
Bloomberg: Reducerile de dobânzi în Europa de Est nu mai sunt luate în calcul, în urma inflaţiei ridicate
17 Decembrie 2024
AgerpresÎn Polonia şi România economiile sunt în declin, pe fondul scăderii cheltuielilor de consum, care anterior au fost motorul creşterii.
Europa de Est va renunţa probabil la măsurile de atenuare a politicii monetare, adoptate de marile economii, ca anticipare a potenţialelor turbulenţe după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, transmite Bloomberg.
O combinaţie între inflaţia persistentă, deprecierea monedelor şi adâncirea deficitelor bugetare îi îngrijorează pe guvernatorii băncilor centrale din regiune, astfel încât perspectivele pentru redresarea deja fragilă sunt şi mai incerte.
Ungaria şi Cehia, două dintre cele patru mari state ex-comuniste, vor menţine probabil dobânzile săptămâna aceasta. România se confruntă cu haosul de după sezonul de alegeri, după două reduceri ale dobânzii în acest an. În Polonia, guvernatorul Băncii Centrale este acuzat de jocuri politice, după ce a amânat reducerea dobânzilor până în 2026.
O combinaţie între inflaţia persistentă, deprecierea monedelor şi adâncirea deficitelor bugetare îi îngrijorează pe guvernatorii băncilor centrale din regiune, astfel încât perspectivele pentru redresarea deja fragilă sunt şi mai incerte.
Ungaria şi Cehia, două dintre cele patru mari state ex-comuniste, vor menţine probabil dobânzile săptămâna aceasta. România se confruntă cu haosul de după sezonul de alegeri, după două reduceri ale dobânzii în acest an. În Polonia, guvernatorul Băncii Centrale este acuzat de jocuri politice, după ce a amânat reducerea dobânzilor până în 2026.
Spre meritul lor, guvernatorii băncilor centrale din estul UE au acţionat din timp pentru a atenua efectele slăbiciunii principalului partener de exporturi al regiunii, Germania. Oficialii din Budapesta şi Praga au redus semnificativ dobânzile anul acesta, dar viitorul este mult mai complicat.
Divergenţele sunt în creştere, oficialii Băncii Centrale Europene indicând că va continua relaxarea politicii monetare. Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a redus dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a patra oară în acest an şi în linie cu estimările, în contextul în care economia zonei euro încetineşte, iar turbulenţele politice din Franţa şi Germania creează îngrijorări. Începând cu data de 18 decembrie, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3%, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,15% şi, respectiv, 3,40%, a decis Consiliul guvernatorilor BCE.
Şi Banca Naţională Elveţiei (SNB) a decis o scădere a dobânzii de referinţă cu 50 de puncte de bază, cea mai mare reducere a costului creditului din ultimii 10 ani, în încercarea de a o lua înaintea altor mari bănci centrale care vor să reducă şi ele dobânzile şi de a ţine sub control aprecierea francului. Săptămâna trecută, SNB a redus dobânda de politică monetară, de la 1% până la 0,5%, cel mai redus nivel de după luna noiembrie 2022.
Lăsând deoparte temerile privind presiunile inflaţioniste, guvernatorii băncilor centrale din ţările occidentale caută să pregătească economiile în cazul unor perturbări comerciale sau geopolitice pe care le-ar putea aduce al doilea mandat al lui Trump. De asemenea, Rezerva Federală a SUA (Fed) ar urma să reducă din nou dobânzile săptămâna aceasta.
În flancul estic al UE situaţia este diferită, monedele naţionale fiind în mod special expuse la volatilitatea de pe piaţă, în timp ce inflaţia rămâne ridicată.
Joi, Ungaria ar urma să menţină dobânda de politică monetară, care este printre cele mai ridicate din Europa. În timp ce economia a intrat în recesiune în trimestrul trei, deprecierea forintului este principalul obstacol pentru mai multe reduceri.
"În condiţii normale, datele privind inflaţia şi percepţia de risc ar lăsa loc pentru relaxarea politicii monetare. Dar instabilitatea de pe pieţele financiare va determina decizia Băncii Centrale", au apreciat economiştii ING Bank NV.
În Cehia, oficialii se pregătesc de oprirea campaniei de reducere a dobânzilor, economia înregistrând o creştere anemică, iar avansul salariilor este rapid.
Totuşi, Martin Gurtler, analist la Komercni Banka AS în Praga, spune că se aşteaptă la revenirea relaxării politicii monetare, "ţinând cont de performanţa economică redusă şi aşteptările privind reducerea inflaţiei". El estimează o reducere a dobânzii de la 4% la 3% în iunie.
Nu există un astfel de noroc în Polonia şi România, unde economiile sunt în declin, pe fondul scăderii cheltuielilor de consum, care anterior au fost motorul creşterii.
Luna aceasta, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, a amânat neaşteptat perspectivele privind reducerea dobânzilor până în 2026, citând incertitudinile privind inflaţia.
Între timp, România este prinsă într-o criză politică care va complica probabil eforturile de a ţine sub control cel mai ridicat deficit bugetar din UE, condiţia cheie pentru ca banca centrală să reia reducerea dobânzilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1288 / 19466 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...