
Crește decalajul de salarizare între femei și bărbați în consiliile de administrație din companiile de servicii financiare europene
23 Ianuarie 2025
BizLawyerDecalajul de salarizare între femei și bărbați în consiliile de administrație din serviciile financiare europene a crescut în intervalul 2019 – 2023 de la 31% la 36%, iar în America de Nord a scăzut de la 7% la 5% · În Europa, administratorii bărbați au încasat cu peste 100.000 de USD mai mult decât omologii lor femei, iar în America de Nord diferența este de doar 16.000 de USD · Membrii consiliilor de administrație cu funcție neexecutivă din America de Nord au fost remunerați cu 38% mai mult decât omologii lor europeni în 2023, datorită faptului că pachetul salarial include acțiuni sau titluri de capital, o practică aproape inexistentă în Europa · În Europa, administratorii neexecutivi cu experiență în funcții de conducere executivă sau în domeniul durabilității încasează remunerații semnificativ mai mari decât cei cu alte seturi de abilități
|
Razvan Pîrnac, Partener, Financial Services Risk Management, EY România |
Decalajul salarial între femei și bărbați în consiliile de administrație din companiile financiare europene s-a majorat în intervalul de patru ani, în pofida creșterii nivelului absolut al remunerațiilor acordate femeilor administratori neexecutivi în aceeași perioadă.
Administratorii neexecutivi nord-americani au încasat remunerații totale semnificativ mai mari, cu toate că omologii lor europeni au beneficiat de retribuții fixe medii mai mari. Această situație se datorează faptului că, pe lângă remunerația fixă, administratorii nord-americani primesc și acțiuni sau titluri de capital, care nu sunt oferite membrilor din consiliile de administrație din Marea Britanie sau din Uniunea Europeană, din motive legate de independența și obiectivitatea acestora.
Razvan Pîrnac, Partener, Financial Services Risk Management, EY România, a declarat: „Potrivit celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică, salariul mediu net lunar în sectorul serviciilor financiare din România este în prezent de 7.200 de lei, o valoare care s-a dublat în ultimii zece ani. În pofida acestei majorări generale semnificative, decalajul de salarizare între femei și bărbați rămâne un motiv de îngrijorare: bărbații câștigă în jur de 8.700 de lei, în timp ce femeile câștigă cu aproximativ 25% mai puțin, adică 6.500 de lei. În urmă cu un deceniu, bărbații câștigau în jur de 4.500 de lei, iar femeile încasau cu circa 28% mai puțin, adică 3.200 de lei. Deși aceste valori arată că decalajul de salarizare între femei și bărbați s-a redus ușor (de la 28% la 25%), ritmul convergenței pare să fie lent. Diminuarea mai rapidă a acestui decalaj reprezintă nu numai o chestiune de echitate, dar și un pas important spre cultivarea unui sector al serviciilor financiare mai incluziv și mai competitiv în România”.
Comparații între remunerațiile administratorilor din Europa și America de Nord în funcție de gen
În intervalul 2019 – 2023, remunerația medie a membrilor neexecutivi femei din consiliile de administrație din firmele financiare europene a crescut cu 12%, de la 164.584 de USD în 2019, la 184.477 de USD în 2023. În același interval, remunerația membrilor bărbați din consiliile de administrație s-a majorat într-un ritm mai rapid, de 21%, de la 238.706 USD în 2019, la 287.994 de USD în 2023.
Prin comparație, în aceeași perioadă, decalajul de salarizare între femei și bărbați în cadrul consiliilor de administrație ale celor mai mari firme de servicii financiare din America de Nord s-a redus cu două procente, de la 7% la 5%.
Remunerația membrilor neexecutivi de gen feminin din consiliile de administrație din firmele nord-americane de servicii financiare a crescut cu 13%, de la 287.465 de USD în 2019, la 324.250 de USD în 2023. Remunerația membrilor neexecutivi de gen masculin ai consiliilor de administrație s-a majorat într-un ritm mai lent, de 10%, de la 309.392 de USD în 2019, la 340.481 de USD în 2023.
