![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Autorităţile române analizează posibilitatea comasării cererilor de plată din PNRR (ministru)
13 Februarie 2025
AgerpresSuma totală pusă în joc de UE prin acest mecanism este de peste 28 miliarde euro, 14,9 miliarde euro împrumuturi, 13,6 miliarde euro granturi.
Autorităţile române analizează posibilitatea comasării cererilor de plată din PNRR, o măsură care ar ajuta la o gestionare mai eficientă a procesului şi ar da mai mult timp pentru jaloanele cele mai dificile sau cu risc de neimplementare, susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
"Implementarea PNRR este testul nostru de maturitate administrativă şi economică. Este pentru noi momentul în care trebuie să arătăm că nu avem voie să ne împiedicăm de birocraţie, de întârzieri sau de lipsa de asumare. În contextul discuţiilor intense cu Comisia Europeană de zilele acestea privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, concluzia este că trebuie să acţionăm ferm şi rapid pentru a maximiza absorbţia fondurilor şi a evita blocajele administrative", a scris ministrul miercuri, pe pagina sa de Facebook.
"Implementarea PNRR este testul nostru de maturitate administrativă şi economică. Este pentru noi momentul în care trebuie să arătăm că nu avem voie să ne împiedicăm de birocraţie, de întârzieri sau de lipsa de asumare. În contextul discuţiilor intense cu Comisia Europeană de zilele acestea privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, concluzia este că trebuie să acţionăm ferm şi rapid pentru a maximiza absorbţia fondurilor şi a evita blocajele administrative", a scris ministrul miercuri, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a precizat că a discutat o serie de obiective esenţiale cu reprezentanţii Comisiei Europene, primul fiind mutarea proiectelor care au un ritm de implementare bun din segmentul de împrumut în cel de grant.
"Nu putem accepta ca România să rămână cu granturi necheltuite şi să acumuleze împrumuturi pe care le puteam evita. Avem nevoie de o absorbţie inteligentă, care să maximizeze beneficiile pentru economie şi pentru cetăţeni", a explicat Boloş.
Un alt obiectiv vizează eficienţa în utilizarea fondurilor în contextul în care, în multe cazuri, valoarea contractată a unui grant sau a unui împrumut este mai mică decât suma bugetată iniţial, ceea ce înseamnă că sunt bani disponibili care trebuie realocaţi. În aceste condiţii, banii vor merge cu prioritate către alte programe, cum este de exemplu Valul Renovării, un program pentru eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe, clădirilor rezidenţiale şi IMM-urilor, a mai precizat ministrul de resort. De asemenea, se are în vedere direcţionarea de fonduri suplimentare către digitalizarea mediului de afaceri.
"Al treilea obiectiv este reprogramarea termenelor de implementare pentru investiţii, astfel încât să evităm penalităţile. Mutarea termenelor către sfârşitul perioadei de implementare a PNRR ne oferă mai mult timp pentru finalizarea proiectelor, reducând astfel riscul de a pierde bani din cauza întârzierilor. Dacă nu luăm această măsură, riscăm ca unele investiţii să fie invalidate doar pentru că nu au fost gata la timp, ceea ce ar însemna o pierdere majoră pentru România", a subliniat şeful MIPE.
Al patrulea obiectiv este revizuirea ţintelor asumate acolo unde există riscuri evidente de neimplementare. Ministrul a oferit şi un exemplu în acest sens, arătând că, dacă în planul iniţial era prevăzută eficientizarea energetică a 5.000 de şcoli, dar realitatea arată că se pot finaliza doar 2.000, atunci trebuie să ajustate aşteptările şi asumate obiective realiste.
"Mai bine să recalibrăm acum decât să ratăm jaloanele şi să fim penalizaţi. În paralel, analizăm posibilitatea comasării cererilor de plată. Această măsură ne ajută să gestionăm mai eficient procesul şi să avem mai mult timp pentru jaloanele cele mai dificile sau cu risc de neimplementare. Sunt măsuri care trebuie să vină în completarea unui efort mai amplu de accelerare a implementării PNRR. Este un test pentru România. Un test de seriozitate, de competenţă, de voinţă politică. Un test pe care nu ne permitem să-l picăm. De aceea, mesajul către Comisie a fost că nu vom mai permite amânări sau jumătăţi de măsură", a mai scris Marcel Boloş pe pagina sa de socializare.
El a reamintit că suma totală pusă în joc de UE prin acest mecanism este de peste 28 miliarde euro, 14,9 miliarde euro împrumuturi, 13,6 miliarde euro granturi.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10 / 18477 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
MergerMarket League Tables - Full Year 2024 | Piața de M&A a cunoscut o redresare prudentă anul trecut și a înregistrat o creștere de 8 % la nivel global. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...