ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BCE şi-a redus prognoza de creştere dar şi-a majorat prognoza de inflaţie pentru zona euro

14 Septembrie 2023   |   Agerpres

Inflaţia în zona euro a încetinit în ultimul an, după ce în 2022 a trecut pragul de 10%, dar o piaţă a muncii robuste, cererea sănătoasă pentru servicii şi marjele corporate relativ ridicate continuă să pună presiune asupra preţurilor.

 
 
Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus joi prognozele de creştere pentru zona euro în următorii doi ani, dar şi-a majorat prognozele de inflaţie, ceea ce lasă să se întrevadă o posibilă stagflaţie, o perioadă în care o economie suferă o dublă lovitură venită din partea inflaţiei ridicate şi a creşterii modeste, transmite Reuters.

Conform proiecţiilor macroeconomice din luna septembrie pentru zona euro, publicate joi de BCE, rata medie a inflaţiei se va situa la 5,6% în 2023, la 3,2% în 2024 şi la 2,1% în 2025, faţă de 5,4% în 2023 şi 3% în 2024, cât estima anterior. Noile prognoze arată spre un progres lent al inflaţiei spre ţinta de 2% avută în vedere de BCE, în pofida faptului că gardienii euro au adoptat cel mai rapid ciclu de înăsprire a politicii monetare din istoria de 25 de ani a BCE.


Inflaţia în zona euro a încetinit în ultimul an, după ce în 2022 a trecut pragul de 10%, dar o piaţă a muncii robuste, cererea sănătoasă pentru servicii şi marjele corporate relativ ridicate continuă să pună presiune asupra preţurilor.

Inflaţia de bază este aşteptată să rămână şi ea peste ţintă. Experţii BCE au revizuit în sens uşor descendent traiectoria proiectată a inflaţiei exclusiv produse energetice şi alimente, care ar trebui să se plaseze, în medie, la 5,1% în 2023, la 2,9% în 2024 şi la 2,2% în 2025.

În schimb, BCE şi-a revizuit în jos prognozele de creştere pentru zona euro. Experţii BCE anticipează, în prezent, o expansiune a economiei zonei euro de 0,7% în 2023, de 1,0% în 2024 şi de 1,5% în 2025, mai puţin decât prognozele anterioare care mizau pe o creştere economică de 0,9% în 2023, 1,5% în 2024 şi 1,6% în 2025.

Inflaţia ridicată şi creştere economică modestă au determinat BCE să majoreze, joi, dobânda de referinţă pentru a zecea oară la rând. Ca urmare a decizie adoptate joi, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a ajuns la 4%, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2386 / 17134
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...