ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va coborî la 6% la sfârşitul trimestrului II din 2024

15 Mai 2024   |   Agerpres

BNR menţionează că, din perspectiva ritmului dezinflaţiei, evoluţia proiectată implică o corecţie cu circa 2,8 puncte procentuale în intervalul martie 2024 - martie 2025 şi cu doar 0,4 puncte procentuale în următoarele 12 luni.

 
 
Banca Naţională a României anticipează că rata anuală a inflaţiei va coborî la 6% la finalul trimestrului II din 2024, urmând să scadă la 5% la sfârşitul trimestrului III al acestui an, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei, ediţia din mai 2024.

"Rata anuală a inflaţiei IPC se va menţine pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei, însă ritmul dezinflaţiei este prognozat să încetinească semnificativ, în special în a doua parte a acestuia. În structură, reducerea inflaţiei headline va fi determinată în principal de componenta inflaţiei de bază, anticipată în scădere pe tot intervalul proiecţiei, dar mai lentă anul viitor. În acelaşi timp, contribuţia componentelor exogene ale coşului la inflaţia totală se va menţine relativ constantă pe parcursul acestui an raportat la valoarea de la finele anului 2023 şi se va reduce în 2025. Traiectoria ratei anuale a inflaţiei IPC va fi afectată şi de efecte de bază asociate modificărilor de preţ din trecut: influenţe favorabile în trimestrul III 2024 şi trimestrul I 2025, respectiv nefavorabile în trimestrul IV 2024, când procesul dezinflaţionist înregistrează o cvasistagnare. În aceste condiţii, se anticipează o valoare de 4,9% pentru finele anului curent, de 3,5% pentru sfârşitul anului 2025 şi de 3,4% la orizontul proiecţiei, respectiv martie 2026", se arată în
raport.


BNR menţionează că, din perspectiva ritmului dezinflaţiei, evoluţia proiectată implică o corecţie cu circa 2,8 puncte procentuale în intervalul martie 2024 - martie 2025 şi cu doar 0,4 puncte procentuale în următoarele 12 luni.

Comparativ cu runda anterioară de proiecţie, valoarea anticipată a ratei inflaţiei la finele anului curent a fost revizuită în sus cu 0,2 puncte procentuale, în principal pe seama unei contribuţii mai ridicate a componentei combustibili şi, într-o mai mică măsură, a inflaţiei de bază şi produselor din tutun şi băuturilor alcoolice, în timp ce prognoza pentru finele anului viitor a rămas nemodificată.

"Similar Raportului precedent, balanţa riscurilor la adresa evoluţiei viitoare a ratei anuale a inflaţiei este evaluată a fi înclinată în sensul unor abateri în sus de la traiectoria configurată în scenariul de bază, reflectând potenţiala acţiune nefavorabilă a unor eventuale noi şocuri de natura ofertei, a căror plauzibilitate a sporit, în contextul exacerbării tensiunilor geopolitice pe plan internaţional. Pe plan intern, conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri ar putea avea consecinţe posibil divergente asupra ratei inflaţiei, în funcţie de configuraţia viitoare a pachetelor de consolidare fiscală adoptate de autorităţi. În schimb, pe fondul menţinerii fragilităţii activităţii economice de la nivel global, factorii de risc de natura cererii îşi menţin un potenţial mai curând dezinflaţionist", se mai spune în raport.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 15 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...