ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Agroserv Măriuța raportează vânzări de 80 de milioane de lei în 2023

25 Martie 2024   |   BizLawyer

Pentru anul 2024, conform bugetului de venituri și cheltuieli propus de companie, Agroserv Măriuța vizează o cifră de afaceri de 89,5 milioane de lei, cu o marjă brută de 26,1 milioane de lei, EBITDA de 19,3 milioane de lei și un profit net de 703 mii de lei.

 
 
Agroserv Măriuța (BVB: MILK), companie românească de agricultură și deținătoarea brandului Lăptăria cu Caimac, raportează vânzări de 80 de milioane de lei în 2023, o creștere de 10% față de 2022, și un rezultat operațional de 4,3 milioane de lei, o majorare cu 27% comparativ cu anul precedent. În contextul provocărilor din sectorul agricol și cel alimentar, compania a înregistrat o pierdere netă de 2,3 milioane de lei, față de pierderea netă de 1,9 milioane de lei din 2022.

„Anul 2023 a fost o perioadă a contrastelor pentru compania noastră, care a înregistrat creșteri la nivelul vânzărilor, dar, pe fondul numeroaselor provocări, profitabilitatea a fost afectată, finalizând anul departe de obiectivele pe care ni le stabilisem. Fabrica de procesare a ajuns în 2023 să genereze 69% din totalul cifrei de afaceri, ca urmare a unei creșteri de 29% față de nivelul din 2022, datorită mixului de produse vândute. Acest avans a fost influențat negativ de anumite modificări legislative cu impact asupra industriei alimentare, la care s-a adăugat și inflația, în special în prima parte a anului. Pentru al doilea an la rând, seceta a avut un impact major asupra agriculturii, cea mai afectată fiind cultura de porumb pentru boabe, care a înregistrat un grad de calamitate de 90%. Astfel, la nivelul activității vegetale, rezultatele din 2023 au reprezentat 46% din valoarea prognozată la începutul anului. În ceea ce privește ferma zootehnică, producția totală de lapte a crescut, numărul de animale este stabil, iar procedurile și practicile pe care le implementăm ne aduc rezultate pozitive în numărul de litri de lapte produs și calitatea acestuia. Totuși, profitabilitatea acestei linii de business a fost afectată semnificativ de evoluția negativă a activității vegetale, prin care sunt furnizate furajele utilizate în fermă”, a declarat Cornel Dănilă, Director General, Lăptăria cu Caimac.


În 2023, veniturile din vânzarea de produse lactate, semifabricate, precum și de mărfuri au atins valoarea de 55 de milioane de lei, acestea având cea mai mare contribuție la cifra de afaceri, fiind în creștere cu 29% față de anul 2022. Compania a procesat peste 8 milioane de litri de lapte în fabrică, o creștere cu 1% față de anul precedent. În 2023, veniturile din activitatea vegetală s-au ridicat la 7,4 milioane de lei, în scădere cu 48%, în contextul unei producții mai mici pe hectar, cauzate de secetă. În urma cultivării unei suprafețe de puțin peste 2.500 ha, compania a înregistrat o producție totală de 18.830 tone, din care cultura de porumb însilozat a reprezentat 53% această producție, grâu – 23%, lucernă – 11%, rapiță – 10% și porumb – 3%.

În ceea ce privește ferma zootehnică, veniturile generate de această divizie în 2023 s-au ridicat la 17,6 milioane de lei, o creștere de 20% comparativ cu anul precedent, în principal datorită vânzării de lapte crud, de 13,3 milioane de lei, urmată de vânzarea de animale, de aproximativ 3 milioane de lei. De asemenea, producția totală de lapte a fost de aproximativ 14 milioane de litri, în creștere față de 2022, fabrica utilizând 57% din această cantitate, similar anului anterior.

„Pentru anul 2024, avem în plan dezvoltarea portofoliului de produse al Lăptăriei cu Caimac prin lansarea unei game complet noi, efectuarea unor ajustări la nivelul portofoliului în funcție de volume și eficiență în producție, dar și accesarea unei noi rețele de retail. De asemenea, intenționăm să creștem competențele echipei prin atragerea de talente și dezvoltarea profesională a colegilor noștri. La nivelul activității vegetale, există premise pozitive pentru culturile de grâu și rapiță în ceea ce privește cantitățile care pot fi produse în 2024, cu toate că suntem pesimiști în legătură cu prețul acestora. În plus, producția de lapte din acest început de an a ajuns la peste 44 de tone pe zi, cu o perspectivă a prețului laptelui crud mai stabilă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În acest an, prioritatea noastră este readucerea companiei la profitabilitate, astfel că proiectele de investiții, precum stația de bio gaz și cea de spălare a ambalajelor pentru refolosire, deși rămân importante, vor fi demarate în cazul dezvoltării unor parteneriate strategice, în contextul lipsei fondurilor nerambursabile”, a adăugat Cornel Dănilă.

Pentru anul 2024, conform bugetului de venituri și cheltuieli propus de companie, Agroserv Măriuța vizează o cifră de afaceri de 89,5 milioane de lei, cu o marjă brută de 26,1 milioane de lei, EBITDA de 19,3 milioane de lei și un profit net de 703 mii de lei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 221 / 16813
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...