ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE propune mobilizarea unor fonduri de peste 500 mil. € pentru a sprijini măsurile de urgenţă din mai multe țări, printre care și România

11 Martie 2021   |   AGERPRES

Contribuţia financiară propusă de Comisie trebuie să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu. Ajutorul financiar va fi apoi plătit ţărilor solicitante.

 
 
Comisia Europeană a prezentat joi un pachet de aproape 530 de milioane de euro sub formă de sprijin financiar suplimentar în cadrul Fondului de Solidaritate al UE (FSUE), informează un comunicat al Executivului comunitar.

Acesta va contribui la eforturile de combatere a coronavirusului depuse de 17 state membre şi trei state în curs de aderare (Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Spania, Albania, Muntenegru şi Serbia) în scopul protejării sănătăţii publice. Finanţarea respectivă va sprijini o parte din cheltuielile publice cu echipamentele medicale şi individuale de protecţie, cu sprijinul de urgenţă acordat populaţiei şi cu măsurile de prevenire, monitorizare şi control al răspândirii bolii.


"Fondul de solidaritate al UE este o demonstraţie concretă a solidarităţii europene în acţiune. De la crearea sa, fondul a oferit asistenţă şi ajutor eficace pentru milioane de oameni în perioade dificile. Anul trecut, domeniul de aplicare al fondului a fost extins pentru a acoperi urgenţele de sănătate publică de importanţă majoră. Acum propunem mobilizarea asistenţei financiare atât de necesare în contextul pandemiei de COVID-19. FSUE îşi îndeplineşte din nou misiunea principală", a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Pachetul de ajutor propus joi include, de asemenea, plăţile în avans în valoare de 132,7 milioane de euro primite deja de Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Croaţia, Ungaria şi Portugalia. Mobilizarea plăţilor finale din FSUE către aceste 17 state membre se face în urma unei evaluări aprofundate a cererilor depuse, asigurând coerenţa abordării şi egalitatea de tratament.

Contribuţia financiară propusă de Comisie trebuie să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu. Ajutorul financiar va fi apoi plătit ţărilor solicitante.

FSUE a fost creat după inundaţiile grave din Europa Centrală din vara anului 2002, în principal pentru a sprijini ţările eligibile în operaţiunile de urgenţă şi de redresare în urma dezastrelor naturale. Între 2002 şi 2020, FSUE a mobilizat în total peste 6,5 miliarde de euro pentru intervenţii în 96 de dezastre, în 23 de state membre şi într-un stat în curs de aderare. FSUE este un instrument special de solidaritate şi este mobilizat pe baza cererilor depuse, în urma evaluării eligibilităţii lor. În următoarea perioadă de programare 2021-2027, fondul va face parte din Rezerva pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă nou înfiinţată. Din aprilie 2020, în cadrul eforturilor UE de combatere a pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a include urgenţele de sănătate publică de importanţă majoră.

În 2020, FSUE a pus la dispoziţia Croaţiei 683,7 milioane de euro ca urmare a efectelor devastatoare ale cutremurului din Zagreb şi din împrejurimi şi 7 milioane de euro Poloniei pentru a sprijini eforturile sale de reconstrucţie în urma inundaţiilor din voievodatul Podkarpackie. În 2021, Comisia a autorizat deja plăţi în avans către Franţa şi Grecia în urma unor dezastre regionale care au afectat teritoriile ţărilor respective.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12807 / 17349
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...