ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Apple pierde procesul cu UE privind avantajele fiscale obţinute în Irlanda în valoare de 13 miliarde de euro

10 Septembrie 2024   |   Agerpres

Prin hotărârea sa, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care a fost sesizată cu un recurs introdus de Comisie, anulează hotărârea Tribunalului şi se pronunţă definitiv asupra litigiului.

 
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anulat marţi hotărârea Tribunalului privind soluţiile fiscale anticipate adoptate de Irlanda în favoarea Apple şi a confirmat decizia Comisiei Europene din 2016 referitoare la faptul că Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care acest stat este obligat să îl recupereze, se arată într-un comunicat de presă al CJUE.

Potrivit estimărilor Comisiei, Irlanda ar fi acordat Apple avantaje fiscale ilegale în valoare de 13 miliarde de euro. Hotărârea este definitivă şi nu poate fi contestată.

În anul 2016, Comisia Europeană a decis că societăţile din grupul Apple au beneficiat, din anul 1991 până în anul 2014, de avantaje fiscale care constituie un ajutor de stat acordat de Irlanda. Acest ajutor privea tratamentul fiscal al profitului generat de activităţi ale Apple în afara Statelor Unite. În anul 2020, Tribunalul a anulat decizia adoptată de Comisie, considerând că aceasta nu stabilise în mod suficient existenţa unui avantaj selectiv în favoarea respectivelor societăţi. Pronunţându-se în recurs, Curtea anulează hotărârea Tribunalului şi soluţionează în mod definitiv litigiul, confirmând, dimpotrivă, decizia Comisiei.


În anii 1991 şi 2007, Irlanda a emis două soluţii fiscale anticipate în favoarea a două societăţi din grupul Apple (Apple Sales International - ASI şi Apple Operations Europe - AOE), care erau constituite ca societăţi de drept irlandez, dar nu aveau rezidenţa fiscală în Irlanda. Aceste soluţii fiscale anticipate aprobau metodele utilizate de ASI şi AOE pentru a determina profitul impozabil al acestora în Irlanda, aferent activităţilor comerciale ale sucursalelor lor irlandeze.

În anul 2016, Comisia Europeană a considerat că, prin excluderea din baza de impozitare a profitului generat de utilizarea licenţelor de proprietate intelectuală deţinute de ASI şi AOE, pentru motivul, în esenţă, că sediile acestor societăţi erau situate în afara Irlandei şi că gestionarea acestor licenţe depindea de decizii luate la nivelul grupului Apple în Statele Unite, prin soluţiile fiscale anticipate s-a acordat acestor societăţi, în perioada 1991-2014, un ajutor de stat ilegal şi incompatibil cu piaţa internă, de care beneficiase grupul Apple în ansamblu. Astfel, Comisia a dispus ca Irlanda să procedeze la recuperarea sa.

În anul 2020, sesizat cu acţiuni introduse de Irlanda, precum şi de ASI şi AOE, Tribunalul a anulat decizia Comisiei, considerând că aceasta din urmă nu reuşise să demonstreze existenţa unui avantaj selectiv care decurgea din adoptarea soluţiilor fiscale anticipate în cauză şi care condusese la o reducere preferenţială a bazei de impozitare în Irlanda.

Prin hotărârea sa, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care a fost sesizată cu un recurs introdus de Comisie, anulează hotărârea Tribunalului şi se pronunţă definitiv asupra litigiului.

Potrivit Curţii, Tribunalul a săvârşit erori atunci când a statuat că executivul comunitar nu a dovedit în mod suficient că licenţele de proprietate intelectuală deţinute de ASI şi AOE şi profiturile aferente acestora generate de vânzările produselor Apple în afara Statelor Unite ar fi trebuit să fie atribuite, în scopuri fiscale, sucursalelor irlandeze. În special, Tribunalul a statuat în mod eronat, pe de o parte, că raţionamentul cu titlu principal al Comisiei se întemeia pe aprecieri eronate privind impozitarea normală în temeiul dreptului fiscal irlandez aplicabil în speţă şi, pe de altă parte, a admis criticile invocate de Irlanda, precum şi de ASI şi AOE împotriva aprecierilor factuale ale Comisiei cu privire la activităţile sucursalelor irlandeze ale ASI şi AOE şi la activităţile desfăşurate în afara acestor sucursale.

După ce a anulat hotărârea atacată, Curtea apreciază că acţiunile sunt în stare de judecată şi că se impune să fie soluţionate în mod definitiv în limitele litigiului cu care rămâne sesizată. În acest context, Curtea confirmă în special abordarea Comisiei potrivit căreia, în temeiul dispoziţiei relevante din dreptul irlandez referitoare la calcularea impozitării societăţilor nerezidente, activităţile sucursalelor aparţinând ASI şi AOE în Irlanda nu trebuiau comparate cu activităţi ale altor societăţi din grupul Apple, de exemplu o societate-mamă din Statele Unite, ci cu cele ale altor entităţi ale acestor societăţi, în special sediile lor situate în afara Irlandei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17515
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
ITR World Tax 2025 | Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Care sunt cele mai bune firme locale evidențiate pe palierele de General corporate tax, Transfer pricing și Tax controversy
INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...