Coface: Anul trecut s-au deschis 6.531 proceduri noi de insolvenţă, în creştere cu 7%
22 Februarie 2023
AgerpresÎn studiu au fost considerate insolvenţele nou deschise, în baza datelor publicate de BPI (Buletinul Procedurilor de Insolvenţă).
Numărul procedurilor de insolvenţă deschise anul trecut a crescut cu 7%, la 6.531, iar pierderile cauzate creditorilor de către companiile insolvente au fost de 4,6 miliarde de lei, în scădere cu 12%, arată cel mai recent studiu Coface România, prezentat joi în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit unui comunicat al companiei, numărul companiilor insolvente cu cifră de afaceri de peste 0,5 milioane de euro a crescut de la 322 la 357 pe parcursul anului trecut.
Reprezentanţii Coface susţin că succedarea pandemiei Covid-19, una dintre cele mai grave din ultimul secol, de războiul declanşat de Rusia în Ucraina a generat o serie de efecte economice negative pe parcursul anului 2022 precum discontinuitatea aprovizionării pentru multe sectoare de activitate, scumpirea hidrocarburilor, cerealelor sau a materialelor de construcţii, inflaţie de două cifre în multe ţări europene şi adâncirea deficitelor fiscale, precum şi a celor externe (comercial şi de cont curent).
Potrivit unui comunicat al companiei, numărul companiilor insolvente cu cifră de afaceri de peste 0,5 milioane de euro a crescut de la 322 la 357 pe parcursul anului trecut.
Reprezentanţii Coface susţin că succedarea pandemiei Covid-19, una dintre cele mai grave din ultimul secol, de războiul declanşat de Rusia în Ucraina a generat o serie de efecte economice negative pe parcursul anului 2022 precum discontinuitatea aprovizionării pentru multe sectoare de activitate, scumpirea hidrocarburilor, cerealelor sau a materialelor de construcţii, inflaţie de două cifre în multe ţări europene şi adâncirea deficitelor fiscale, precum şi a celor externe (comercial şi de cont curent).
Potrivit sursei citate, niciodată diferenţa dintre inflaţia generală şi inflaţia percepută de către populaţie nu a fost atât de mare, în condiţiile în care inflaţia percepută de populaţie a fluctuat între 25%-30% pe parcursul anului 2022.
Ritmul de creştere a preţurilor a depăşit dinamica salariului mediu la nivel naţional erodând puterea de cumpărare. În acest context, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a înregistrat o decelerare continuă pe parcursul anului 2022, avansul anual scăzând de la aproape 10% în luna ianuarie, până aproape de 2%-3% la finalul anului. Totodată, salariul mediu a crescut cu 13%, iar numărul şomerilor din economie a scăzut cu 5%.
În 2022 veniturile publice curente au reprezentat 28,6% în România, în condiţiile în care media europeană a fost aproape 40%. Veniturile din impozitul pe salarii, venit şi contribuţiile sociale în 2021 au fost de 155 miliarde lei, acestea crescând la 172 miliarde de lei pe parcursul anului 2022. Pe de altă parte, cheltuielile publice au crescut cu 18%, de la 427 miliarde de lei în 2021 la 503 miliarde de lei în 2022, precizează sursa citată.
"Anul trecut a fost marcat de un context economic şi geopolitic care a pus presiune pe mediul de afaceri local. Cifrele conturează un tablou plin de provocări în condiţiile frânării creşterii economice de la aproape 6% în 2021, la circa 4% în 2022. În ciuda evitării recesiunii, ne confruntăm cu unele dezechilibre care pot genera riscuri şi vulnerabilităţi pentru populaţie şi mediul de business. Iar situaţia insolvenţelor pe 2022 vine să confirme provocările prin care companiile din România trec în încercarea de a supravieţui pe o scenă economică în continuă schimbare. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului financiar, Coface va continua să urmărească cu atenţie principalele evoluţii macro şi micro economice pentru a putea veni în sprijinul companiilor cu soluţii ancorate în nevoi reale", a declarat Alina Popa, country manager Coface România.
Primele 3 sectoare în funcţie de numărul companiilor intrate în insolvenţă sunt Construcţii (1.342), Comerţ cu amănuntul (858) şi Comerţ cu ridicata şi distribuţie (807) şi păstrează o concentrare de aproximativ 46% din totalul numărului de insolvenţe înregistrate în 2022. Dintre acestea, creşterea cea mai mare a numărului de companii care au intrat în procedură de insolvenţă a fost înregistrată în sectorul construcţiilor (+20% versus 2021), care deţine cea mai mare pondere din totalul numărului de insolvenţe (21%).
