ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Barometrul statistic al lunii februarie: creşterea PIB în toate regiunile României, în 2021

02 Martie 2023   |   Agerpres

Regiunile cu cea mai mare creştere a volumului PIB-ului după regiunea Notio Aigaio din Grecia au fost: regiunea de Sud a Irlandei (+16,3%) şi Jadranska Hrvatska din Croaţia (+16,0%).

 
 
Atât Institutul Naţional de Statistică, cât şi Eurostat au publicat în luna februarie 2023 informaţii privind evoluţia economico-socială în anul 2021. Dintre rezultatele anunţate, se remarcă creşterea PIB în toate regiunile României şi în cele europene (cu excepţia a trei dintre ele), iar în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor din regiunile metropolitane, Braşov, Cluj-Napoca şi Timişoara înregistrează printre cele mai scăzute rate ale şomajului în comparaţie cu media naţională, la nivel european. Tabloul de bord statistic european privind redresarea arată că economia UE a evitat în 2022 o contracţie în ciuda şocurilor excepţionale.

Din Tabloul de bord statistic european privind redresarea, publicat de Eurostat la 17 februarie 2023, reiese că economia UE a avut zero creştere în trimestrul al patrulea din 2022, evitând o contracţie în ciuda şocurilor excepţionale. În aceeaşi perioadă, declaraţiile de faliment au continuat să accelereze, crescând peste nivelul pre-pandemic. Piaţa muncii din UE a continuat să performeze puternic în decembrie 2022, cu o rată a şomajului stabilă, sub nivelul pre-pandemic. Inflaţia a dat semne de scădere suplimentară în statele UE în luna ianuarie 2022, în principal datorită preţurilor la energie. În acest context, Indicatorul de sentiment economic a continuat să se îmbunătăţească în ianuarie 2023, dar a rămas sub nivelul pre-pandemic.


Ca rezultat al preţurilor mari la energie şi al măsurilor coordonate luate de UE pentru reducerea consumului de energie, utilizarea electricităţii la nivel european a scăzut la niveluri înregistrate în lunile aprilie şi mai 2020, determinate atunci de ''lockdown''. Consumul de electricitate la nivelul UE a fost cu 9.0% mai scăzut în noiembrie 2022, comparativ cu cea mai scăzută valoare a acestei luni din perioada 2016-2019, arată https://ec.europa.eu/eurostat/.


În 2021, PIB-ul real a crescut în toate regiunile UE, cu excepţia a trei

În 2021, modificările PIB-ului real în regiunile individuale ale UE au variat de la -2,4% în provincia Brabantul Valon (Belgia) la +16,7% în Notio Aigaio (Grecia), comparativ cu 2020. PIB-ul real a crescut în toate regiunile UE, cu excepţia a trei: provincia Brabantul Valon (Belgia), Mayotte (-0,7%; Franţa) şi Tirol (-0,2%; Austria).

Regiunile cu cea mai mare creştere a volumului PIB-ului după regiunea Notio Aigaio din Grecia au fost: regiunea de Sud a Irlandei (+16,3%) şi Jadranska Hrvatska din Croaţia (+16,0%).

Toate regiunile României au înregistrat creşteri ale volumului PIB în 2021, comparativ cu anul precedent, cea mai mare creştere înregistrând-o regiunea Vest (6,4%), iar cea mai scăzută creştere regiunea Bucureşti-Ilfov (5%), conform rezultatelor publicate de https://ec.europa.eu/eurostat/ la 20 februarie 2023.

Criza provocată de COVID-19 a avut un impact major asupra tuturor regiunilor, afectând indicatorii sociali şi economici în 2020. Ratele de creştere a volumului PIB în 2021 sunt, în multe cazuri, invers proporţionale cu scăderile PIB în 2020. Comparând nivelurile de volum al PIB-ului din 2021 cu anul pre-COVID 2019, cele trei regiuni cu cele mai mari creşteri au fost toate în Irlanda: Sud (+28,4%), Est şi Centru (Midland) (+15,4%), precum şi în Nord şi Vest (+14,1%).

79 de regiuni au avut un nivel de volum al PIB mai mare în 2021 decât în 2019.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Insulele Baleare (-15,0%; Spania), Algarve (-13,8%; Portugalia) şi Insulele Canare (-13,4%; Spania).

