ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Andrei Cosma (BACIU PARTNERS), revenit în avocatura locală după ce a activat ca general counsel pentru o firmă de tehnologie din Malta: ”Cred că succesul în avocatură apare atunci când un avocat înțelege cu adevărat distincția - și îmbinarea - dintre profesia de avocat și avocatura ca business. Ambele concepte au o importanță de sine stătătoare și trebuie creată o simbioză pentru a tinde spre succes”

10 Iunie 2025   |   Ștefania Enache

Din punctul său de vedere, evoluția unui profesionist este asigurată din „99% transpirație, 1% inspirație”, nefiind convins că talentul, despre care afirmă că nu știe dacă chiar există, are un rol determinant într-o carieră de succes.

Andrei Cosma, partener Baciu Partners

 
 
Andrei Cosma a fost promovat la poziția de partener în cadrul firmei BACIU PARTNERS, iar odată cu această schimbare care a avut loc în luna august 2024, în cariera avocatului au intervenit provocări noi. „Rolul de partener aduce într-adevăr noi responsabilități, fiindcă pe lângă avocatura de business, apare și mai mult avocatura ca business”, punctează interlocutorul BizLawyer. De altfel, este convins că firmele de avocatură trebuie să funcționeze ca orice alt business, incluzând în structura lor toate funcțiunile, nu doar cele axate pe livrabilele propriu-zise, și asociind activității centrale avocațiale și pilonii de Marketing, Business Development, HR & People Development, Business Support, IT sau Finance.

 
BACIU PARTNERS are o astfel de abordare integrată care coagulează toate resursele și funcționalitățile de business, managementul firmei concentrându-se permanent atât pe reușita clienților cât și pe dezvoltarea fiecărui membru al echipei. „Mă bucur că rolul de partener necesită implicarea mea pe mai mulți piloni de business, fiindcă îmi permite să continui dezvoltarea profesională și în alte domenii”, menționează Andrei Cosma.

Cariera interlocutorului BizLawyer a debutat în cadrul firmei coordonate de prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Partenerul BACIU PARTNERS este recunoscător pentru că a avut ocazia să învețe încă de la început cât de important este să practice avocatura pe baza unor raționamente tehnice solide.

După această experiență, și-a continuat activitatea profesională pentru mai mulți ani în cadrul NNDKP, acolo unde a început să înțeleagă cum se practică avocatura de business la cel mai înalt nivel, și care sunt nuanțele și inițiativele care pot face diferența în interacțiunile cu mediul de business.

„Am avut ocazia să văd first-hand perspectiva pe care ți-o oferă activitatea de tip in-house, ca general counsel pentru o firmă de tehnologie din Malta. Aici am văzut pentru prima dată cum sunt percepute și gestionate nevoile juridice din interior și cum se construiește și vinde tehnologie. Tot această experiență mi-a deschis ochii asupra impactului major pe care inteligența artificială îl poate genera în procesele de business. M-am reîntors în avocatură, iar alegerea firească pentru a-mi continua cariera a fost BACIU PARTNERS, nu doar pentru că rezonez cu valorile pe baza cărora a fost fondată firma, ci și pentru că am convingerea că proiectul acesta va fi printre cele care va determina cum va arăta avocatura de business în viitor pe piața locală”, povestește avocatul.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”

--------------------------------------------------------------------------

Inovația este esențială în avocatură

A fost mereu pasionat de studiul lucrurilor abstracte. Totodată, i-a plăcut în egală măsură să înțeleagă cum pot fi monetizate ideile și care sunt declanșatorii deciziei de cumpărare. „Într-o formă sau alta, cu toții suntem atât consumatori, cât și vânzători. Pentru mine monetizarea nu este atât de mult despre partea financiară, cât despre capacitatea de a transpune ce este abstract în ceva concret”, punctează Andrei Cosma.

În adolescență, a crezut că va studia filosofia, fiind inspirat de membri din familie care au urmat o astfel de carieră, însă a realizat că îl preocupă nu atât de mult lumea ideilor lui Platon, cât translația dintre această lume și lumea lucrurilor. „În contextul acesta, mi s-a părut atractivă avocatura. Nu m-am înșelat”, mărturisește juristul.

Din punctul său de vedere, evoluția unui profesionist este asigurată din „99% transpirație, 1% inspirație”, nefiind convins că talentul, despre care afirmă că nu știe dacă chiar există, are un rol determinant într-o carieră de succes. Își bazează opinia pe analiza parcursului avut de persoane de succes pe care le-a întâlnit ( cu un parcurs strălucit în avocatură și nu numai) și care sunt remarcabile datorită disciplinei și puterii de muncă extraordinare. Prin urmare, crede că ingredientele acestea au generat succesul lor. „Inovația este esențială în avocatură, din perspectiva mea. Dacă ne uităm la firmele de avocatură care au avut un impact semnificativ pentru piața locală în ultimii 35 de ani, vom vedea că fiecare a mizat foarte mult pe inovație (care trebuie, desigur, privită în nota epocii relevante)”, completează partenerul BACIU PARTNERS.

În plus, este de părere că persoanele cu care lucrezi determină cum și cât lucrezi. De asemenea, la fel de bine, cu cine lucrezi determină cum și cât înveți, iar alegerea mentorului și a echipei se revarsă asupra tuturor celorlalte aspecte ale activității. „Cu siguranță meseria se și învață de la alții și cred că nu doar superiorii pot reprezenta sursa de inspirație. Mă bucur de fiecare dată când pot învăța ceva nou, inclusiv de la colegii mai tineri sau de la studenții care participă la programele noastre de internship”, adaugă Andrei Cosma.

