![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Consultarea publică REPowerEU nu permite propunerea de noi reforme şi investiţii în afara celor alese de Guvern (WWF)
23 Martie 2023
AgerpresAceştia consideră că noul capitol REPowerEU, postat în consultare publică pe data de 17 martie 2023, reprezintă o oportunitate unică de a îmbunătăţi reformele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), venind cu o finanţare suplimentară de 1,4 miliarde de euro.
Modul de colectare a observaţiilor publicului, în ceea ce priveşte REPowerEU, capitol postat în consultare publică de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), nu permite propunerea de noi reforme şi investiţii, în afara celor alese de Guvern, şi limitează astfel contribuţia societăţii, atrag atenţia reprezentanţii şase organizaţii de mediu.
"Credem că instituţiile, organizaţiile sau persoanele interesate ar trebui să aibă oportunitatea de a propune măsuri relevante pentru consolidarea rezilienţei sistemului energetic şi pentru alocarea celor 1,4 miliarde de euro pentru creşterea siguranţei energetice naţionale. Cerem pe această cale modificarea formularului, astfel încât să fie permisă posibilitatea de a propune noi reforme şi investiţii", susţin reprezentanţii WWF România, Bankwatch România, 2Celsius, Greenpeace România şi Comunitatea Declic, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.
Aceştia consideră că noul capitol REPowerEU, postat în consultare publică pe data de 17 martie 2023, reprezintă o oportunitate unică de a îmbunătăţi reformele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), venind cu o finanţare suplimentară de 1,4 miliarde de euro.
"Actualul plan (PNRR) a adus reforme şi investiţii care contribuie la atingerea neutralităţii climatice şi au efecte benefice pentru mediu. Totodată, propunerile din actualul plan prezintă şi efecte economice pozitive, care stimulează tehnologiile verzi. Declanşarea războiului din Ucraina a destabilizat sistemul energetic european, iar măsurile din PNRR trebuie suplimentate cu soluţii verzi de adaptare. Astfel, REPowerEU este o ocazie de a îmbunătăţi reformele din domeniul energiei şi de a reduce dependenţa de combustibili fosili, mai ales cei proveniţi din Federaţia Rusă. Din păcate pentru noi, cetăţenii României, această nouă oportunitate a început cu stângul. Dezbaterile privind REPowerEU s-au lansat cu întârziere în condiţiile în care România trebuie să trimită acest document către Comisia Europeană până la sfârşitul lunii aprilie", se menţionează în comunicat.
În viziunea reprezentanţilor organizaţiilor de mediu, MIPE a postat în dezbatere publică un document în care se prezintă reformele şi investiţiile pe care Guvernul îşi propune să le introducă în plan. Pe lângă acesta, ministerul de resort, a propus un formular online prin care părţile interesate au posibilitatea de a aduce observaţii legat de propunerile din capitol.
"Din păcate, însă, formularul nu funcţionează permanent, ci cu intermitenţe; formularul nu poate fi descărcat şi nu permite opţiunea de a propune alte reforme şi investiţii care nu au legătură cu cele elaborate de către Guvern", avertizează specialiştii.
În acest context, organizaţiile de mediu consideră că "actualul formular limitează mult posibilitatea de a propune reforme, lăsând totodată impresia că doar reformele şi investiţiile propuse de Guvern vor fi trimise către Comisia Europeană, modificate eventual în funcţie de observaţiile primite".
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5272 / 18480 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
MergerMarket League Tables - Full Year 2024 | Piața de M&A a cunoscut o redresare prudentă anul trecut și a înregistrat o creștere de 8 % la nivel global. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...