În 2021, PIB-ul regional pe cap de locuitor exprimat în PPS (standardul puterii de cumpărare) a variat de la 28% din media UE în Mayotte (Franţa) până la 268% în Luxemburg. În România, valoarea a variat de la regiunea 49% în regiunea Nord-Est la 166% în Bucureşti-Ilfov.


Şomajul în rândul tinerilor

În 2021, erau 3 milioane de tineri şomeri (cu vârstă între 15 şi 24 ani) în UE, iar rata şomajului în rândul tinerilor a fost de 16,6%, conform rezultatelor Eurostat publicate la 13 februarie 2023. În România, rata şomajului în rândul tinerilor a fost de aproximativ 21% (20,9% în rândul populaţiei masculine şi 21,2% în rândul populaţiei feminine), conform datelor din Anuarul Statistic al României, publicat la 20 februarie 2023.

Între regiunile metropolitane ale UE, cea mai mare diferenţă între ratele şomajului în rândul tinerilor şi media naţională s-a înregistrat în Palermo (+26.1 puncte procentuale comparativ cu media naţională în Italia). Alte rate care au depăşit 20 de puncte procentuale (pp) peste media naţională aferentă s-au înregistrat în Messina (Italia, +25.3 pp), Les Abymes (Franţa; +24.4 pp), Taranto (Italia; +24.0 pp), Las Palmas (Spania; +23.7 pp) şi Napoli (Italia; +22.4 pp).

La polul opus, rata şomajului în rândul tinerilor a fost mai scăzută decât media naţională în Bergamo (-18.4 pp faţă de media naţională în Italia), Bratislava (Slovacia; -18.0 pp), Braşov şi Cluj-Napoca (România; ambele -13.7 pp) şi Timişoara (România; -13.6 pp).

Alături de Italia, s-au înregistrat variaţii regionale considerabile în rata şomajului în rândul tinerilor în România şi Spania. Indicatorul înregistrat în Craiova a fost de 5,2 mai mare faţă de Braşov, iar în Las Palmas de 2,6 mai mare decât în Pamplona/Iruna.


Sondajul Eurobarometru - ''Corectitudine, inegalitate şi mobilitate intergeneraţională'', publicat în februarie 2023, arată că 47% dintre europeni şi 40% dintre români cred că au oportunităţi egale de a progresa în viaţă în comparaţie cu ceilalţi, iar 38% din UE şi 44% din România cred că majoritatea lucrurilor care li se întâmplă în viaţă sunt corecte. Totodată, la afirmaţia ''În general, oamenii obţin ceea ce merită în ţara ta'', 37% dintre europeni au răspuns negativ şi 35% pozitiv, în timp ce în România, procentul celor care au răspuns pozitiv a fost egal cu al celor care au răspuns negativ (32%), iar 34% nu sunt nici de acord nici în dezacord.

Un procent de 81% din populaţia statelor UE crede că diferenţele între venituri sunt prea mari în ţara respectivă, în România, procentul fiind de 69%. 78% dintre europeni şi 67% dintre români cred că guvernul ţării ar trebui să facă mai mult pentru a combate inegalităţile dintre venituri. 73% dintre respondenţii din UE şi 64% dintre cei români cred acest lucru despre instituţiile UE.

În privinţa atitudinii faţă de cheltuielile publice, 78% dintre europeni consideră că totalitatea cheltuielilor publice în politici sociale cheie ar trebui să crească, iar în România, 2 din 3 respondenţi (66%) cred acest lucru.

Clasamentul domeniilor în care europenii cred că guvernele lor ar trebui să crească cheltuielile: Sănătate (71%), Îngrijire pe termen lung - de exemplu, asistenţă pentru vârstnici (70%), Educaţie (68%), Pensii (66%), Locuinţe (62%), Ajutoare sociale (59%), Politici pentru familii (55%) şi Ajutor de şomaj (47%). În România, clasamentul arată astfel: Sănătate (66%), Pensii (64%), Educaţie (63%), Locuinţe (60%), Îngrijire pe termen lung (59%), Ajutor de şomaj (58%), Ajutoare sociale şi Politici pentru familii (ambele 56%), Cultură (51%).

Sondajul Eurobarometru a fost realizat faţă în faţă şi online, cu participarea a 26.395 respondenţi din UE şi 1.056 din România, în perioada 30 mai- 28 iunie 2022, conform https://europa.eu/eurobarometer.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5602 / 18548
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...