Unul dintre marile avantaje pe care i le oferă apartenența la BACIU PARTNERS îl constituie echipa. „Avem o echipă de avocați și consultanți dedicați, foarte dinamici și foarte receptivi la schimbările din piață. Cred că mixul acesta este un diferențiator important în raport cu concurența (de altfel acerbă) din piață. Totodată, trebuie evidențiat și faptul că ne bazăm pe oameni extrem de valoroși în celelalte funcții ale business-ului care ne ajută să fim cu toții mai buni și să lucrăm mai bine și mai eficient. La BACIU PARTNERS încercăm (și de cele mai multe ori mă bucur că și reușim) să avem o viteză de reacție extrem de rapidă la nevoile clienților, atât anticipativ, cât și reactiv, funcție de situația de fapt, acesta fiind și unul dintre fundamentele pe care a fost creată firma”, detaliază avocatul.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și


→   Lady Lawyer | De vorbă cu Ana-Maria Baciu, Managing Partner, BACIU PARTNERS: ”Experiența mea a arătat de cele mai multe ori că diferențele nu există între femei și bărbați, cât între oameni mai dispuși, și respectiv mai puțin dispuși, să accepte, să înțeleagă și să îmbrățișeze schimbarea, de orice fel ar fi aceasta”


--------------------------------------------------------------------------

Lucrează cu firme din industria gametech & entertainment

În activitatea sa de zi cu zi, Andrei Cosma se implică în toate proiectele privind companii care activează în industria gametech & entertainment, unde acoperă un spectru larg de clienți, oferind asistență atât operatorilor, cât și furnizorilor de servicii (procesatori de plăți, furnizori de software, studiouri de transmisie, laboratoare de testare etc.). „Datorită ofertei de consiliere juridică integrate a firmei, mă bucur că am ocazia, alături de colegii activi în alte arii de practică, să mă implic preponderent în proiectele de consultanță, dar parțial și în cele de soluționare a disputelor prin care asigurăm reprezentarea într-un număr semnificativ de litigii care vizează acest domeniu. Inerent, ca partener, pe lângă partea de coordonare sau participare directă la o anumită solicitare de asistență juridică, mă implic și în alocarea și evaluarea gradului de încărcare între membrii echipei, evaluarea activității colegilor și stabilirea parcursului în cadrul firmei, precum și managementul relației cu clienții sau reprezentarea BACIU PARTNERS în diverse inițiative profesionale etc.”, explică avocatul.

Își alege cu mare grijă oamenii din echipă, mai ales că lucrează într-o industrie din sfera tehnologiei caracterizată de inflație legislativă, aflată într-o continuă schimbare. În acest context, urmărește ca viitori colegi să aibă cel puțin două calități fundamentale: un raționament juridic corect și capacitatea de a gândi creativ, neconvențional. „Nu sunt adeptul unei abordări de tipul thinking inside/outside of the box, ci cred că e important să realizăm că nu există niciun box. Nu este ușor să identificăm oamenii potriviți, însă cred că avem o strategie de recrutare bine gândită care ne va ajuta să ne dezvoltăm organic în următorii ani”, subliniază interlocutorul BizLawyer.

În ceea ce privește proiectele în care se implică, partenerul BACIU PARTNERS amintește faptul că recent a avut ocazia să coordoneze un proiect complex de reglementare/licențiere prin care unul dintre clienții firmei cu operațiuni internaționale a deschis un studio de transmisie în România, un proiect major ce își propune să creeze sute de noi locuri de muncă. „Mă bucur că împreună cu echipa pe care o coordonez am reușit să obținem rezultatul dorit în acest proiect care sperăm să devină o referință pentru piața locală”, nuanțează avocatul.

De asemenea, a avut ocazia să asiste, împreună cu colegii din practicile de Corporate și IP, clientul Winner într-un proiect M&A în care grupul internațional Evoke (indicativ LON: EVOK) a fuzionat operațiunile sale locale pentru brandul 888 cu operațiunile Winner, creând un business combinat.

„Fiind implicat într-o industrie foarte puternic reglementată, fiecare proiect trebuie tratat cu maximă atenție, fiindcă orice abatere minoră poate impacta operațiunile acestuia. Pe lângă asistența juridică acordată clienților, la acest moment coordonez și un proiect complex la nivelul firmei, din sfera knowledge management prin care ne dorim să îmbunătățim semnificativ, cu ajutorul tehnologiei, modul în care identificăm, centralizăm și utilizăm advice-urile la care lucrează toți membrii echipei”, menționează interlocutorul BizLawyer.

Andrei Cosma este de părere că succesul în această profesie apare atunci când persoana care practică o astfel de meserie înțelege cu adevărat distincția și îmbinarea dintre profesia de avocat și avocatura ca business. „Ambele concepte au o importanță de sine stătătoare și trebuie creată o simbioză pentru a tinde spre succes”, încheie partenerul BACIU PARTNERS.

---------------------------------------------

                              Citește și

→  BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Andreea Mihalache (Popescu & Asociații): ”Fiecare experiență m-a învățat ceva nou și m-a pregătit pentru ceea ce fac astăzi. Cel mai important, însă, este că au existat mereu oameni care au crezut în mine și oportunități care m-au ajutat să cresc”


--------------------------------------------

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16 / 2017
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă NextUp Solutions în procesul de vânzare către Symfonia. Andreea Bănică (counsel): ”Tranzacția confirmă încă o dată că ecosistemul tech românesc este suficient de matur pentru a atrage interesul unor jucători internaționali serioși”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...