
Analiză PwC: Piața de M&A din România a revenit anul trecut la nivelul din 2019. În 2025 ar putea ajunge la 7 miliarde euro în anumite condiții
13 Februarie 2025
BizLawyerDin cele 239 de tranzacții anunțate anul trecut, au fost încheiate efectiv 175 de tranzacții, în valoare de 3,7 miliarde euro, cu 3% peste nivelul anului 2023.
![]() |
Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat anul trecut 239 de tranzacții anunțate, cu o valoare totală estimată de 5,9 miliarde euro, potrivit unei analize realizate de PwC România care a fost prezentată în cadrul Conferinței Anuale M&A. Comparativ cu anul 2023, piața de M&A a înregistrat o creștere de 12%, cele mai dinamice sectoare fiind imobiliarele, serviciile financiare și energia.
”Piața românească de M&A a fost într-o efervescență continuă de la pandemie. Deși anul trecut nu a avut loc un megadeal (peste un miliard de euro) și nici prea multe exit-uri din partea fondurilor de investiții, atât volumul, cât și valoarea pieței de M&A au crescut, atingând nivelul pre-pandemic al anului 2019. În 2025, ne așteptăm să avem din nou măcar un megadeal care să contribuie la o creștere substanțială a valorii totale a pieței românești de M&A”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener Tranzacții PwC România.
”Piața românească de M&A a fost într-o efervescență continuă de la pandemie. Deși anul trecut nu a avut loc un megadeal (peste un miliard de euro) și nici prea multe exit-uri din partea fondurilor de investiții, atât volumul, cât și valoarea pieței de M&A au crescut, atingând nivelul pre-pandemic al anului 2019. În 2025, ne așteptăm să avem din nou măcar un megadeal care să contribuie la o creștere substanțială a valorii totale a pieței românești de M&A”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener Tranzacții PwC România.
Din cele 239 de tranzacții anunțate anul trecut, au fost încheiate efectiv 175 de tranzacții, în valoare de 3,7 miliarde euro, cu 3% peste nivelul anului 2023. Această situație este datorată faptului că multe tranzacții se semnează într-un an și se finalizează în anul următor sau chiar după mai mult de un an, arată analiza PwC. Durata medie de încheiere a unei tranzacții a fost anul trecut de 125 de zile, cele mai mari perioade de finalizare a tranzacțiilor înregistrându-se în sectorul serviciilor financiare (283 zile), în cel al bunurilor de consum (191 zile) și în IT&C (197 zile), prin prisma aprobărilor necesare din partea reglementatorilor sau a condițiilor suspensive incluse în contractele de vânzare.
”Chiar dacă investitorii par mai reticenți din cauza contextului macroeconomic și geopolitic incert, estimăm că piața de tranzacții din România ar putea să atingă circa 7 miliarde de euro în anul 2025. Ne bazăm previziunile pe lucrurile care se întâmplă în piață: un megadeal care ar putea fi semnat anul acesta, alte tranzacții semnificative anunțate la început de an în industrie, logistică și retail. De asemenea, piața de tranzacții din România este corelată cu evoluția produsului intern brut real și, luând în calcul ipotezele date de Comisia Națională de Prognoză, care estimează o creștere a PIB-ului de 2,5% în acest an, credem că estimarea noastră se poate realiza”, a declarat George Ureche, Partener Tranzactii, PwC România.
Anul trecut, 85% dintre tranzacții au fost sub 40 milioane de euro, 10% au avut valori cuprinse între 40 și 100 milioane de euro, și doar 5% au depășit valoarea de 100 milioane euro.
Deși ridică destul de mult nivelul pieței de M&A, mega tranzacțiile nu au o pondere foarte mare în piața românească de M&A, așa cum se întâmplă la nivel global. Între anii 2020-2023, mega tranzacțiile au reprezentat doar 20% din total pieței românești de M&A, față de 60% la nivel global.
Din perspectiva profilului investitorului, 77% dintre tranzacții au fost realizate de investitori strategici, care reprezintă și 84% din valoarea pieței de tranzacții din România. Acesta este un semnal că investitorii strategici fac mai multe tranzacții de valori mari. Fondurile de investiții prezente în România încep însă să devină din ce în ce mai active, au strâns fonduri noi și ar putea contribui mai mult la dezvoltarea pieței de M&A din România în anii ce urmează.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 982 / 19454 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...