ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Afacerile Roca Industry au crescut cu aproape 6% în primul trimestru, la 141,5 milioane lei

16 Mai 2024   |   Agerpres

Comparativ cu rezultatele din T1 2023, EBITDA cumulată la nivelul companiilor din Roca Industry a crescut cu 63,2%, iar cifra de afaceri a înregistrat creşteri de 5,6%.

 
 
Holdingul industrial de materiale de construcţii Roca Industry a înregistrat, în primul trimestru, o cifră de afaceri de 141,5 milioane lei la nivel cumulat al companiilor din portofoliu, în creştere cu 5,6% faţă de perioada similară din 2023, potrivit unui comunicat.

"Eforturile depuse pentru îmbunătăţirea activităţii operaţionale şi comerciale din a doua parte a anului 2023 s-au resimţit la nivelul tuturor companiilor. Astfel, deşi în T1 2024 piaţa a scăzut cu 36,9%, EBITDA cumulată a acestora a crescut cu 63,2% faţă de T1 2023, ajungând la 15,2 milioane lei, cu o marjă EBITDA de 10,8%", se menţionează în comunicat.

Totodată, veniturile cumulate la nivelul companiilor productive din holding sunt în creştere cu 5,6% faţă de acelaşi interval din 2023, în condiţiile unei pieţe a materialelor de construcţii aflată în scădere.


Comparativ cu rezultatele din T1 2023, EBITDA cumulată la nivelul companiilor din Roca Industry a crescut cu 63,2%, iar cifra de afaceri a înregistrat creşteri de 5,6%.

"Aceste rezultate reprezintă efectele implementării strategiei la nivel de holding şi optimizările aduse în cadrul companiilor din portofoliu, atât la nivel operaţional, comercial, financiar, dar şi la nivelul echipelor de management şi evidenţiază capacitatea acestei structuri de holding de a genera valoare pentru întregul portofoliu gestionat", se spune în document.

Performanţa Roca Industry a fost obţinută în contextul în care volumul lucrărilor de construcţii ca serie ajustată a scăzut în ianuarie-februarie 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023 cu 11,8%, în timp ce lucrările de construcţii la clădirile rezidenţiale s-au contractat cu 36,9%. De asemenea, numărul autorizaţiilor de construcţie a fost mai mic în primul trimestru cu 7,2% faţă de primul trimestru din 2023, după ce anul trecut scăzuse cu 20,6% faţă de 2022, conform datelor INS.

"Rezultatele obţinute în T1 2024 sunt efectul viziunii noastre de creştere susţinută pe termen lung. Încă din 2023 am implementat o strategie pentru creşterea organică a companiilor din portofoliu, în paralel cu eficientizarea operaţională, comercială şi dezvoltarea profesională a echipelor, toate cu scopul de a ne îmbunătăţi performanţa. Am început să culegem roadele implementării acestei strategii, astfel că toate companiile din holding au EBITDA pozitivă şi au atins ţintele bugetate pentru această perioadă, demonstrând că suntem pe traiectoria corectă şi consolidându-ne poziţia pe piaţă", a declarat Ionuţ Bindea, CEO Roca Industry.

Toate companiile holdingului ROCA Industry au înregistrat evoluţii pozitive la nivel de EBITDA în primul trimestru al acestui an. Bico Industries (deţinere 70% până în iulie 2023, 60% ulterior), cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din Europa de Est şi al treilea cel mai mare producător din UE, raportează o cifră de afaceri de 41,7 de milioane de lei, în creştere cu 2,6% faţă de T1 2023 şi EBITDA de 4,5 milioane de lei, respectiv o creştere cu 300%.

În primul trimestru, compania a finalizat un proiect de investiţii în valoare de 1 milion de euro, dotând fabrica din Vulcăneşti cu un echipament performant pentru producţia de plasă tricotată. Începând din T1 2024, Bico este şi furnizor de materiale pentru armarea şapelor, transformând un deşeu generator de costuri într-un produs viabil.

Evolor (deţinere 100%), unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri, ajunge la o cifră de afaceri de 18,7 milioane de lei, reprezentând un avans de 6,3% comparativ cu perioada similară din 2023. EBITDA, în valoare de 1,7 milioane de lei în primul trimestru al anului, se situează sub valoarea din T1 2023, un an care a fost excepţional pentru companie. Evolor anunţă creşterea capacităţii de producţie cu 20%, odată cu relocarea în noua fabrică.

Eco Euro Doors (deţinere 100%), cel mai mare producător român de uşi pentru construcţii rezidenţiale, raportează în T1 2024 o cifră de afaceri de 13,8 milioane de lei, cu o marjă EBITDA de 12,8% lei, un avans de 46% raportat la valoarea din T1 2023.

Dial (deţinere 100%), producător de produse din fir metallic, înregistrează cea mai mare creştere a cifrei de afaceri, respectiv 55,5%, ajungând la 18,8 milioane de lei, dar şi o EBITDA de aproape 7 ori mai mare faţă de primul trimestru al anului trecut, ca urmare inclusiv a lansării de produse noi, maximizarea canalelor existente şi identificarea unor noi canale de vânzări, implicit prin dezvoltarea zonei de export, corelarea producţiei cu nevoile identificate pe zona de vânzări şi optimizări aduse de departamentul de achiziţii.

Electroplast (deţinere 100% din iulie 2023), unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice, ajunge la o cifră de afaceri de 37,7 milioane de lei şi EBITDA în creştere cu 61,9% faţă de T1 2023, ajungând la nivelul de 2 milioane de lei. Compania a finalizat implementarea proiectului de Industry 4.0 pentru digitalizarea fabricii şi a primit aprobarea pentru derularea unei proiect de investiţii în valoare de peste 9 milioane de euro, ce vizează retehnologizarea majoră a echipamentelor şi triplarea capacităţii de producţie până în 2026.

ROCA Industry deţine, direct şi indirect, 9 jucători semnificativi din domeniul construcţiilor: Bico Industries (primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), Evolor (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), Workshop Doors (al doilea cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidentiale), Dial (producător de produse din fir metalic), Electroplast (unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice), precum şi producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga, prin intermediul Bico Industries.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2572 / 19466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...