ASF: Societăţile de asigurare au subscris, în primele 9 luni din 2023, prime brute în valoare de aproximativ 13,1 miliarde de lei
06 Februarie 2024
AGERPRESLa 30 septembrie 2023, activau pe piaţa asigurărilor 25 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitatea de asigurări generale (AG), 6 au practicat numai activitate de asigurări de viaţă (AV) şi 6 au practicat activitate compozită.
Societăţile de asigurare, autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris, în primele nouă luni din 2023, prime brute în valoare de aproximativ 13,1 miliarde de lei, în creştere cu aproape 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, conform unui raport publicat de ASF.
"Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, menţinându-se la un nivel similar cu cel înregistrat şi în aceeaşi perioadă a anului anterior. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 8,5%, în primele nouă luni din 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, în timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat un avans de 9,4%", se menţionează într-un comunicat al Autorităţii.
"Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, menţinându-se la un nivel similar cu cel înregistrat şi în aceeaşi perioadă a anului anterior. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 8,5%, în primele nouă luni din 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, în timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat un avans de 9,4%", se menţionează într-un comunicat al Autorităţii.
La nivelul întregii pieţe, ratele de solvabilitate (rata SCR - cerinţele necesarului de capital de solvabilitate, respectiv MCR - cerinţele minime de capital) au fost supraunitare la finalul lunii septembrie 2023. Aşadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pieţei asigurărilor a fost de 174%, în timp ce rata MCR a fost 397%. Comparativ cu 30 septembrie 2022, la finele trimestrului al treilea din 2023, rata SCR a crescut cu aproximativ 1%, iar MCR s-a majorat cu aproximativ 7%.
La 30 septembrie 2023, activau pe piaţa asigurărilor 25 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitatea de asigurări generale (AG), 6 au practicat numai activitate de asigurări de viaţă (AV) şi 6 au practicat activitate compozită.
Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale s-au ridicat, în intervalul ianuarie - septembrie 2023, la aproximativ 10,9 miliarde de lei, în creştere cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar PBS aferente asigurărilor de viaţă au însumat aproximativ 2,2 miliarde de lei, cu 9,4% mai mult comparativ cu primele trei trimestre din 2022.
În primele trei trimestre din 2023, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite - IBP (excluzând maturităţi şi răscumpărări parţiale şi totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări (AG+AV), în sumă de aproximativ 4,9 miliarde de lei. Din această sumă, 4,6 miliarde de lei reprezintă IBP pentru contractele de asigurări generale (aproape 94%), în creştere cu aproximativ 6% faţă de perioada similară a anului anterior. Pentru segmentul asigurărilor de viaţă, asigurătorii au raportat IBP în valoare de 266 de milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult comparativ cu primele nouă luni din 2022. Indemnizaţiilor brute aferente asigurărilor de viaţă li se adaugă maturităţi, răscumpărări parţiale şi totale, toate cumulate fiind în sumă de 796 de milioane de lei, valoare în scădere cu aproximativ 15% comparativ cu perioada similară din anul precedent.
Potrivit raportului ASF, rata combinată a daunei, calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale, s-a situat, la finalul trimestrului al treilea din 2023, la o valoare de aproximativ 94%, în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, când a fost de 101%.
Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societăţile autorizate şi reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 5,4 miliarde de lei, în perioada ianuarie - septembrie 2023, restul până la totalul clasei A10 (5,527 miliarde de lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE, în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu perioada similară din anul precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu aproximativ 1%.
"Dacă includem şi activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise în primele nouă luni ale anului 2023 s-a situat la 6,3 miliarde de lei, în creştere cu circa 10% faţă de volumul subscrierilor aferente primelor nouă luni ale anului 2022 (5,7 miliarde de lei, inclusiv sucursale)", se menţionează în raport.
În primele nouă luni ale anului 2023, cele mai mari ponderi au fost deţinute de poliţele cu o valabilitate de 12 luni (aproximativ 86%), respectiv o lună (8,5%) şi 6 luni (4,45%).
Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a crescut cu 5% în primele nouă luni din 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, înregistrând valoarea de 1.209 lei.
În primele nouă luni ale anului trecut, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au efectuat plăţi pentru aproximativ 217.000 de dosare de daună, rezultând o daună medie de circa 10.750 de lei.
Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele nouă luni ale anului 2023 a scăzut comparativ cu perioada similară a anului precedent cu peste 11%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu aproximativ 13,6%.
În primele nouă luni ale anului 2023, asigurătorii RCA, autorizaţi şi supravegheaţi de ASF, au încheiat un număr de 377.502 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de peste 68,229 milioane lei. La finele trimestrului al treilea al anului trecut erau în vigoare 459.865 de clauze de decontare directă.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2149 / 18354 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Deloitte România a asistat IMO Property Investments București, parte a Grupului Eurobank, în vânzarea a 100% din acțiunile sale către Grupul APS
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...