În 2023, administratorii de gen feminin monitorizați din servicii financiare europene au câștigat 64 de USD la fiecare 100 de USD câștigați de omologii lor bărbați, comparativ cu 69 de USD la fiecare 100 de USD câștigați de administratorii bărbați în 2019, ceea ce reprezintă o creștere de cinci procente a decalajului de salarizare între femei și bărbați.
Prin comparație, membrii neexecutivi femei din consiliile de administrație în servicii financiare din America Nord au câștigat în medie 95 de USD la fiecare 100 de USD încasați de omologii lor de gen masculin, comparativ cu 93 de USD la fiecare 100 de USD câștigați de administratorii bărbați în 2019. Aceasta reprezintă o diminuare cu două procente a decalajului de salarizare între femei și bărbați.
Distribuția pe genuri în cadrul consiliilor de administrație din Europa și America de Nord
Distribuția pe genuri (la finalul anului 2024) în cadrul consiliilor de administrație din firmele europene de servicii financiare este de 43% femei și 57% bărbați. Cele mai recente date publice disponibile cu privire la firmele din America de Nord arată că, la sfârșitul anului 2023, reprezentarea femeilor la nivelul consiliilor de administrație era cu șapte procente mai mică, adică 36% femei și 64% bărbați.
28% dintre firmele europene de servicii financiare au în prezent o reprezentare a femeilor de sub 40% la nivelul consiliilor de administrație. Aceasta înseamnă o scădere de 3 puncte procentuale față de sfârșitul anului 2023, când 31% din consiliile de administrație aveau o reprezentare a femeilor de sub 40%.
Studiul EY Boardroom Monitor a constatat că subcomitetele erau majoritar formate din bărbați la finalul anului 2023. În Europa, comitetele erau formate din 45% femei și 55% bărbați, iar în America de Nord raportul era de 37% femei și 63% bărbați. Cu toate acestea, la nivel macro, decalajul de salarizare între femei și bărbați în cadrul comitetelor este mai mare în Europa, unde președinții de comitet de sex feminin încasau 50% din remunerația omologilor lor de sex masculin, iar membrii de comitet femei câștigau 75% din remunerația omologilor lor de sex masculin, în timp ce în America de Nord atât femeile președinte de comitet, cât și cele membru de comitet câștigau 97% din remunerația omologilor lor de sex masculin.
Datele arată că, per total, administratorii de gen masculin dețin individual mai multe funcții în comitete decât omologii lor de gen feminin, ceea ce explică în parte faptul că bărbații primesc o remunerație globală mai mare decât femeile.
Administratorii neexecutivi nord-americani încasează remunerații totale mai mari decât cei europeni, dar retribuția fixă este mai mare în Europa
Remunerația medie a membrilor consiliilor de administrație din firmele de servicii financiare nord-americane a fost mai mare decât cea a omologilor lor europeni în fiecare an din intervalul 2019 – 2023.
În 2019, administratorii neexecutivi nord-americani au câștigat cu 43% mai mult decât omologii lor europeni. Remunerația în cadrul consiliilor de administrație la nivelul întregului sector din America de Nord a fost în medie de 302.814 USD per membru, comparativ cu 212.360 de USD per membru din consiliile de administrație din Europa.
În 2023, membrii neexecutivi din consiliile de administrație nord-americane de servicii financiare au câștigat cu 39% mai mult decât omologii lor europeni, adică 334.707 USD și, respectiv, 242.715 USD per membru.
Administratorii neexecutivi de gen feminin din cadrul firmelor nord-americane de servicii financiare au încasat cu 13% mai mult decât omologii lor bărbați din cadrul firmelor europene de servicii financiare, potrivit celor mai recente date disponibile. În 2023, remunerația membrilor neexecutivi femei din consiliile de administrație nord-americane de servicii financiare a fost, în medie, de 324.250 de USD, comparativ cu 287.994 de USD în cazul omologilor lor de gen masculin din cadrul firmelor europene.
