Companiile alimentare vând produse care sunt mai puţin sănătoare în ţările mai sărace (raport)
07 Noiembrie 2024
AgerpresProdusele vândute de companii, inclusiv Nestle, Pepsico şi Unilever, au fost evaluate ca parte a indicelui global publicat de grupul non-profit Access to Nutrition Initiative (ATNI), pentru prima dată din 2021.
Cele mai mari companii mondiale de alimente şi băuturi vând în medie ţărilor cu venituri scăzute produse care sunt mai puţin sănătoase decât cele pe care le vând în statele cu venituri ridicate, se arată într-un raport publicat joi, transmite Reuters.
Produsele vândute de companii, inclusiv Nestle, Pepsico şi Unilever, au fost evaluate ca parte a indicelui global publicat de grupul non-profit Access to Nutrition Initiative (ATNI), pentru prima dată din 2021.
În urma evaluării a 30 de companii, produsele vândute ţărilor cu venituri scăzute au avut un punctaj mai mic la sistemul de clasificare cu stele dezvoltat în Australia şi Noua Zeelandă decât cele vândute în statele cu venituri ridicate. În sistemul Health Star Rating, produsele sunt clasificate de la unu la cinci în privinţa gradului lor de sănătate, cel mai bun nivel fiind cinci, iar un scor de peste 3,5 este considerat a fi o alegere mai sănătoasă.
Produsele vândute de companii, inclusiv Nestle, Pepsico şi Unilever, au fost evaluate ca parte a indicelui global publicat de grupul non-profit Access to Nutrition Initiative (ATNI), pentru prima dată din 2021.
În urma evaluării a 30 de companii, produsele vândute ţărilor cu venituri scăzute au avut un punctaj mai mic la sistemul de clasificare cu stele dezvoltat în Australia şi Noua Zeelandă decât cele vândute în statele cu venituri ridicate. În sistemul Health Star Rating, produsele sunt clasificate de la unu la cinci în privinţa gradului lor de sănătate, cel mai bun nivel fiind cinci, iar un scor de peste 3,5 este considerat a fi o alegere mai sănătoasă.
În ţările cu venituri scăzute, portofoliile multinaţionalelor au fost evaluate la 1,8 de acest sistem, în timp ce în statele cu venituri ridicate, unde au fost testate mai multe produse, nivelul a fost de 2,3.
"Este o imagine extrem de clară că ceea ce vând acele companii în cele mai sărace ţări din lume, unde ele sunt din ce în ce mai active, nu sunt produse sănătoase. Este un semnal de alarmă pentru ca guvernele din acele ţări să fie vigilente", a afirmat Mark Wijne, director de cercetare la ATNI, într-un interviu acordat Reuters.
Este pentru prima dată când indicele a fost împărţit între ţărilor cu venituri scăzute şi cele cu venituri ridicate.
Indicele este important deoarece produsele alimentare ambalate au un rol din ce în ce mai mare în criza de obezitate care este acum un fenomen global. Mai mult de un miliard de persoane din întreaga lume sunt obeze, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), precizează ATNI. Banca Mondială estimează că 70% din persoanele supraponderale sau obeze trăiesc în ţăril cu venituri scăzute şi medii.
"Ne-am angajat să majorăm vânzările de alimente nutritive şi să-i îndrumăm pe oameni spre diete mai echilibrate", a precizat un purtător de cuvânt al Nestle, adăugând că firma îmbogăţeşte produsele pentru a ajuta la reducerea decalajului nutritiv din ţările în curs de dezvoltare.
Un purtător de cuvânt al PepsiCo nu a dorit să facă comentarii. Anul trecut, compania a stabilit noi obiective pentru a reduce sodiul în chipsurile de cartofi şi a adăugat ingrediente, cum ar fi boabele întregi, în produsele sale alimentare.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 154 / 18094 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...