ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

APIA: Autoturismele ecologice au ajuns, în România, la o cotă de piaţă de aproape 24%, la 9 luni

15 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Pe piaţa naţională, topul primelor zece mărci de autoturisme şi autovehicule comerciale, este condus de Dacia - cu 39.244 de unităţi, urmată de Renault (12.613), Toyota (9.676), Volkswagen (9.483), Skoda (8.871), Ford (8.455), Mercedes Benz (7.509), Hyundai (7.364), Suzuki (4.060) şi BMW (3.991).

 
 
Înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o creştere de 15,2%, în primele zece luni ale anului, în comparaţie cu intervalul similar din 2022, marjă în care autoturismele "electrificate" au avut un salt 31,8% şi o cotă de piaţă de 23,8%, conform statisticii publicată, miercuri, de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).
 
Pe piaţa naţională, topul primelor zece mărci de autoturisme şi autovehicule comerciale, este condus de Dacia - cu 39.244 de unităţi, urmată de Renault (12.613), Toyota (9.676), Volkswagen (9.483), Skoda (8.871), Ford (8.455), Mercedes Benz (7.509), Hyundai (7.364), Suzuki (4.060) şi BMW (3.991).
 
Datele APIA relevă faptul că autoturismele (care reprezintă aproximativ 84% din total) au înregistrat, în luna octombrie 2023, un volum de 11.244 unităţi, cu 7,9% mai mare decât în luna similară din 2022.
 
În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în primele zece luni din acest an, motorizările pe benzină înregistrează o scădere de 1,9% faţă de cota deţinută în perioada similară din 2022, până la o pondere de 63,2%. În ceea ce priveşte autoturismele echipate cu motoare diesel, acestea înregistrează o scădere de 1,2%, de la an la an, şi deţin o cotă de 12,9% din total.
 
Pe de altă parte, autoturismele "verzi", respectiv cele electrice (100% şi hibride plugin), precum şi cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), au ajuns să deţină, la finele lunii octombrie a acestui an, o cotă de piaţă de 23,8%, care depăşeşte cu 10,9% cota deţinută de motoarele diesel.
 
Autoturismele full electrice deţin o cotă de 10,7% din piaţă, în primele zece luni din an, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, când reprezentau 8,1%.
 
Pe ansamblu, autoturismele ecologice au performat, iar achiziţiile din această categorie au crescut considerabil (+31,8%), faţă de perioada similară a anului trecut. În acest context, este de remarcat creşterea importantă a autoturismelor 100% electrice (+51,3%) şi a celor plug-in hybrid (+45,7%) din totalul autoturismelor electrificate.
 
Potrivit sursei citate, în luna octombrie 2023, autoturismele 100% electrice au înregistrat o creştere de 42,3% faţă de octombrie 2022, iar la nivelul primelor zece luni din an vânzările s-au majorat cu 51,3% raportat la acelaşi interval din anul precedent.
 
Cota de piaţa a maşinilor electrice a ajuns la 10,7%, din ianuarie până în octombrie, în timp ce maşinile plug-in urmează o curbă crescătoare, cumulând volume semnificative, cu o creştere de 45,7%. De asemenea, autoturismele Full Hybrid prezintă o creştere de 311,2%, de la an la an.
 
În primele zece luni din acest an se remarcă evoluţia la vârful clasamentului, unde primele cinci cele mai vândute autoturisme 100% electrice sunt: Dacia Spring - cu 5.796 de unităţi şi o creştere de 26,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În ierarhie urmează: Tesla Model Y (1.768 unităţi, +678,9%) Tesla Model 3 (836 unităţi, +21,7%), Renault Megane (703 unităţi, +1.462,2%) şi Volkswagen e-UP! (449 unităţi, +12,8%).
 
Pe segmentul autoturismelor Plug-in, clasamentul are pe primele cinci locuri modelele: Ford Kuga (634 de unităţi, +111,3%), Toyota RAV4 (297 unităţi, +249,4%), Hyundai Tucson (276 unităţi, +34,6%), Mercedes Benz GLE (265 unităţi, +25,6%) şi Renault Captur (263 unităţi, +22,3%).
 
Totodată, autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe primul loc din top 3 Toyota Corolla - cu 1.905 de unităţi, în scădere cu 6,2% faţă de 2022, Toyota C-HR (1.586 unităţi, -5,9%) şi Toyota Yaris Cross (1.342 unităţi, +117,9%).
 
La categoria autovehicule comerciale uşoare, în primele zece luni din 2023, se înregistrează o creştere de 15,5%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2828 / 18214
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...