Remunerația nemonetară, inclusiv acordarea de opțiuni și titluri de capital, s-a dovedit a reprezenta o componentă importantă a remunerației totale acordate administratorilor neexecutivi din firmele nord-americane de servicii financiare. Aceasta este o practică aproape inexistentă în Europa, deoarece codurile de guvernanță corporativă din această regiune descurajează încasarea de plăți variabile de către administratorii neexecutivi, astfel încât aceștia să își păstreze independența și obiectivitatea.
În 2019, 54% din remunerația acordată membrilor neexecutivi din consiliile de administrație nord-americane de servicii financiare era nemonetară, fiind reprezentată de opțiuni de acțiuni sau titluri de capital, iar acest procent a crescut la 56% în 2023. Cu toate că administratorii neexecutivi europeni încasează o remunerație mai mică per total, retribuția fixă medie este mult mai mare decât cea acordată omologilor lor nord-americani. În 2023, retribuția fixă medie a administratorilor neexecutivi nord-americani, excluzând elementele nemonetare, precum titluri de capital sau opțiuni de acțiuni, a fost de 156.811 USD, comparativ cu 242.715 USD în cazul omologilor lor europeni.
Diferențele regionale în ceea ce privește remunerarea membrilor neexecutivi din consiliile de administrație
În timp ce firmele de servicii financiare din America de Nord tind să aibă o capitalizare de piață și venituri relativ mai mari decât cele din Europa, consiliile lor de administrație sunt mai bine remunerate în termeni relativi, chiar și după ajustare.
Pentru fiecare miliard de USD din veniturile obținute în 2023, firmele nord-americane de servicii financiare au remunerat membrii neexecutivi ai consiliilor de administrație în medie cu 407.794 de USD. Prin comparație, firmele europene de servicii financiare au acordat membrilor neexecutivi din consiliile de administrație retribuții cu 33% mai mici – o medie de 275.242 de USD pentru fiecare miliard de USD din veniturile obținute.
Datele din studiul EY Boardroom Monitor au relevat, de asemenea, diferențe semnificative în ceea ce privește remunerația totală acordată consiliilor de administrație din cadrul segmentelor sectorului de servicii financiare. Aceste tendințe sectoriale pot fi observate atât în Europa, cât și în America de Nord, chiar și după ajustarea în funcție de venituri.
În Europa, cel mai bine remunerați sunt administratorii neexecutivi ai firmelor de administrare a activelor și patrimoniului, încasând în medie 455.220 de USD pentru fiecare miliard de dolari din veniturile obținute în 2023. Prin comparație, administratorii neexecutivi din segmentul bancar au fost remunerați în medie cu 289.008 USD, iar administratorii neexecutivi din segmentul asigurărilor cu 136.319 USD pentru fiecare miliard de USD din veniturile obținute.
La nivelul firmelor din America de Nord, consiliile de administrație din segmentul bancar sunt cele care câștigă cel mai mult din sectorul financiar. Pentru fiecare miliard de USD din veniturile obținute de bănci, consiliile de administrație au fost remunerate cu 490.095 de USD, în sectorul administrării patrimoniului și activelor, consiliile de administrație au fost remunerate cu 395.723 de USD, iar, în segmentul asigurărilor, cu 223.439 de USD.
Diferențele regionale în ceea ce privește remunerarea membrilor neexecutivi în consiliile de administrație din Europa
Pe piețele europene, membrii consiliilor de administrație din firmele elvețiene de servicii financiare au încasat cea mai mare remunerație absolută în 2023, în valoare medie de 338.621 de USD. Membrii consiliilor de administrație ale firmelor spaniole și britanice au fost următorii cel mai bine remunerați, câștigând în medie 252.570 de USD și, respectiv, 199.856 de USD. În schimb, membrii consiliilor de administrație din firmele norvegiene, franceze și belgiene au primit cele mai mici remunerații în 2023, în valoare medie de 50.472 de USD, 83.941 de USD și, respectiv, 110.534 de USD.
