ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Crește decalajul de salarizare între femei și bărbați în consiliile de administrație din companiile de servicii financiare europene

23 Ianuarie 2025   |   BizLawyer

Decalajul de salarizare între femei și bărbați în consiliile de administrație din serviciile financiare europene a crescut în intervalul 2019 – 2023 de la 31% la 36%, iar în America de Nord a scăzut de la 7% la 5% · În Europa, administratorii bărbați au încasat cu peste 100.000 de USD mai mult decât omologii lor femei, iar în America de Nord diferența este de doar 16.000 de USD · Membrii consiliilor de administrație cu funcție neexecutivă din America de Nord au fost remunerați cu 38% mai mult decât omologii lor europeni în 2023, datorită faptului că pachetul salarial include acțiuni sau titluri de capital, o practică aproape inexistentă în Europa · În Europa, administratorii neexecutivi cu experiență în funcții de conducere executivă sau în domeniul durabilității încasează remunerații semnificativ mai mari decât cei cu alte seturi de abilități

Razvan Pîrnac, Partener, Financial Services Risk Management, EY România

 
 
Decalajul de salarizare între femei și bărbați în consiliile de administrație din companiile europene de servicii financiare a crescut cu cinci procente, de la 31% la 36% în intervalul 2019 – 2023, potrivit celei mai recente ediții a studiului EY European Financial Services Boardroom Monitor.

Decalajul salarial între femei și bărbați în consiliile de administrație din companiile financiare europene s-a majorat în intervalul de patru ani, în pofida creșterii nivelului absolut al remunerațiilor acordate femeilor administratori neexecutivi în aceeași perioadă.


Administratorii neexecutivi nord-americani au încasat remunerații totale semnificativ mai mari, cu toate că omologii lor europeni au beneficiat de retribuții fixe medii mai mari. Această situație se datorează faptului că, pe lângă remunerația fixă, administratorii nord-americani primesc și acțiuni sau titluri de capital, care nu sunt oferite membrilor din consiliile de administrație din Marea Britanie sau din Uniunea Europeană, din motive legate de independența și obiectivitatea acestora. 

Razvan Pîrnac, Partener, Financial Services Risk Management, EY România, a declarat: „Potrivit celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică, salariul mediu net lunar în sectorul serviciilor financiare din România este în prezent de 7.200 de lei, o valoare care s-a dublat în ultimii zece ani. În pofida acestei majorări generale semnificative, decalajul de salarizare între femei și bărbați rămâne un motiv de îngrijorare: bărbații câștigă în jur de 8.700 de lei, în timp ce femeile câștigă cu aproximativ 25% mai puțin, adică 6.500 de lei. În urmă cu un deceniu, bărbații câștigau în jur de 4.500 de lei, iar femeile încasau cu circa 28% mai puțin, adică 3.200 de lei. Deși aceste valori arată că decalajul de salarizare între femei și bărbați s-a redus ușor (de la 28% la 25%), ritmul convergenței pare să fie lent. Diminuarea mai rapidă a acestui decalaj reprezintă nu numai o chestiune de echitate, dar și un pas important spre cultivarea unui sector al serviciilor financiare mai incluziv și mai competitiv în România”.


Comparații între remunerațiile administratorilor din Europa și America de Nord în funcție de gen


În intervalul 2019 – 2023, remunerația medie a membrilor neexecutivi femei din consiliile de administrație din firmele financiare europene a crescut cu 12%, de la 164.584 de USD în 2019, la 184.477 de USD în 2023. În același interval, remunerația membrilor bărbați din consiliile de administrație s-a majorat într-un ritm mai rapid, de 21%, de la 238.706 USD în 2019, la 287.994 de USD în 2023.

Prin comparație, în aceeași perioadă, decalajul de salarizare între femei și bărbați în cadrul consiliilor de administrație ale celor mai mari firme de servicii financiare din America de Nord s-a redus cu două procente, de la 7% la 5%.

