Chiriţoiu: Trebuie să ajungem la o normalizare a pieţei de energie; sunt lucruri care trebuie îmbunătăţite pe piaţa de echilibrare
06 Februarie 2025
AgerpresÎn opinia acestuia, cele mai multe probleme pe zona de energie derivă din reglementare, nefiind cauzate de mecanismul de plafonare-compensare a facturilor de energie.
Normalizarea pieţei de energie trebuie să aibă loc, nu putem să o ţinem cu plafonarea asta la infinit, însă mai întâi trebuie să ştim pe cine vrem să protejăm în continuare şi să facem câteva reglaje la piaţă, astfel încât ea să funcţioneze mai bine, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.
"Trebuie să ajungem la o normalizare a pieţei, nu putem să o ţinem în plafonarea asta la infinit, dar, înainte de a reveni la normal, trebuie să avem lucrurile astea stabilite: pe cine vrem să protejăm în continuare şi să facem câteva reglaje la piaţă ca ea să funcţioneze mai bine de cum a funcţionat în trecut", a spus Chiriţoiu.
"Trebuie să ajungem la o normalizare a pieţei, nu putem să o ţinem în plafonarea asta la infinit, dar, înainte de a reveni la normal, trebuie să avem lucrurile astea stabilite: pe cine vrem să protejăm în continuare şi să facem câteva reglaje la piaţă ca ea să funcţioneze mai bine de cum a funcţionat în trecut", a spus Chiriţoiu.
În opinia acestuia, cele mai multe probleme pe zona de energie derivă din reglementare, nefiind cauzate de mecanismul de plafonare-compensare a facturilor de energie.
"Noi monitorizăm ce se întâmplă pe energie, ne uităm la ce se întâmplă pe energie şi avem investigaţii deschise. Avem o investigaţie deschisă împotriva fostului Enel, actualul PPC, unde suspiciunea este că a îngreunat mutarea clienţilor spre Hidroelectrica. La genul ăsta de practici ne uităm şi la ceilalţi distribuitori, dar investigaţie avem deschisă numai împotriva PPC în momentul de faţă. De asemenea, avem cazuri transmise de ANRE. ANRE ne-a transmis unele suspiciuni ale lor privind comportamente pe tranzacţiile de energie. Deci, şi la asta ne uităm, la ce ne-a transmis ANRE. Dar grosul problemelor pe zona de energie vine de la reglementare, nu că avem această plafonare. Ori, aici, eu nu ştiu exact ce va face Guvernul. Şi cred că nici operatorii din piaţă nu sunt foarte lămuriţi", a explicat şeful de la Concurenţă.
El este de părere că lucrurile trebuie îmbunătăţite pe piaţa de echilibrare şi ar putea fi introdusă temporar chiar şi o plafonare.
"Părerea instituţiei - şi a mea personală - este că sunt lucruri care trebuie îmbunătăţite pe piaţa de echilibrare. Deci, vedem de astă vară probleme care persistă pe zona de echilibrare, preţuri mari pe zona de echilibrare. Am avut o investigaţie împotriva Hidroelectrica acum câţiva ani, la sugestia ANRE. Credem acum că sunt probleme în special legate de modul cum e reglementată piaţa, nu neapărat de comportamente ilegale. Poate vom găsi şi comportamente ilegale pe piaţă, nu exclud asta. Ce am recomanda noi şi, dintr-o discuţie cu ANRE înţeleg că am putea să eliminăm preţuri foarte mari, pe cei care vor o cantitate foarte mică, dar vin la un preţ foarte mare, am putea să nu-i luăm în calculul preţului de închidere a pieţei, ceea ce ar fi o variantă. Eu spun 'domnule, ca la patinaj, dacă vă gândiţi'. Notele alea, cea mai mică şi cea mai mare, se exclud şi se face media. Ceva în genul ăsta s-ar putea face şi la stabilirea preţului pe piaţa de echilibrare. Sau, în disperare, putem să introducem chiar o plafonare. Avem plafonat RCA-ul, avem plafonat adaosul la alimente, putem să introducem temporar şi o plafonare aici, dacă nu găsim altă variantă", a susţinut Bogdan Chiriţoiu.
Revenind la piaţa de energie în general, preşedintele Consiliului spune că măsurile excepţionale de compensare-plafonare a facturilor de energie ar trebui retrase, întrucât preţurile s-au stabilizat.
