ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană ia măsuri în vederea extinderii oportunităţilor financiare pentru cetăţenii şi întreprinderile din UE

19 Martie 2025   |   Agerpres

Unitatea de informaţii unice este un factor orizontal care va crea un ecosistem de finanţare în beneficiul investiţiilor în obiectivele strategice ale UE.

 
 
Comisia Europeană a adoptat miercuri strategia sa privind uniunea economiilor şi investiţiilor, o iniţiativă-cheie menită să îmbunătăţească modul în care sistemul financiar al UE direcţionează economiile către investiţii productive, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Scopul său este de a oferi cetăţenilor UE un acces mai larg la pieţele de capital şi opţiuni de finanţare mai bune pentru întreprinderi. Acest lucru poate stimula bogăţia cetăţenilor, stimulând în acelaşi timp creşterea economică şi competitivitatea UE .

"Prin propunerea de astăzi privind o uniune a economiilor şi investiţiilor obţinem o dublă victorie. Gospodăriile vor avea oportunităţi mai multe şi mai sigure de a investi în pieţele de capital şi de a-şi spori bogăţia. În acelaşi timp, întreprinderile vor avea un acces mai uşor la capital pentru a inova, a se dezvolta şi a crea locuri de muncă de calitate în Europa", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Unitatea de informaţii unice este un factor orizontal care va crea un ecosistem de finanţare în beneficiul investiţiilor în obiectivele strategice ale UE. Astfel cum s-a subliniat în Busola pentru competitivitate, capacitatea Europei de a aborda provocările actuale - cum ar fi schimbările climatice, schimbările tehnologice rapide şi noua dinamică geopolitică - necesită investiţii semnificative, pe care raportul Draghi le estimează la o sumă suplimentară de 750-800 de miliarde de euro pe an până în 2030 şi care sunt afectate şi mai mult de creşterea nevoilor în materie de apărare. O mare parte din aceste nevoi de investiţii suplimentare se referă la întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) şi la întreprinderile inovatoare, care nu se pot baza exclusiv pe finanţarea bancară. Prin dezvoltarea unor pieţe de capital integrate - alături de un sistem bancar integrat - SIU poate conecta în mod eficace economiile şi nevoile de investiţii.

UE dispune de o forţă de muncă talentată, de întreprinderi inovatoare şi de un fond mare de economii ale gospodăriilor, în valoare de aproximativ 10 mii de miliarde de euro sub formă de depozite bancare. Depozitele bancare sunt sigure şi uşor de accesat, dar de obicei câştigă mai puţini bani decât investiţiile pe pieţele de capital. SIU poate sprijini bunăstarea cetăţenilor noştri, oferindu-le posibilitatea de a alege şi oportunităţi de a obţine profituri mai bune prin valorificarea economiilor lor pe pieţele de capital.

În acelaşi timp, mai multe investiţii pe pieţele de capital sprijină economia reală, permiţând întreprinderilor din întreaga Europă săse dezvolte şi să prospere. Acest lucru poate crea locuri de muncă mai bune, cu salarii mai competitive pentru lucrătorii europeni, şi poate stimula investiţiile şi creşterea economică în toate sectoarele economice - în special în domeniile pe care UE le-a identificat ca fiind importante din punct de vedere strategic, cum ar fi inovarea tehnologică, decarbonizarea şi securitatea.

Realizarea unităţii de informaţii unice este o responsabilitate comună a instituţiilor UE, a statelor membre şi a tuturor părţilor interesate principale, necesitând eforturi concertate şi o colaborare strânsă între patru direcţii de activitate: cetăţeni şi economii; investiţii şi finanţare; integrare şi scară şi supravegherea eficientă în cadrul pieţei unice.

Conform CE, deponenţii persoane fizice joacă deja un rol central în finanţarea economiei UE prin depozite bancare, dar ar trebui să aibă posibilitatea, dacă doresc, de a-şi păstra mai mult din economii în instrumente de piaţă de capital cu randament mai ridicat, inclusiv în vederea pensionării.

Pentru a stimula investiţiile, în special cele din sectoarele critice, Comisia va introduce iniţiative menite să îmbunătăţească disponibilitatea capitalului şi accesul la acesta pentru toate întreprinderile, inclusiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Reducerea ineficienţelor care decurg din fragmentare va implica eforturi importante de eliminare a oricăror bariere de reglementare sau de supraveghere din calea operaţiunilor transfrontaliere ale infrastructurilor pieţei, a gestionării activelor şi a distribuţiei fondurilor. Acest lucru va permite întreprinderilor să se extindă în mod eficient în întreaga UE.

Comisia va propune măsuri pentru a se asigura că toţi participanţii la piaţa financiară beneficiază de un tratament similar, indiferent de locul în care se află în UE. Acest lucru va implica consolidarea utilizării instrumentelor de convergenţă, precum şi o realocare a competenţelor de supraveghere între nivelul naţional şi cel al UE.

În cele din urmă, UIP vizează, de asemenea, consolidarea integrării şi a competitivităţii sectorului bancar din UE, inclusiv prin aprofundarea uniunii bancare. Comisia va evalua, de asemenea, situaţia generală a sistemului bancar pe piaţa unică, inclusiv competitivitatea acestuia.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 799 / 19513
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...