Remunerația membrilor neexecutivi de gen feminin din consiliile de administrație din firmele nord-americane de servicii financiare a crescut cu 13%, de la 287.465 de USD în 2019, la 324.250 de USD în 2023. Remunerația membrilor neexecutivi de gen masculin ai consiliilor de administrație s-a majorat într-un ritm mai lent, de 10%, de la 309.392 de USD în 2019, la 340.481 de USD în 2023.

În 2023, administratorii de gen feminin monitorizați din servicii financiare europene au câștigat 64 de USD la fiecare 100 de USD câștigați de omologii lor bărbați, comparativ cu 69 de USD la fiecare 100 de USD câștigați de administratorii bărbați în 2019, ceea ce reprezintă o creștere de cinci procente a decalajului de salarizare între femei și bărbați.

Prin comparație, membrii neexecutivi femei din consiliile de administrație în servicii financiare din America Nord au câștigat în medie 95 de USD la fiecare 100 de USD încasați de omologii lor de gen masculin, comparativ cu 93 de USD la fiecare 100 de USD câștigați de administratorii bărbați în 2019. Aceasta reprezintă o diminuare cu două procente a decalajului de salarizare între femei și bărbați.

Distribuția pe genuri în cadrul consiliilor de administrație din Europa și America de Nord

Distribuția pe genuri (la finalul anului 2024) în cadrul consiliilor de administrație din firmele europene de servicii financiare este de 43% femei și 57% bărbați. Cele mai recente date publice disponibile cu privire la firmele din America de Nord arată că, la sfârșitul anului 2023, reprezentarea femeilor la nivelul consiliilor de administrație era cu șapte procente mai mică, adică 36% femei și 64% bărbați.

28% dintre firmele europene de servicii financiare au în prezent o reprezentare a femeilor de sub 40% la nivelul consiliilor de administrație. Aceasta înseamnă o scădere de 3 puncte procentuale față de sfârșitul anului 2023, când 31% din consiliile de administrație aveau o reprezentare a femeilor de sub 40%.

Studiul EY Boardroom Monitor a constatat că subcomitetele erau majoritar formate din bărbați la finalul anului 2023. În Europa, comitetele erau formate din 45% femei și 55% bărbați, iar în America de Nord raportul era de 37% femei și 63% bărbați. Cu toate acestea, la nivel macro, decalajul de salarizare între femei și bărbați în cadrul comitetelor este mai mare în Europa, unde președinții de comitet de sex feminin încasau 50% din remunerația omologilor lor de sex masculin, iar membrii de comitet femei câștigau 75% din remunerația omologilor lor de sex masculin, în timp ce în America de Nord atât femeile președinte de comitet, cât și cele membru de comitet câștigau 97% din remunerația omologilor lor de sex masculin.

Datele arată că, per total, administratorii de gen masculin dețin individual mai multe funcții în comitete decât omologii lor de gen feminin, ceea ce explică în parte faptul că bărbații primesc o remunerație globală mai mare decât femeile.

Administratorii neexecutivi nord-americani încasează remunerații totale mai mari decât cei europeni, dar retribuția fixă este mai mare în Europa

Remunerația medie a membrilor consiliilor de administrație din firmele de servicii financiare nord-americane a fost mai mare decât cea a omologilor lor europeni în fiecare an din intervalul 2019 – 2023.

În 2019, administratorii neexecutivi nord-americani au câștigat cu 43% mai mult decât omologii lor europeni. Remunerația în cadrul consiliilor de administrație la nivelul întregului sector din America de Nord a fost în medie de 302.814 USD per membru, comparativ cu 212.360 de USD per membru din consiliile de administrație din Europa.

În 2023, membrii neexecutivi din consiliile de administrație nord-americane de servicii financiare au câștigat cu 39% mai mult decât omologii lor europeni, adică 334.707 USD și, respectiv, 242.715 USD per membru.

Administratorii neexecutivi de gen feminin din cadrul firmelor nord-americane de servicii financiare au încasat cu 13% mai mult decât omologii lor bărbați din cadrul firmelor europene de servicii financiare, potrivit celor mai recente date disponibile. În 2023, remunerația membrilor neexecutivi femei din consiliile de administrație nord-americane de servicii financiare a fost, în medie, de 324.250 de USD, comparativ cu 287.994 de USD în cazul omologilor lor de gen masculin din cadrul firmelor europene.