Chiar dacă în ultimii 3 ani au fost raportate cele mai mici valori ale numărului de companii intrate în insolvenţă din ultimul deceniu, trendul crescător poate indica faptul că perioada marcată de efectele COVID-19, când Guvernul României a sprijinit companiile prin diverse scheme de finanţare, iar lichiditatea în piaţă a fost mare, a luat sfârşit. Trebuie menţionat de asemenea că aproximativ 60% dintre companiile intrate în insolvenţă în anul 2022 au fost înfiinţate înainte de anul 2016, subliniază compania.
Conform datelor furnizate de către Banca Naţională a României prin publicarea lor de către CIP , în 2022 au fost refuzate la plată 28.814 de instrumente de plată, nivel similar cu cel înregistrat în anul anterior. Cu toate acestea valoarea totală refuzată la plată în 2022 a crescut cu 26%, până la 1,56 miliarde de lei.
"Inflaţia şi dobânzile, atât cele pentru populaţie, companii cât şi cele aferente titlurilor de stat, au atins maximumul ultimului deceniu. Perioada banilor ieftini a apus, consumul din retail frânează puternic, venitul disponibil al multor gospodării este diminuat, ceea ce nu stimulează creditarea şi investiţiile private. În acest context, este normal să vedem creşterea insolvenţelor şi deteriorarea comportamentului de plată în rândul companiilor, trend care va continua cel mai probabil pe întreg parcursul anului curent. Pe de altă parte, ne bucurăm să vedem creşterea numărului startup-urilor la maximumul ultimului deceniu, deşi aceasta poate duce şi la amplificarea concurenţei şi reducerea marjelor de profit. Toate aceste provocări pot fi depăşite repede şi cu efecte negative atenuate numai cu ajutorul investiţiilor, atât din fondurile publice, cât şi prin programele naţionale sau cele disponibile prin PNRR, oportunităţi pe care sectorul public şi privat din România trebuie să le exploateze la maximum", a adăugat Iancu Guda, services director Coface România.
Pe parcursul anului 2022 un număr total de 131.328 companii şi-au încetat activitatea, în creştere cu 12% faţă de anul anterior. În acelaşi timp, au fost înmatriculate 156.903 companii dintre care 117.013 SRL, în creştere cu 14% faţă de anul anterior. Acestea sunt cele mai mari valori înregistrate în ultimul deceniu, reducând astfel raportul dintre numărul firmelor care îşi întrerup activitatea şi cel al SRL-urilor noi înmatriculate aproape de 1, comparativ cu media de 2,1 din ultimii 10 ani.
Cele mai multe startup-uri sunt înfiinţate în sectoarele care au deja cele mai multe companii active, ceea ce reflectă o preferinţă a populaţiei pentru anumite tipuri de activităţi. Spre exemplu, 62% dintre companiile active în România îşi desfăşoară activitatea în Comerţ (retail şi distribuţie), Construcţii, Transporturi şi Diferite servicii prestate companiilor (externalizare), sectoare care concentrează în acelaşi timp 55% dintre companiile nou înfiinţate pe parcursul anului 2022.
Se observă o scădere graduală a interesului pentru zona de Comerţ (retail + distribuţie), ponderea în rândul startup-urilor iniţiate în 2021 fiind de 23%, pentru ca în 2022 să scadă la 19%. În schimb, sectorul IT atrage din ce în ce mai multe companii nou înfiinţate, ponderea în rândul startup-urilor crescând de la 6% în 2021 până la 8% pe parcursul anului 2022.
Pe de altă parte, există sectoare extrem de atractive din perspectiva marjelor de profit, unde numărul afacerilor noi rămâne în continuare destul de scăzut. Spre exemplu, în sănătate şi asistenţă socială profitul mediu obţinut de companiile active în România este de 19%, de 2,5 ori peste media înregistrată la nivel naţional, dar numai 4%-5% dintre noile afaceri sunt înregistrate pe aceste ramuri de activitate. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu sectorul agricol, unde profitul mediu raportat pentru anul 2021 se ridică la 14%, dar numai 2% dintre noile afaceri înregistrate pe parcursul anului 2022 au fost atrase de acest sector.
În prezentul studiu, au fost considerate insolvenţele nou deschise, în baza datelor publicate de BPI (Buletinul Procedurilor de Insolvenţă). De exemplu, toate firmele cu proceduri de insolvenţă deschise pe parcursul anului 2022 (conform BPI) şi care nu figurează ca fiind în funcţiune la începutul anului 2023 (conform ONRC), au fost considerate ca fiind insolvenţe nou deschise pe parcursul anului trecut.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 5394 / 18245 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...