Nivelurile absolute ale remunerației administratorilor femei pe piețele europene urmează un model similar. Membrii de gen feminin din consiliile de administrație din servicii financiare din Elveția, Spania și Marea Britanie au beneficiat de cele mai mari remunerații totale în 2023, în valoare de 254.732 de USD, 246.491 de USD și, respectiv, 191.000 de USD. Femeile din consiliile de administrație din firmele norvegiene, franceze și suedeze au încasat cele mai mici remunerații totale în 2023, în valoare medie de 60.141 de USD, 86.184 de USD și, respectiv, 108.883 USD.
Firmele elvețiene de servicii financiare înregistrează cel mai mare decalaj de salarizare între femei și bărbați la nivelul consiliilor de administrație. Cele mai recente date disponibile (2023) arată că bărbații din consiliile de administrație elvețiene sunt plătiți de aproape 1,5 ori (149%) mai mult decât omologii lor femei. Retribuția medie a bărbaților din consiliile de administrație elvețiene a fost de 380.020 de USD, comparativ cu 254.732 de USD în cazul administratorilor de gen feminin.
Administratorii cu competențe de conducere executivă sau în domeniul ESG câștigă cel mai bine
Nivelurile de remunerare în cadrul consiliilor de administrație ale firmelor de servicii financiare din Europa variază, de asemenea, în funcție de competențele și pregătirea profesională a membrilor acestora.
În perioada 2019 – 2023, membrii neexecutivi din consiliile de administrație din serviciile financiare din Europa cu experiență anterioară într-o funcție de conducere executivă au primit remunerații mai mari în fiecare an. Cel mai recent, în 2023, administratorii neexecutivi cu experiență în funcții de conducere executivă au fost remunerați în medie cu 260.487 de USD, comparativ cu 226.119 USD în cazul celor fără o astfel de experiență.
O tendință similară se observă în rândul membrilor consiliilor de administrație cu competențe în domeniul durabilității, care, în 2023, au fost remunerați în medie cu 301.098 de USD, comparativ cu 234.702 de USD în cazul celor fără astfel de competențe.
Cu toate acestea, în ambele domenii, membrii de gen masculin din consiliile de administrație sunt remunerați mai mult, în medie, decât femeile cu experiență similară.
În intervalul 2019 – 2023, membrii neexecutivi bărbați din consiliile de administrație cu experiență în funcții de conducere executivă au fost remunerați în medie cu 284.065 de USD pe an, comparativ cu 164.696 de USD în cazul femeilor cu experiență similară. În aceeași perioadă, bărbații cu competențe în domeniul durabilității au fost remunerați în medie cu 429.868 de USD pe an, comparativ cu 167.587 de USD în cazul femeilor cu o experiență echivalentă.
Sinteza datelor referitoare la remunerare la 31 decembrie 2023 (cele mai recente date raportate)
· Numărul total de firme monitorizate în Europa: 87
· Numărul total de membri neexecutivi monitorizați din consiliile de administrație europene: 815
o Numărul total de membri neexecutivi femei monitorizați: 356
o Numărul total de membri neexecutivi bărbați monitorizați: 459
· Numărul total de firme monitorizate în SUA și Canada: 86
· Numărul total de membri neexecutivi monitorizați din consiliile de administrație din America de Nord: 834
o Numărul total de membri neexecutivi femei monitorizați: 294
o Numărul total de membri neexecutivi bărbați monitorizați: 540
Sinteza datelor aferente studiului Boardroom Monitor la 31 decembrie 2024
· Numărul total de firme monitorizate în Europa: 90
· Numărul total de membri monitorizați din consiliile de administrație europene: 1.093
o Numărul total de membri femei monitorizați: 467
o Numărul total de membri bărbați monitorizați: 626
· Numărul total de plecări ale unor membri din consiliile de administrație europene în 2024: 137
· Numărul total de noi membri ai consiliilor de administrație europene în 2024: 134
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 709 / 19036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...