Remunerația nemonetară, inclusiv acordarea de opțiuni și titluri de capital, s-a dovedit a reprezenta o componentă importantă a remunerației totale acordate administratorilor neexecutivi din firmele nord-americane de servicii financiare. Aceasta este o practică aproape inexistentă în Europa, deoarece codurile de guvernanță corporativă din această regiune descurajează încasarea de plăți variabile de către administratorii neexecutivi, astfel încât aceștia să își păstreze independența și obiectivitatea.

În 2019, 54% din remunerația acordată membrilor neexecutivi din consiliile de administrație nord-americane de servicii financiare era nemonetară, fiind reprezentată de opțiuni de acțiuni sau titluri de capital, iar acest procent a crescut la 56% în 2023. Cu toate că administratorii neexecutivi europeni încasează o remunerație mai mică per total, retribuția fixă medie este mult mai mare decât cea acordată omologilor lor nord-americani. În 2023, retribuția fixă medie a administratorilor neexecutivi nord-americani, excluzând elementele nemonetare, precum titluri de capital sau opțiuni de acțiuni, a fost de 156.811 USD, comparativ cu 242.715 USD în cazul omologilor lor europeni.

Diferențele regionale în ceea ce privește remunerarea membrilor neexecutivi din consiliile de administrație


În timp ce firmele de servicii financiare din America de Nord tind să aibă o capitalizare de piață și venituri relativ mai mari decât cele din Europa, consiliile lor de administrație sunt mai bine remunerate în termeni relativi, chiar și după ajustare.

Pentru fiecare miliard de USD din veniturile obținute în 2023, firmele nord-americane de servicii financiare au remunerat membrii neexecutivi ai consiliilor de administrație în medie cu 407.794 de USD. Prin comparație, firmele europene de servicii financiare au acordat membrilor neexecutivi din consiliile de administrație retribuții cu 33% mai mici – o medie de 275.242 de USD pentru fiecare miliard de USD din veniturile obținute.

Datele din studiul EY Boardroom Monitor au relevat, de asemenea, diferențe semnificative în ceea ce privește remunerația totală acordată consiliilor de administrație din cadrul segmentelor sectorului de servicii financiare. Aceste tendințe sectoriale pot fi observate atât în Europa, cât și în America de Nord, chiar și după ajustarea în funcție de venituri.

În Europa, cel mai bine remunerați sunt administratorii neexecutivi ai firmelor de administrare a activelor și patrimoniului, încasând în medie 455.220 de USD pentru fiecare miliard de dolari din veniturile obținute în 2023. Prin comparație, administratorii neexecutivi din segmentul bancar au fost remunerați în medie cu 289.008 USD, iar administratorii neexecutivi din segmentul asigurărilor cu 136.319 USD pentru fiecare miliard de USD din veniturile obținute.

La nivelul firmelor din America de Nord, consiliile de administrație din segmentul bancar sunt cele care câștigă cel mai mult din sectorul financiar. Pentru fiecare miliard de USD din veniturile obținute de bănci, consiliile de administrație au fost remunerate cu 490.095 de USD, în sectorul administrării patrimoniului și activelor, consiliile de administrație au fost remunerate cu 395.723 de USD, iar, în segmentul asigurărilor, cu 223.439 de USD.

 

Diferențele regionale în ceea ce privește remunerarea membrilor neexecutivi în consiliile de administrație din Europa


Pe piețele europene, membrii consiliilor de administrație din firmele elvețiene de servicii financiare au încasat cea mai mare remunerație absolută în 2023, în valoare medie de 338.621 de USD. Membrii consiliilor de administrație ale firmelor spaniole și britanice au fost următorii cel mai bine remunerați, câștigând în medie 252.570 de USD și, respectiv, 199.856 de USD. În schimb, membrii consiliilor de administrație din firmele norvegiene, franceze și belgiene au primit cele mai mici remunerații în 2023, în valoare medie de 50.472 de USD, 83.941 de USD și, respectiv, 110.534 de USD.

