ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE prezintă un nou plan de creştere pentru Balcanii de Vest, care include granturi şi împrumuturi de 6 miliarde euro

09 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Planul urmăreşte să ofere ţărilor din regiune posibilitatea de a beneficia de unele dintre avantajele aferente statutului de stat membru al Uniunii înainte de momentul aderării, să stimuleze creşterea economică şi să accelereze convergenţa socio-economică atât de necesară.

 
 
Comisia Europeană a adoptat miercuri un nou plan de creştere pentru Balcanii de Vest, iar în acest scop a fost propus pentru perioada 2024-2027 un nou Mecanism de reformă şi creştere pentru această regiune, care dispune de fonduri în valoare de 6 miliarde euro, informează Executivul comunitar, printr-un comunicat.
 
Planul urmăreşte să ofere ţărilor din regiune posibilitatea de a beneficia de unele dintre avantajele aferente statutului de stat membru al Uniunii înainte de momentul aderării, să stimuleze creşterea economică şi să accelereze convergenţa socio-economică atât de necesară.
 
"Obiectivul ar trebui să fie acela de a permite partenerilor să intensifice ritmul reformelor şi fluxul investiţiilor, astfel încât procesul de extindere şi creşterea economiilor lor să cunoască o accelerare semnificativă. În acest scop, a fost propus pentru perioada 2024-2027 un nou Mecanism de reformă şi creştere pentru Balcanii de Vest, care dispune de fonduri în valoare de 6 miliarde euro. Sumele vor fi puse la dispoziţia beneficiarilor numai odată ce au fost realizate reformele convenite", se precizează în comunicat.
 
Noul plan de creştere pentru Balcanii de Vest se bazează pe patru piloni. Primul vizează consolidarea integrării economice cu piaţa unică a Uniunii Europene, cu condiţia ca partenerii din Balcanii de Vest să se alinieze la normele pieţei unice şi să îşi deschidă sectoarele şi domeniile relevante către toţi vecinii în acelaşi timp, în conformitate cu piaţa regională comună. Sunt propuse în acest sens şapte acţiuni prioritare: libera circulaţie a mărfurilor; libera circulaţie a serviciilor şi a lucrătorilor; accesul la zona unică de plăţi în euro (SEPA); facilitarea transportului rutier; integrarea şi decarbonizarea pieţelor energiei; piaţa unică digitală; integrarea în lanţurile de aprovizionare industriale.
 
Al doilea pilon are în vedere stimularea integrării economice între partenerii din Balcanii de Vest prin intermediul pieţei regionale comune, pe baza normelor şi a standardelor UE, acest lucru putând duce la o creştere cu 10 % a economiilor lor.
 
Cel de-al treilea pilon vizează accelerarea reformelor fundamentale, inclusiv în ceea ce priveşte grupul tematic referitor la elementele fundamentale, prin sprijinirea perspectivei aderării europene a partenerilor din Balcanii de Vest, îmbunătăţirea creşterii economice durabile, inclusiv prin atragerea de investiţii străine, şi consolidarea stabilităţii regionale.
 
De asemenea, al patrulea pilon propune majorarea asistenţei financiare în sprijinul reformelor prin intermediul unui Mecanism de reformă şi creştere pentru Balcanii de Vest pentru perioada 2024-2027. Acesta este un nou instrument financiar propus, cu o valoare de 6 miliarde euro, dintre care 2 miliarde euro vor fi acordate sub formă de granturi, iar 4 miliarde euro sub formă de împrumuturi concesionale, cu condiţia îndeplinirii de către partenerii din Balcanii de Vest a anumitor reforme socioeconomice şi fundamentale.
 
Ca parte a planului de creştere, fiecare partener din Balcanii de Vest va fi invitat să elaboreze o agendă de reforme pe baza recomandărilor existente, inclusiv a celor din pachetul anual de extindere şi din programele de reformă economică ale ţărilor. Această agendă de reforme va face obiectul consultărilor cu Comisia şi va fi evaluată şi adoptată de către aceasta.
 
"Prin adoptarea astăzi a noului plan de creştere pentru Balcanii de Vest, în valoare de 6 miliarde euro, aducem economiile din Balcanii de Vest mai aproape de UE. Potenţialul acestui plan de creştere este extraordinar. Datorită acestuia, economia Balcanilor de Vest s-ar putea dubla în următorii 10 ani. Prin combinaţia sa de reforme şi investiţii, planul va permite Balcanilor de Vest să beneficieze mai curând de domeniile-cheie ale pieţei noastre unice, inclusiv de libera circulaţie a mărfurilor, a serviciilor şi a lucrătorilor, de zona unică de plăţi în euro, de transporturi, energie şi piaţa unică digitală", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
 
Propunerea referitoare la mecanism urmează să fie analizată de Parlamentul European şi de Consiliu în cadrul pachetului de evaluare la jumătatea perioadei a CFM. Odată propunerea adoptată, cei şase parteneri din Balcanii de Vest vor fi invitaţi să îşi prezinte agendele de reforme, în care să stabilească reformele socio-economice şi fundamentale pe care le vor întreprinde în perioada 2024-2027 pentru a stimula creşterea economică şi convergenţa în conformitate cu planul de creştere. Ca o condiţie prealabilă necesară în acest sens, Serbia şi Kosovo trebuie să se angajeze în mod constructiv în dialogul facilitat de UE privind normalizarea relaţiilor, condus de Înaltul Reprezentant, subliniază CE.
 
Potrivit comunicatului citat, convergenţa economică este un element esenţial pentru apropierea ţărilor din Balcanii de Vest de UE. În prezent, progresele în direcţia convergenţei dintre partenerii din Balcanii de Vest şi UE nu sunt suficient de rapide, PIB-ul mediu pe cap de locuitor exprimat în parităţi ale puterii de cumpărare reprezentând, în cazul partenerilor noştri din Balcanii de Vest, între 30% şi 50% din media UE.
 
Integrarea cu piaţa unică a UE a fost principalul motor al creşterii economice pentru toate ţările care au aderat la UE. Impactul pozitiv pe care integrarea cu piaţa unică a UE îl are asupra PIB-ului unei ţări şi asupra nivelului veniturilor a fost demonstrat în mod clar în trecut, se mai arată în document. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4236 / 19550
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...