ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Compania mixtă de proiect pentru realizarea Coridorului Verde se va lansa în următoarele 30 de zile

13 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Coridorul Verde va permite integrarea unui volum substanţial de energie curată prin intermediul unui cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, care traversează Marea Neagră, conectând Ungaria, România, Georgia şi Azerbaidjan

 
 
Compania mixtă de proiect pentru realizarea Coridorului Verde se va lansa în următoarele 30 de zile, investiţia urmând să conecteze energetic Marea Caspică cu Uniunea Europeană, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat într-un comunicat al instituţiei.

Burduja a reprezentat România la cea de-a 9-a Reuniune Ministerială a Coridorului Verde, investiţia de miliarde susţinută de Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei.

"Cele 4 ţări îşi propun să transforme regiunea într-un pol de stabilitate şi securitate energetică. Coridorul Verde va permite integrarea unui volum substanţial de energie curată prin intermediul unui cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, care traversează Marea Neagră, conectând Ungaria, România, Georgia şi Azerbaidjan", se precizează în comunicat.


În urmă cu două luni, la Bucureşti, CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji şi MVM Electrical Works au semnat actele de constituire a companiei de proiect Green Energy Corridor Power Company (GECO), cu sediul în România. Compania va realiza propriu-zis cablul submarin de curent continuu de înaltă tensiune.

Proiectul are un rol esenţial în consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale, creşterea conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea rutelor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de energie regenerabilă şi creşterea ponderii acesteia în mixul energetic naţional, precum şi reducerea preţurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici şi pentru companiile româneşti, susţine sursa citată.

"Nu există tranziţie energetică fără infrastructură de transport a energiei. Resimţim o profundă lipsă a interconectării, piaţa europeană a energiei fiind decuplată. De aceea plătim preţuri mult mai mari în Estul Europei comparativ cu Vestul Europei. Pentru România, Coridorul Verde şi Interconectorul în Curent Continuu Est-Vest sunt proiecte vitale. Fără aceste interconexiuni, nu vom putea evacua energia adiţională de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi nici de la centralele eoliene din Marea Neagră, în orizontul de timp 2031-2032. Mai mult, o interconexiune în curent continuu (HVDC) va fi o pârghie în plus la îndemâna Dispecerului Energetic Naţional (DEN) pentru echilibrarea sistemului. Stabilirea sediului companiei de proiect pentru Coridorul Verde la Bucureşti a fost o mare victorie diplomatică în ultimele luni. Miliarde de euro vor trece prin economia românească, iar investiţia va însemna locuri de muncă, dezvoltare şi facturi mai mici pentru români. Este esenţial să dezvoltăm rapid noi rute de transport şi aprovizionare cu energie, nu doar pentru a întări securitatea energetică, ci şi pentru a creşte competitivitatea pieţei prin preţuri mai mici la energie electrică", a subliniat ministrul de resort.

Reuniunea s-a desfăşurat în cadrul celei de-a 29-a Conferinţe anuale a ONU privind schimbările climatice (COP29), care are loc în perioada 11-22 noiembrie, şi este găzduită pentru prima dată de Azerbaidjan.

Principala aşteptare de la COP29 este de a conveni asupra unui nou obiectiv cantitativ colectiv echitabil şi ambiţios privind finanţarea climatică.

Preşedinţia COP29 a lansat 14 iniţiative care fac legătura între combaterea schimbărilor climatice şi obiectivele de dezvoltare durabilă, inclusiv coridoare de energie verde, stocarea de energie, hidrogen curat, reducerea metanului în deşeurile organice, tehnologii digitale verzi şi altele, precizează Ministerul Energiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 17967
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...