ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE a luat măsuri pentru ridicarea suspendării plăţii de 37,2 milioane euro către România, în cadrul Mecanismului de redresare

25 Iunie 2024   |   Agerpres

În cazul României, suspendarea plăţii vine în urma măsurilor de promovare a tranziţiei verzi.

 
 
Comisia Europeană a adoptat luni două decizii, emiţând o evaluare preliminară pozitivă pentru a ridica suspendarea plăţii de 37,2 milioane de euro către România şi de 714 milioane de euro către Portugalia, după ce a recunoscut progresele efectuate în implementarea planurilor lor de redresare şi rezilienţă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Decizia vine după suspendări anterioare, când Comisia Europeană a stabilit că anumite jaloane şi ţinte nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător în a doua cerere de plată a României, şi în a treia şi a patra cerere de plată a Portugaliei.

În cazul României, suspendarea plăţii vine în urma măsurilor de promovare a tranziţiei verzi.


Comisia Europeană a stabilit că două jaloane specifice din a doua cerere de plată a României nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător, ceea ce a dus la reţinerea sumei de 53,4 milioane de euro. După suspendarea iniţială, România a fost încurajată să ia măsuri pe o perioadă de şase luni. Acum, Comisia Europeană a stabilit că România a luat măsuri pentru a se asigura că partea din jaloanele nerezolvate a fost acum finalizată corespunzător.

Mai exact, în iunie 2023, jalonul 129, legat de capacităţile de producţie de hidrogen verde, alături de jalonul 133, referitor la investiţiile în facilităţi de generare a căldurii mai puţin intensive la nivel de emisii de dioxid de carbon, au fost iniţial considerate că nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Mecanismul de suspendare a permis ţării să primească o plată parţială pentru jaloanele şi ţintele care au fost îndeplinite în mod satisfăcător, în timp ce i-a fost acordat timp suplimentar pentru îndeplinirea restului cerinţelor.

Folosind timpul suplimentar obţinut, România a implementat o serie de acţiuni efective, care au accelerat decarbonizarea industriei sale. Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit în mod satisfăcător. În consecinţă, acum a propus deblocarea sumei de 17,8 milioane de euro corespunzătoare acestui jalon.

În legătură cu jalonul 129, Executivul comunitar a notificat România că ia în considerare în continuare jalonul ca nefiind îndeplinit în mod satisfăcător, în timp ce recunoaşte progresele efectuate în finalizarea lui. Acum România are la dispoziţie două luni pentru a trimite Comisiei observaţii suplimentare, după care urmează să fie decisă plata sumei legate de jalonul 129.

Planul total de redresare al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi de împrumuturi, cuprinde o serie de reforme şi investiţii pentru consolidarea economiei sale. Comisia a achitat României peste 9,41 miliarde de euro, echivalentul a 33% din toate fondurile din planul României, în condiţiile în care au fost îndeplinite 14% din toate jaloanele şi ţintele planului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15 / 17134
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...