ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANIS: România nu capitalizează oportunităţile din tehnologie; alocarea în R&D este de doar 0,46% din PIB

19 Februarie 2025   |   Agerpres

Trei sferturi (75%) dintre companiile IT active în România au avut iniţiative de inovaţie în ultimii trei ani, dar numai 5,7% au lansat un produs propriu în această perioadă.

 
 
România nu capitalizează oportunităţile din tehnologie şi alocă doar 0,46% din Produsul Intern Brut (PIB) în cercetare şi dezvoltare (R&D), în comparaţie cu media Uniunii Europene (UE), de 2%, afirmă directoarea executivă a Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Corina Vasile, într-un punct de vedere transmis, miercuri.

"România are o industrie IT&C puternică, care a generat 22 miliarde de euro în 2023 şi contribuie cu 14,16% la PIB (prin efectul contribuţiilor directe, indirecte şi induse). Dispunem de un număr mare de specialişti bine pregătiţi şi de o infrastructură digitală solidă, însă aceste avantaje pot deveni irelevante dacă nu investim strategic în AI şi nu accelerăm inovaţia. Cifrele arată că România nu capitalizează în general oportunităţile din tehnologie: doar 0,46% din PIB este investit în cercetare şi dezvoltare, comparativ cu media UE de 2%", susţine specialista.


În acelaşi timp, trei sferturi (75%) dintre companiile IT active în România au avut iniţiative de inovaţie în ultimii trei ani, dar numai 5,7% au lansat un produs propriu în această perioadă.

Totodată, conform European Innovation Scoreboard, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte inovaţia, în condiţiile în care doar 27% dintre IMM-uri adoptă tehnologii digitale avansate (sub media UE de 58%), iar acoperirea 5G este de 32,8%, faţă de media Uniunii, de 89,3%.

Potrivit reprezentantei ANIS, pentru a deveni un hub al Inteligenţei Artificiale (AI) în Europa, România trebuie să participe activ la masa discuţiilor privind viitorul european al acestei tehnologii şi să se alinieze la iniţiativele UE, precum AI Act, AI Factories şi InvestAI, pentru armonizarea cadrului de reglementare şi facilitarea procesului de accesare a fondurilor europene destinate AI.

De asemenea, este nevoie de creşterea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare la 1% din PIB până în 2027, pentru a reduce decalajul faţă de Europa de Vest, dar şi de introducerea unui regim IP Box şi a unor stimulente pentru companiile care dezvoltă proprietate intelectuală şi valorifică potenţialul tehnologiilor emergente, precum AI.

O altă necesitate se referă la consolidarea forţei de muncă specializate în AI, prin integrarea noii tehnologii în programele universitare, pentru a forma specialişti pregătiţi pentru noile cerinţe tehnologice şi implementarea unor programe care să sprijine retenţia specialiştilor, respectiv atragerea talentelor internaţionale.

Nu în ultimul rând, Corina Vasile aminteşte de accelerarea digitalizării economiei şi a administraţiei, ce presupune promovarea adoptării AI în sectorul privat prin scheme de granturi pentru IMM-uri şi startup-uri şi stimulente pentru investiţii în tehnologizare la nivelul companiilor. În plus, ar fi necesară adoptarea soluţiilor AI pentru administraţia publică, de la digitalizarea serviciilor la combaterea birocraţiei, precum şi sprijinirea parteneriatelor public-private pentru dezvoltarea de soluţii AI în sectoare economice esenţiale şi crearea unor sandbox-uri de reglementare care să permită testarea noilor soluţii AI într-un mediu controlat.

"Summitul AI de la Paris a fost un semnal clar: UE intră mai hotărâƒt în noua eră tehnologică, iar România are şansa de a face parte activă din această tranziţie. Investiţiile în AI nu mai sunt o opţiune, ci o necesitate strategică. Dacă nu investim acum în AI şi nu ne integrăm în iniţiativele europene, nu vom pierde doar oportunităţi de dezvoltare, ci vom deveni dependenţi de soluţiile create în alte state. România poate deveni un hub regional pentru AI, un pilon al economiei digitale europene, dar acest lucru necesită decizii ferme, investiţii inteligente şi o viziune clară, aliniată la strategia digitală a Uniunii Europene. Nu mai este o întrebare de "dacă", ci de "când şi cum" ne asumăm acest rol (...) În această nouă realitate tehnologică, România trebuie să decidă urgent unde se poziţionează (...) În lipsa unor serii de acţiuni realiste, însă, riscăm să rămânem doar furnizori de servicii IT pentru alte economii, fără a genera inovaţie şi valoare adăugată proprie", este de părere Vasile.

Aceasta subliniază că, deşi România a adoptat în 2024 o Strategie Naţională pentru Inteligenţă Artificială şi un Plan de Acţiune, "progresul este limitat". "România trebuie să facă saltul de la declaraţii de intenţie la adoptarea unor măsuri concrete pentru a face tranziţia către o economie bazată pe tehnologie, care să valorifice potenţialul AI - un cadru clar de implementare, finanţare adecvată şi mecanisme de colaborare între sectorul public, privat şi academic", consideră Corina Vasile.

ANIS este asociaţia reprezentativă a industriei de IT din România, din care fac parte peste 150 de companii-membre.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 912 / 19431
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...