ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bulgaria nu îndeplineşte criteriile de intrare în zona euro, cu şase luni înainte de data prevăzută (EFE)

15 Mai 2024   |   AGERPRES

"Ca rezultat al crizei politice din ultimii ani am pierdut atât iniţiativa, cât şi conducerea în procesul de adeziune la zona euro", a spus guvernatorul Băncii centrale, Dimitar Radev, într-o conferinţă de presă.

 
 
Bulgaria încă nu îndeplineşte criteriile pentru intrarea în zona euro, prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, a recunoscut, marţi, Banca Naţională, care a pus această situaţie pe seama crizei politice din ţară, unde pe 9 iunie va avea loc al 6-lea rând de alegeri din ultimii trei ani, relatează agenţia EFE.

"Ca rezultat al crizei politice din ultimii ani am pierdut atât iniţiativa, cât şi conducerea în procesul de adeziune la zona euro", a spus guvernatorul Băncii centrale, Dimitar Radev, într-o conferinţă de presă.

Acesta a dat asigurări că raportul de convergenţă, care se va publica luna viitoare, va arăta că ţara nu îndeplineşte toate criteriile, printre care se află stabilitatea preţurilor, controlul deficitului şi stabilitatea cursului de schimb şi a ratelor dobânzii.


Inflaţia interanuală a fost în martie de 3%, peste media din zona euro, de 2,4%.

Guvernatorul a afirmat că instituţia pe care o conduce şi băncile vor fi complet pregătite la finele acestui an pentru adoptarea euro, dar a avertizat că sunt alte aspecte tehnice şi logistice care depind de Guvern, ce trebuie adaptate pentru a funcţiona în condiţiile zonei euro.

În acest sens, a subliniat că ţara are nevoie de o structură politică proeuropeană clar stabilită şi sustenabilă şi de aprobarea cât mai repede a legii privind introducerea monedei unice, lege care "va da indicaţii clare şi noi garanţii juridice pentru companii şi gospodării cu privire la ceea ce urmează".

Radev a spus că, dacă această situaţie va apărea după alegerile din 9 iunie, Bulgaria are încă şanse realiste de a adopta euro anul viitor.

În aprilie, guvernatorul anunţase deja posibilitatea ca intrarea în zona euro să nu se producă de la 1 ianuarie, ci mai târziu, în cursul anului, mai scrie EFE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 19 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...