Nivelurile absolute ale remunerației administratorilor femei pe piețele europene urmează un model similar. Membrii de gen feminin din consiliile de administrație din servicii financiare din Elveția, Spania și Marea Britanie au beneficiat de cele mai mari remunerații totale în 2023, în valoare de 254.732 de USD, 246.491 de USD și, respectiv, 191.000 de USD. Femeile din consiliile de administrație din firmele norvegiene, franceze și suedeze au încasat cele mai mici remunerații totale în 2023, în valoare medie de 60.141 de USD, 86.184 de USD și, respectiv, 108.883 USD.

Firmele elvețiene de servicii financiare înregistrează cel mai mare decalaj de salarizare între femei și bărbați la nivelul consiliilor de administrație. Cele mai recente date disponibile (2023) arată că bărbații din consiliile de administrație elvețiene sunt plătiți de aproape 1,5 ori (149%) mai mult decât omologii lor femei. Retribuția medie a bărbaților din consiliile de administrație elvețiene a fost de 380.020 de USD, comparativ cu 254.732 de USD în cazul administratorilor de gen feminin.

 

Administratorii cu competențe de conducere executivă sau în domeniul ESG câștigă cel mai bine


Nivelurile de remunerare în cadrul consiliilor de administrație ale firmelor de servicii financiare din Europa variază, de asemenea, în funcție de competențele și pregătirea profesională a membrilor acestora.

În perioada 2019 – 2023, membrii neexecutivi din consiliile de administrație din serviciile financiare din Europa cu experiență anterioară într-o funcție de conducere executivă au primit remunerații mai mari în fiecare an. Cel mai recent, în 2023, administratorii neexecutivi cu experiență în funcții de conducere executivă au fost remunerați în medie cu 260.487 de USD, comparativ cu 226.119 USD în cazul celor fără o astfel de experiență.

O tendință similară se observă în rândul membrilor consiliilor de administrație cu competențe în domeniul durabilității, care, în 2023, au fost remunerați în medie cu 301.098 de USD, comparativ cu 234.702 de USD în cazul celor fără astfel de competențe.

Cu toate acestea, în ambele domenii, membrii de gen masculin din consiliile de administrație sunt remunerați mai mult, în medie, decât femeile cu experiență similară.

În intervalul 2019 – 2023, membrii neexecutivi bărbați din consiliile de administrație cu experiență în funcții de conducere executivă au fost remunerați în medie cu 284.065 de USD pe an, comparativ cu 164.696 de USD în cazul femeilor cu experiență similară. În aceeași perioadă, bărbații cu competențe în domeniul durabilității au fost remunerați în medie cu 429.868 de USD pe an, comparativ cu 167.587 de USD în cazul femeilor cu o experiență echivalentă.

 

Sinteza datelor referitoare la remunerare la 31 decembrie 2023 (cele mai recente date raportate)


·         Numărul total de firme monitorizate în Europa: 87

·         Numărul total de membri neexecutivi monitorizați din consiliile de administrație europene: 815

o    Numărul total de membri neexecutivi femei monitorizați: 356

o    Numărul total de membri neexecutivi bărbați monitorizați: 459

·         Numărul total de firme monitorizate în SUA și Canada: 86

·         Numărul total de membri neexecutivi monitorizați din consiliile de administrație din America de Nord: 834

o    Numărul total de membri neexecutivi femei monitorizați: 294

o    Numărul total de membri neexecutivi bărbați monitorizați: 540


Sinteza datelor aferente studiului Boardroom Monitor la 31 decembrie 2024

 

·         Numărul total de firme monitorizate în Europa: 90

·         Numărul total de membri monitorizați din consiliile de administrație europene: 1.093

o    Numărul total de membri femei monitorizați: 467

o    Numărul total de membri bărbați monitorizați: 626

·         Numărul total de plecări ale unor membri din consiliile de administrație europene în 2024: 137

·         Numărul total de noi membri ai consiliilor de administrație europene în 2024: 134

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 18330
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...