ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană salută acordul politic privind un sistem de certificare la nivelul UE pentru eliminarea dioxidului de carbon

20 Februarie 2024   |   Agerpres

Se va institui un registru al UE pentru a crea un nivel ridicat de transparenţă în ceea ce priveşte eliminările certificate de dioxid de carbon.

 
 
Comisia Europeană a salutat marţi acordul provizoriu dintre Parlamentul European şi Consiliu privind primul cadru voluntar la nivelul UE pentru certificarea eliminărilor de înaltă calitate ale dioxidului de carbon, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Acest cadru de certificare va stimula tehnologiile inovatoare de eliminare a dioxidului de carbon şi agricultura carbonului, care contribuie la obiectivele UE în materie de climă, mediu şi poluare zero. Acest nou cadru va ajuta UE să atingă neutralitatea climatică prin certificarea eliminărilor de dioxid de carbon şi a agriculturii carbonului pentru a se asigura că acestea sunt transparente şi fiabile, prevenind dezinformarea ecologică şi creând noi oportunităţi de afaceri.


Acordul stabileşte norme de certificare pentru: agricultura carbonului, cum ar fi refacerea pădurilor şi a solurilor şi evitarea emisiilor solului, reumidificarea turbăriilor, utilizarea mai eficientă a îngrăşămintelor şi alte practici agricole inovatoare, eliminările industriale de carbon, cum ar fi bioenergia cu captarea şi stocarea dioxidului de carbon, sau captarea şi stocarea directă a dioxidului de carbon din aer şi lipirea carbonului în produse şi materiale durabile, cum ar fi materialele de construcţie pe bază de lemn sau cărbunele biologic.

Regulamentul convenit provizoriu va îmbunătăţi capacitatea UE de a cuantifica, monitoriza şi verifica autenticitatea tuturor acestor forme de eliminare a dioxidului de carbon. În special, acesta stabileşte norme pentru recunoaşterea sistemelor de certificare care demonstrează conformitatea cu cadrul UE, precum şi un set specific de criterii pentru a asigura o înaltă calitate a eliminărilor de dioxid de carbon şi transparenţa şi credibilitatea procesului de certificare.

Potrivit sursei citate, se va institui un registru al UE pentru a crea un nivel ridicat de transparenţă în ceea ce priveşte eliminările certificate de dioxid de carbon. Acest lucru va fi pus în aplicare în termen de 4 ani, iar între timp pot fi utilizate registrele sistemelor de certificare existente.

Regulamentul prevede o prioritizare a metodologiilor de certificare care ar trebui dezvoltate. Pe această bază, Comisia, sprijinită de un grup de experţi în eliminarea dioxidului de carbon, îşi va continua activitatea de elaborare a unor metodologii de certificare credibile şi adaptate pentru diferitele tipuri de activităţi de eliminare a dioxidului de carbon.

Eliminările certificatelor de dioxid de carbon pot constitui baza unor noi oportunităţi economice şi pot fi monetizate prin scheme private şi sprijin din partea sectorului public, precum şi prin generarea de avantaje comerciale, consumatorii dorind să recompenseze practicile ecologice. Agricultura carbonului va crea noi modele de afaceri pentru fermieri şi silvicultori şi se preconizează că va aduce beneficii semnificative pentru biodiversitate.

Regulamentul convenit încurajează, de asemenea, utilizarea bioproduselor pentru construcţii de lungă durată pentru a menţine fixarea carbonului pe parcursul mai multor decenii sau mai mult, stimulând noi tehnici durabile de construcţie.

În ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru tehnologiile de eliminare a dioxidului de carbon, regulamentul deblochează finanţarea privată şi publică inovatoare, inclusiv finanţarea impactului sau sprijinul public bazat pe rezultate, deoarece eliminatorii de dioxid de carbon şi fermierii din domeniul carbonului pot fi recompensaţi pe baza absorbţiilor certificate şi a reducerilor de emisii. Acesta va sprijini, de asemenea, noul Bauhaus european prin recunoaşterea capacităţii de stocare a carbonului a materialelor de construcţie biologice şi eficiente din punct de vedere energetic.

Comisia va continua să finanţeze eliminarea dioxidului de carbon prin diverse programe, cum ar fi Fondul pentru inovare, politica agricolă comună, Fondul de dezvoltare regională, programul LIFE şi programul Orizont Europa (inclusiv misiunea "Un pact al solului pentru Europa").
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3192 / 19550
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...