ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nepal, Sri Lanka şi India, top 3 ţări care furnizează forţă de muncă străină României în 2025

16 Iulie 2025   |   Agerpres

Comisarul-şef Daniel Titirigi, director al Direcţiei Migraţie în cadrul Inspectoratului General de Imigrări (IGI), a arătat că nu există date îngrijorătoare cu privire la nerespectarea legislaţiei în domeniu de către angajaţii străini sau de angajatori.

 
 
Top trei ţări care furnizează anul acesta forţă de muncă străină pe teritoriul României este format din Nepal, cu 18.772 de persoane, Sri Lanka, la o diferenţă mare, cu 6.295 de lucrători, şi India, cu 3.445 de persoane, potrivit comisarului-şef Daniel Titirigi, director al Direcţiei Migraţie în cadrul Inspectoratului General de Imigrări (IGI).

"Am aici o situaţie statistică pentru principalele 10 state care furnizează forţă de muncă pe teritoriul României. Am avea pe primul loc Nepal, cu 18.772 de persoane, Sri Lanka, la o diferenţă mare, 6.295, apoi India - 3.445, Bangladesh, Egipt, Pakistan, Maroc, Turcia, Etiopia, Filipine. Vorbim de cei pentru care au fost solicitate anul acesta avize de angajare", a afirmat Titirigi, la conferinţa "Muncitorii străini în România: realităţi şi bune practici".


În altă ordine de idei, comisarul-şef a arătat că nu există date îngrijorătoare cu privire la nerespectarea legislaţiei în domeniu de către angajaţii străini sau de angajatori.

"Avem sancţiuni contravenţionale aplicabile pentru lipsa avizului de angajare ori detaşare sau lipsa avizului de angajare şi a celui de detaşare, inclusiv fără a avea un contract de muncă valabil. Sunt două sancţiuni contravenţionale prevăzute de Ordonanţa Guvernului 25/2014 privind încadrarea şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Avem 404 sancţiuni contravenţionale săvârşite în perioada 01.01.2024 - 30.06.2025. Deci, raportat la numărul de persoane care vin în România şi numărul angajatorilor din România care uzitează de forţă de muncă, apreciez că nu este un număr ridicat pentru aceste fapte. De asemenea, neanunţarea de către persoanele fizice cetăţeni străini a modificării raporturilor privind încetarea sau suspendarea raportului juridic - avem 148 de sancţiuni contravenţionale şi, de asemenea, pentru necomunicarea datelor de către angajatori sau străini - 130 de sancţiuni contravenţionale. Ca atare, n-aş zice că sunt nişte cifre care să fie îngrijorătoare din perspectiva respectării legislaţiei de către străini sau de către angajatori", a transmis acesta.

De asemenea, oficialul IGI a transmis angajatorilor să fie foarte atenţi în procesul de selecţie a forţei de muncă din străinătate, astfel încât să se evite cazurile de emigraţie ilegală mascată.

"Recomandăm atenţie foarte mare în procesul de selecţie, pentru că Inspectoratul General de Imigrări, în momentul în care eliberează acele avize de angajare, face verificări şi în ceea ce priveşte persoanele care au venit la acele societăţi comerciale, astfel încât să ne formăm părerea că persoanele respective nu vin în România în alt scop decât pentru muncă şi nu ne aflăm într-o situaţie de emigraţie ilegală mascată. La aderarea la spaţiul Schengen, viza de lungă şedere emisă de autorităţile române şi permisul de şedere conferă un drept de şedere până la 90 de zile în spaţiul Schengen şi atunci procesul de verificare trebuie să fie aliniat legislaţiei Schengen, iar verificările pe care România şi le-a asumat prin autorităţile române atunci când a aderat a fost ca acelea să confere un pilon de stabilitate din perspectiva migraţiei ilegale şi să nu ne confruntăm cu astfel de probleme", a explicat el.

Titirigi i-a îndemnat, totodată, pe angajatorii români să se adreseze IGI în situaţiile de schimbare de angajator, astfel încât muncitorii străini să nu rămână ilegal pe teritoriul României sau să nu cadă în situaţii de trafic de persoane sau exploatare prin muncă.

Inspectoratul General de Imigrări (IGI) a eliberat în 2025, până în prezent, peste 42.500 de avize de angajare pentru cetăţeni străini, la care se adaugă avizele pentru schimbarea angajatorului şi cele pentru schimbarea de funcţie.

"În ceea ce priveşte partea de avize de angajare, fac precizarea că doar pe anul 2025, ca şi avize de angajare eliberate de Inspectoratul General de Imigrări, până în prezent avem 42.511 avize. Pentru schimbarea angajatorului avem 6.474 de avize eliberate, iar pentru schimbarea de funcţie avem 683 avize eliberate, ceea ce înseamnă un total de 49.668 avize eliberate per total. După cum bine ştiţi, de-a lungul timpului, Inspectoratul General pentru Imigrări, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, a căutat soluţii, pe de-o parte, pentru a creşte capacitatea de preluare a cererilor de avize de angajare în muncă, conştienţi fiind de nevoia de pe piaţa forţei de muncă din România de lucrători nou admişi, iar pe de altă parte de soluţionarea şi reglementarea şederii ulterioare a dreptului de şedere pentru cei care vin în România", a afirmat Daniel Titirigi.

Creşterea accelerată a cererii de forţă de muncă în sectoare precum producţia, construcţiile şi serviciile determină angajatorii să se bazeze tot mai mult pe muncitori extracomunitari, într-un context în care resursele locale sunt insuficiente. Conform datelor oficiale furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări, la finalul anului 2024 erau înregistraţi peste 140.640 de angajaţi proveniţi din afara Uniunii Europene care lucrează legal în România. Cei mai mulţi dintre aceştia provin din Nepal, Sri Lanka, Turcia şi India, iar domeniile în care activează cu preponderenţă sunt producţia (29.141 de angajaţi), construcţiile (28.538), comerţul (20.008), HoReCa (18.844) şi serviciile administrative şi de suport (12.189).

Potrivit Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă (PIFM), această cifră reflectă doar o parte din nevoia reală a pieţei, care este mult mai mare şi rămâne departe de a fi acoperită. Cu toate acestea, pentru al doilea an consecutiv, plafonul anual pentru anul 2025 a fost menţinut la 100.000 de avize. Mai mult de 60% dintre aceste avize vizează meserii din zone precum agricultura, construcţiile, curăţenia sau manipularea mărfii, domenii în care angajatorii români întâmpină dificultăţi majore în recrutarea locală.

În acest context, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă a organizat, miercuri, prima sa conferinţă naţională intitulată "Muncitorii străini în România: realităţi şi bune practici", un eveniment care a reunit, pentru prima dată, instituţiile relevante implicate în gestionarea şi integrarea forţei de muncă extracomunitare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 19540
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...