofins.com.

Despre FINS

FINS face parte din Grupul EDUCATIVA și este o instituție financiară nebancară, lansată în 2019, ce oferă credite de până la 25.000 de euro pentru programe de Licență și de Master în Europa, inclusiv Marea Britanie, Elveția și Norvegia. FINS beneficiază de două linii de garantare din partea Fondului European de Investiții în cadrul inițiativelor Uniunii Europene, SLGF și EFSI Skills & Education implementate de FINS la nivel european.

Pentru mai multe informații despre FINS și creditele pentru studii puteți accesa https://hellofins.com/ro/.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 20 / 142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR asistă Wolt și DoorDash la achiziția Tazz, Echipa, coordonată de Vlad Stamatescu (Counsel) și Andrei Toșa (Managing Associate), sub supervizarea lui Costin Tărăcilă (Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...