ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Blocul Naţional Sindical propune prelungirea PNRR şi corelarea lui cu perioada de programare 2021 - 2027

14 Februarie 2025   |   Agerpres

Conform unui comunicat al BNS, reprezentanţii organizaţiei au propus o serie de soluţii pentru deblocarea situaţiei critice în care se află PNRR în România, cu întârzieri semnificative în implementare.

 
 
Blocul Naţional Sindical (BNS) a propus, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE), prelungirea PNRR şi corelarea lui cu perioada de programare 2021 - 2027, precum şi extinderea perioadei de implementare a proiectelor, în condiţiile în care nu există posibilitatea fazării acestora.

Reprezentanţii BNS au luat parte, joi, la o reuniune solicitată de reprezentanţii Comisiei Europene, având ca temă principală de discuţie implementarea PNRR. La întâlnire au mai participat şi alţi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale şi organizaţiilor patronale reprezentative din România.

Conform unui comunicat al BNS, reprezentanţii organizaţiei au propus o serie de soluţii pentru deblocarea situaţiei critice în care se află PNRR în România, cu întârzieri semnificative în implementare.


Astfel, sindicaliştii au solicitat prelungirea PNRR şi corelarea lui cu perioada de programare 2021 - 2027 inclusiv prin ataşarea regulii N+2 (există un termen-limită până la care banii CE pot fi cheltuiţi, n.r.), extinderea perioadei de implementare a proiectelor aflate în implementare, în condiţiile în care nu există posibilitatea fazării proiectelor, precum şi abordarea unui mecanism de transfer de cheltuieli dinspre PNRR către Cadrul Financiar Multianual pe fondul existenţei unui risc de dezangajare considerabil.

Sindicaliştii mai solicită creşterea transparenţei şi predictibilităţii procesului de implementare aferent PNRR, aplicarea regulilor asumate cu privire la comitetul de monitorizare şi consolidarea acestuia şi îmbunătăţirea mecanismelor de audit şi control.

Potrivit sursei citate, BNS a pus la dispoziţie, în cadrul acestei întâlniri, o analiză detaliată privind stadiul implementării PNRR, subliniind o serie de probleme critice cu care se confruntă acest program.

Totodată, BNS consideră că PNRR a fost abordat încă din stadiul de proiect în mod eronat.

"De la bun început a fost conceput cu erori majore (ex. timing-ul asumat pentru anumite reforme, au fost asumate reforme generatoare de cheltuieli suplimentare cum ar fi noua lege a pensiilor publice, reforma salarizării în sectorul public înaintea reformei fiscale). De asemenea, alocările de resurse financiare pentru investiţii au fost unele discreţionare (centrate pe anumite judeţe în care interesul politic al liderilor momentului era maxim, adâncind decalajele de dezvoltare economică şi socială la nivel teritorial şi îndepărtându-ne de obiectivele şi principiile conceptului european de coeziune)", se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, întregul proces de elaborare a PNRR şi de negociere a fost unul "strict secret pentru partenerii sociali reprezentativi şi pentru opoziţia politică de la acea vreme".

"Implementarea PNRR rămâne întârziată, iar multe reforme şi investiţii riscă să nu fie finalizate până în 2026, fiind cazul multor state membre. La nivelul UE, doar 47% din fondurile disponibile au fost decontate până la finalul anului 2024. Problemele transversale cu care se confruntă Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă sunt relevante şi pentru România, însă nu pot fi imputate în mod exclusiv ţării noastre, respectiv birocraţia excesivă, capacitatea administrativă redusă, lipsa unei coordonări eficiente şi a unor mecanisme clare de evaluare respectiv o serie de probleme legate de eficienţa investiţiilor realizate în special în zona tranziţiei verzi şi conformităţii climatice", se mai precizează în document.

Reprezentanţii BNS apreciază situaţia PNRR în România ca fiind una critică, printre motive aflându-se întârzieri semnificative în implementare "pe fondul unor ghiduri ale solicitantului stufoase, care implică multă birocraţie".

"Întârzierile au un caracter transversal fiind specifice atât lansării de ghiduri ale solicitantului cât şi evaluărilor sau contractărilor. Există call-uri care au finalizat etapa de evaluare iar contractele nu sunt semnate deşi au trecut 7 luni de la data finalizării evaluării (ex. call-ul dedicat IMM-urilor). De asemenea, există întârzieri de peste un an în lansările de proiecte în condiţiile în care mai avem 2 ani până la finalizarea PNRR. Întârzierile fiind relevate inclusiv de lipsa de corelare între planificarea cererilor de plată şi procesul de implementare, România fiind astăzi abia la cererea 3 de plată, aceasta fiind suspendată", susţin sindicaliştii.

Totodată, fragmentarea finanţării reprezintă un proces care generează o influenţă negativă asupra efectului multiplicator şi impactului PNRR, fiind cazul finanţărilor care vizează mediul privat. "PNRR este mai degrabă o piaţă pentru furnizorii de servicii de consultanţă şi nu o soluţie pentru beneficiari, afirmaţia bazându-se pe un proces de depunere de proiecte extrem de greoi şi condiţionat de reguli artificiale care îngreunează procesul de absorbţie", precizează sursa citată.

BNS mai face referire la întârzieri semnificative în ceea ce priveşte plăţile şi sistemul de decontare, iar transparenţa în raportarea beneficiarilor şi în utilizarea fondurilor afectează încrederea în mecanism.

Sindicaliştii au menţionat şi lipsa unor clauze minime cu caracter social la nivelul ghidurilor solicitantului în ciuda faptului că investiţiile publice şi implicit banul public nu trebuie să crească sau să contribuie la consolidarea inegalităţilor. "România viciază astfel capabilităţile investiţiilor publice afectând negativ inclusiv obiectivele asumate la nivelul PNRR", se mai precizează în document.

Reformele realizate la nivelul PNRR şi recunoscute de Comisia Europeană manifestă o sinergie discutabilă cu valorile europene exemplificând aici reforma sistemului de pensii sau cea care vizează salariul minim, menţionează BNS.

"Există o lipsă de comunicare majoră generală din partea autorităţilor. Exemplificăm aici faptul că nu există raportări publice regulate, dezbateri transparente privind stadiul implementării, jaloane nerealizate, blocaje, soluţii şi riscuri sau faptul că reuniunile de comitet de monitorizare PNRR nu a mai fost realizate de peste un an. Un alt exemplu este Banca de Investiţii şi Dezvoltare care nu este încă operaţională însă exemplele pot continua", susţine sursa citată.

Reprezentanţii federaţiei sindicale au amintit şi de procesul de implementare aferent PNRR, care este impredictibil în condiţiile în care statul ia decizii şi măsuri fără consultare, cum ar fi renunţarea la împrumuturi sau la anumite jaloane ori acest lucru contravine inclusiv responsabilităţilor comitetului de monitorizare.

Totodată, BNS atrage atenţia asupra nevoii urgente de remediere a acestor deficienţe şi solicită un dialog social autentic, care să permită ajustarea direcţiilor strategice ale PNRR şi o implementare mai eficientă a reformelor asumate.

"BNS va continua să monitorizeze şi să semnaleze problemele existente, având ca obiectiv principal protejarea intereselor lucrătorilor şi asigurarea unei dezvoltări economice echitabile în România", se mai arată în comunicat.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12 / 18492
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...