"Am vorbit de piaţa de echilibrare, acum ajungem la piaţa largă. Ea trebuie să ajungă să funcţioneze normal, fără intervenţia asta care a fost necesară în momentul de criză, când a crescut mult preţul gazului şi a crescut ca atare preţul electricităţii. Când Rusia se pregătea să invadeze şi apoi când a invadat Ucraina, vă aduceţi aminte, cu câteva luni înainte de invazie a redus livrările de gaze către Europa. Dar creşterile pe energie au intervenit în momentul în care Rusia nu a mai livrat gaze în Europa, n-a mai livrat pe pieţele spot, au crescut preţurile la gaz, după care, crescând preţurile la gaz, au crescut preţurile la electricitate, căci gazul în bună măsură dă preţul de piaţă al electricităţii. Apoi a venit războiul, deci cu atât mai mult efectul ăsta. Şocul ăsta a trecut acum. Preţurile sunt stabilizate la nivel european, şi-au revenit la nivelul dinainte de război, oricum nu mai sunt atât de mari şi atunci măsurile astea excepţionale cu care a trebuit să vină statul în momentul şocului ar trebui retrase. De două lucruri trebuie să ne asigurăm. Guvernul spune corect 'Trebuie să avem grijă de cei vulnerabili şi trebuie să definim care sunt vulnerabilii din punct de energetic pe care vrem să-i ajutăm'. Ce aş spune, însă, este că trebuie să ne uităm şi la impactul asupra industriei şi la preţul electricităţii şi la gaze şi avem o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe cei care consumă mult electricitate", a transmis el.
Chiriţoiu a admis că sunt companii care nu plătesc integral preţul la certificate verzi, certificatele de emisie de CO2, deci există unele avantaje pentru marii consumatori de electricitate. De asemenea, Guvernul vrea să extindă lista, astfel încât de aceste avantaje să beneficieze mai multe companii.
"Doi, de văzut dacă reuşim să reducem suficient preţul energiei, în acest fel ca să rămână competitive companiile din România, atât pe piaţa europeană, cât şi pe piaţa internaţională. Problema nu e numai a noastră, e problema întregii Europe că avem energie mai scumpă decât restul lumii - avem de 2-3 ori mai scumpă decât restul lumii - şi trebuie să concurăm totuşi. Oţelul nostru trebuie să concureze cu oţelul celorlalţi şi aluminiul nostru cu aluminiul celorlalţi. Deci, vulnerabilii persoane fizice, dar şi vulnerabilii industriali", a menţionat acesta.
O altă problemă ridicată de şeful autorităţii de concurenţă a fost insuficienţa măsurilor de reglementare a pieţei, respectiv faptul că pe piaţa de electricitate se pot face lucruri pe care "n-ai voie să le faci pe bursă".
"Ce spunem noi şi nu cred că spun alţii este că nici măsurile de reglementare a pieţei nu erau suficiente. De exemplu, faptul că pe piaţa de electricitate poţi să faci lucruri pe care n-ai voie să le faci pe bursă, pe piaţa de electricitate poţi să vinzi electricitate pe care tu n-o ai. Asta pe alte pieţe n-ai avea voie să o faci, dar la electricitate pot să fac. Eu pot să promit că vând ceva ce nu am. Nu mă verifică nimeni dacă spun că o să-ţi dau nu ştiu câţi megawaţi la anul. Nu mă verifică nimeni dacă am acei megawaţi, că eu îi produc sau că am un contract, că i-am cumpărat de la cineva. Şi, cuplat cu sancţiunile reduse care există pentru încălcarea contractelor, ce-am văzut? Am văzut acum câţiva ani, când furnizorilor nu le-a convenit preţul din contracte, ce au făcut? Promit că vând la un preţ şi când se apropie scadenţa o să cumpere pe piaţa spot. Dacă au avut noroc şi pe piaţa spot preţul e mai mic decât în contractul lor, cumpără pe spot şi vând clientului. Dacă, dintr-un motiv sau altul, pariul ăsta n-a ieşit bine şi, pe piaţa spot, preţul e mai mare, atunci îşi denunţă contractele şi îşi lasă clienţii cu ochii în soare. Asta s-a întâmplat cu producătorii industriali acum câţiva ani şi s-a întâmplat cu casnicii în momentul când a început criza. Şi asta spunem noi. N-ar trebui să permitem lucrurile astea. Când promiţi că vinzi ceva, trebuie să dovedeşti cumva că mare parte, nu tot, dar mare parte din ce vinzi ai. Sau că ai bani să plăteşti penalităţi dacă nu-ţi respecţi contractul. Varianta asta că îmi fac o firmă fără active - ca să fii trader, furnizor n-ai nevoie de foarte multe active, foarte mult capital - şi atunci poţi cu uşurinţă, dacă a mers prost închid firma, că fac alta", a explicat Bogdan Chiriţoiu.
În ceea ce priveşte datoriile acumulate de furnizorii de energie în urma mecanismului de plafonare-compensare, care se ridică la câteva miliarde de lei, Chiriţoiu a transmis că "înţeleg că prin buget acum se rezolvă. Am avut acea întâlnire informală ieri şi păreau mai zâmbitori cei din energie. Nu mai era Valea Plângerii, ca de obicei".
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1 / 18425 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...