
Autorităţile române analizează posibilitatea comasării cererilor de plată din PNRR (ministru)
13 Februarie 2025
AgerpresSuma totală pusă în joc de UE prin acest mecanism este de peste 28 miliarde euro, 14,9 miliarde euro împrumuturi, 13,6 miliarde euro granturi.
Autorităţile române analizează posibilitatea comasării cererilor de plată din PNRR, o măsură care ar ajuta la o gestionare mai eficientă a procesului şi ar da mai mult timp pentru jaloanele cele mai dificile sau cu risc de neimplementare, susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
"Implementarea PNRR este testul nostru de maturitate administrativă şi economică. Este pentru noi momentul în care trebuie să arătăm că nu avem voie să ne împiedicăm de birocraţie, de întârzieri sau de lipsa de asumare. În contextul discuţiilor intense cu Comisia Europeană de zilele acestea privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, concluzia este că trebuie să acţionăm ferm şi rapid pentru a maximiza absorbţia fondurilor şi a evita blocajele administrative", a scris ministrul miercuri, pe pagina sa de Facebook.
"Implementarea PNRR este testul nostru de maturitate administrativă şi economică. Este pentru noi momentul în care trebuie să arătăm că nu avem voie să ne împiedicăm de birocraţie, de întârzieri sau de lipsa de asumare. În contextul discuţiilor intense cu Comisia Europeană de zilele acestea privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, concluzia este că trebuie să acţionăm ferm şi rapid pentru a maximiza absorbţia fondurilor şi a evita blocajele administrative", a scris ministrul miercuri, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a precizat că a discutat o serie de obiective esenţiale cu reprezentanţii Comisiei Europene, primul fiind mutarea proiectelor care au un ritm de implementare bun din segmentul de împrumut în cel de grant.
"Nu putem accepta ca România să rămână cu granturi necheltuite şi să acumuleze împrumuturi pe care le puteam evita. Avem nevoie de o absorbţie inteligentă, care să maximizeze beneficiile pentru economie şi pentru cetăţeni", a explicat Boloş.
Un alt obiectiv vizează eficienţa în utilizarea fondurilor în contextul în care, în multe cazuri, valoarea contractată a unui grant sau a unui împrumut este mai mică decât suma bugetată iniţial, ceea ce înseamnă că sunt bani disponibili care trebuie realocaţi. În aceste condiţii, banii vor merge cu prioritate către alte programe, cum este de exemplu Valul Renovării, un program pentru eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe, clădirilor rezidenţiale şi IMM-urilor, a mai precizat ministrul de resort. De asemenea, se are în vedere direcţionarea de fonduri suplimentare către digitalizarea mediului de afaceri.
"Al treilea obiectiv este reprogramarea termenelor de implementare pentru investiţii, astfel încât să evităm penalităţile. Mutarea termenelor către sfârşitul perioadei de implementare a PNRR ne oferă mai mult timp pentru finalizarea proiectelor, reducând astfel riscul de a pierde bani din cauza întârzierilor. Dacă nu luăm această măsură, riscăm ca unele investiţii să fie invalidate doar pentru că nu au fost gata la timp, ceea ce ar însemna o pierdere majoră pentru România", a subliniat şeful MIPE.
Al patrulea obiectiv este revizuirea ţintelor asumate acolo unde există riscuri evidente de neimplementare. Ministrul a oferit şi un exemplu în acest sens, arătând că, dacă în planul iniţial era prevăzută eficientizarea energetică a 5.000 de şcoli, dar realitatea arată că se pot finaliza doar 2.000, atunci trebuie să ajustate aşteptările şi asumate obiective realiste.
"Mai bine să recalibrăm acum decât să ratăm jaloanele şi să fim penalizaţi. În paralel, analizăm posibilitatea comasării cererilor de plată. Această măsură ne ajută să gestionăm mai eficient procesul şi să avem mai mult timp pentru jaloanele cele mai dificile sau cu risc de neimplementare. Sunt măsuri care trebuie să vină în completarea unui efort mai amplu de accelerare a implementării PNRR. Este un test pentru România. Un test de seriozitate, de competenţă, de voinţă politică. Un test pe care nu ne permitem să-l picăm. De aceea, mesajul către Comisie a fost că nu vom mai permite amânări sau jumătăţi de măsură", a mai scris Marcel Boloş pe pagina sa de socializare.
El a reamintit că suma totală pusă în joc de UE prin acest mecanism este de peste 28 miliarde euro, 14,9 miliarde euro împrumuturi, 13,6 miliarde euro granturi.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 462 / 18929 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...