ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Autorizarea spaţiilor de depozitare şi utilizarea unei garanţii globale, cerinţe obigatorii pentru vămuirea mărfurilor de la 1 decembrie(EY)

15 Septembrie 2023   |   Agerpres

Conform consultanţilor EY, odată cu operaţionalizarea noilor sisteme de procesare a formalităţilor vamale de import, export şi tranzit (aşteptată începând cu 1 decembrie 2023), la nivelul României se va formaliza obligaţia importatorilor/ comisionarilor vamali de a deţine spaţii de depozitare temporară autorizate de vamă.

 
 
Autorizarea spaţiilor de depozitare temporară şi utilizarea unei garanţii globale sunt cerinţe obligatorii pentru vămuirea mărfurilor începând cu 1 decembrie 2023, conform unei analize realizate de reprezentanţii EY România.
 
"În perioada următoare sunt aşteptate schimbări în procesul de vămuire ce pot atrage obţinerea de autorizaţii vamale noi, dar şi oportunităţi operaţionale prin alegerea unor locaţii de depozitare mai bine poziţionate din punct de vedere logistic. Recomandăm importatorilor/ comisionarilor vamali să analizeze din timp dacă vor fi impactaţi de aceste modificări în funcţie de activitatea desfăşurată", se menţionează într-un material realizat de Mihai Petre, Director, Comerţ Internaţional, EY România şi Cosmin Dincă, Manager, Comerţ Internaţional, EY România.
 
Conform consultanţilor EY, odată cu operaţionalizarea noilor sisteme de procesare a formalităţilor vamale de import, export şi tranzit (aşteptată începând cu 1 decembrie 2023), la nivelul României se va formaliza obligaţia importatorilor/ comisionarilor vamali de a deţine spaţii de depozitare temporară autorizate de vamă.
 
În prezent, acest lucru este relativ opţional, vămuirea putând fi realizată şi fără descărcarea mijlocului de transport la destinaţie.
 
"Concret, încă din 2016 (data intrării în vigoare a Noului Cod Vamal Unional), legislaţia unională prevedea faptul că mărfurile neunionale aduse în teritoriul vamal al Uniunii Europene se află în depozit temporar, între momentul în care ajung în acest teritoriu şi până sunt prezentate autorităţilor vamale şi sunt ulterior importate (cu excepţiile prevăzute de lege, precum mărfuri plasate în zonele libere sau sub tranzit unional).", arată analiza.
 
Potrivit noilor sisteme IT, din informaţiile disponibile până în prezent, noul modul IT de import va comunica cu modulul IT de plasare în regim de depozit temporar, iar acest fapt va atrage după sine depunerea unei declaraţii de depozitare temporară electronică.
 
"Mărfurile sunt de obicei plasate într-un spaţiu de depozitare temporară autorizat în prealabil, operat fie de importator, fie de un depozitar/comisionar vamal care este obligat să furnizeze o garanţie pentru a acoperi orice datorie vamală care ar putea apărea pe timpul depozitării.", susţin reprezentanţii companiei de consultanţă.
 
Totodată, mărfurile pot rămâne depozitate într-un astfel de spaţiu maximum 90 de zile, fără să fie supuse drepturilor de import sau altor măsuri comerciale.
 
"În cazuri specifice (şi pentru o perioadă limitată la 3 şi 6 zile), mărfurile aflate în depozit temporar pot fi depozitate într-un alt loc desemnat sau aprobat de autoritatea vamală. De exemplu, pentru prezentarea mărfurilor în vamă se poate desemna un alt spaţiu, diferit de cel al biroului vamal competent, dacă solicitantul garantează asigurarea unei bune derulări a operaţiunilor (de ex., este autorizat AEO ), autoritatea vamală poate exercita supravegherea. Dacă spaţiul respectiv este deja autorizat ca depozit temporar, aprobarea de la vamă nu mai este necesară", mai arată analiza.
 
EY are peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4786 / 19547
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...