ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană şi-a prezentat foaia de parcurs pentru un sector agricol şi agroalimentar prosper în UE

19 Februarie 2025   |   Agerpres

"Viziunea pentru agricultură şi alimentaţie" are patru domenii prioritare: atractivitate, competitivitate şi rezilienţă, adaptarea la exigenţele viitorului precum şi condiţii de viaţă şi muncă echitabile în zonele rurale.

 
 
Comisia Europeană şi-a prezentat miercuri "Viziunea pentru agricultură şi alimentaţie", o foaie de parcurs ambiţioasă privind viitorul agriculturii şi al alimentaţiei în Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Această foaie de parcurs pregăteşte terenul pentru un sistem agroalimentar atractiv, competitiv, rezilient, orientat spre viitor şi echitabil pentru generaţiile actuale şi viitoare de fermieri şi operatori agroalimentari. Simplificarea în continuare a politicilor noastre şi creşterea gradului de adoptare a inovării şi a digitalizării sunt condiţii prealabile pentru toate acţiunile prezentate în viziune. Ulterior, în 2025, Comisia va propune un pachet cuprinzător de simplificare a actualului cadru legislativ agricol, împreună cu o strategie digitală a UE pentru agricultură, pentru a sprijini tranziţia către o agricultură pregătită pentru digitalizare.


"Avem nevoie ca sectorul agroalimentar să prospere şi să concureze pe o piaţă globală echitabilă, cu suficientă rezilienţă pentru a face faţă crizelor şi şocurilor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm propria suveranitate alimentară, având în vedere riscurile şi vulnerabilităţile actualei lumi aflate în schimbare rapidă. Foaia de parcurs pe care o prezentăm astăzi stabileşte calea de abordare a numeroaselor presiuni cu care se confruntă fermierii din UE. Aceasta va face sectorul mai durabil şi va ajuta agricultura să rămână un sector atractiv şi profitabil, astfel încât un număr suficient de tineri să se alăture profesiei", a declarat comisarul pentru agricultură, Christophe Hansen.

"Viziunea pentru agricultură şi alimentaţie" are patru domenii prioritare: atractivitate, competitivitate şi rezilienţă, adaptarea la exigenţele viitorului precum şi condiţii de viaţă şi muncă echitabile în zonele rurale.

Potrivit Executivului comunitar, agricultura trebuie să aibă stabilitatea necesară pentru a încuraja tinerii să intre în profesie, inclusiv prin venituri echitabile şi printr-un sprijin public mai bine direcţionat. De asemenea, acestea trebuie să fie sprijinite în mod activ pentru a profita de beneficiile inovării şi ale noilor modele de afaceri, inclusiv de creditele pentru carbon şi natură, ca surse complementare de venit. Comisia se angajează să se asigure că fermierii nu sunt obligaţi să îşi vândă în mod sistematic produsele sub costurile de producţie şi va lua măsuri concrete în acest scop, inclusiv prin revizuirea Directivei privind practicile comerciale neloiale. Comisia va prezenta, de asemenea, o strategie de reînnoire a generaţiilor în 2025, cu recomandări privind măsurile necesare atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional/regional pentru a aborda barierele din calea accesului tinerilor şi al persoanelor noi la profesie.

În paralel, UE va continua să acorde prioritate securităţii şi suveranităţii alimentare în diferite moduri. Negocierile şi acordurile comerciale vor fi utilizate pe deplin, protejând în acelaşi timp interesele fermierilor europeni.

Viziunea răspunde, de asemenea, solicitărilor fermierilor, cetăţenilor şi societăţii în general privind o mai bună aliniere a standardelor de producţie pentru produsele importate, pentru a garanta că standardele ambiţioase ale UE nu conduc la dezavantaje concurenţiale.

Din acest motiv, Comisia va începe să ia măsuri în 2025 pentru a asigura o mai mare coerenţă a standardelor în ceea ce priveşte pesticidele periculoase interzise în UE şi bunăstarea animalelor. În plus, aplicarea riguroasă şi controalele riguroase ale standardelor de siguranţă alimentară rămân o prioritate nenegociabilă. Comisia îşi va consolida accentul pus pe creşterea animalelor pentru a promova viitorul pe termen lung al sectorului.

De asemenea, viziunea recunoaşte necesitatea de a reconcilia acţiunile climatice cu securitatea alimentară şi cu provocările specifice cu care se confruntă sectorul. Fermierii ar trebui recompensaţi pentru adoptarea unor practici ecologice. În acest context, Comisia va analiza cu atenţie orice nouă interdicţie privind utilizarea pesticidelor în cazul în care nu sunt disponibile alternative într-un termen rezonabil şi va simplifica accesul la biopesticide pe piaţa UE.

Comisia va elabora, de asemenea, un sistem voluntar de evaluare comparativă,"busola sustenabilităţii în cadrul fermei", pentru a-i ajuta pe fermieri să îşi măsoare şi să îşi îmbunătăţească performanţa la nivel de fermă. Totodată, va fi pregătită o strategie privind rezilienţa în domeniul apei pentru a răspunde nevoii urgente de utilizare mai eficientă a apei.

Comisia va prezenta un plan de acţiune rurală actualizat pentru a se asigura că zonele rurale rămân dinamice, funcţionale şi profund legate de patrimoniul cultural şi natural al UE. De asemenea, va fi lansat un dialog anual privind alimentele cu o gamă largă de actori, inclusiv consumatori, fermieri, industrie şi autorităţi publice, pentru a găsi soluţii la probleme precum accesibilitatea alimentelor şi inovarea. Reducerea risipei de alimente şi abordarea preocupărilor societale legate de bunăstarea animalelor vor fi, de asemenea, analizate îndeaproape de către Comisie în viitor.

Privind în perspectivă, viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) va fi mai simplă şi mai bine direcţionată, sprijinul fiind direcţionat mai mult către fermierii care se implică activ în producţia de alimente, cu un accent deosebit pe tinerii fermieri şi pe cei care practică agricultura în zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Vor fi favorizate stimulentele, mai degrabă decât condiţiile.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17 / 18541
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Meet the Professionals | De vorbă cu Olguța Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania, avocat antrenat în proiecte transfrontaliere ce i-au permis să lucreze într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice: ”Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...