ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Datoria privată reprezintă un risc ascuns la adresa statelor în curs de dezvoltare, avertizează Banca Mondială

15 Februarie 2022   |   Agerpres

În ultimul său raport World Development Report, instituţia financiară internaţională şi-a exprimat din nou îngrijorările cu privire la lipsa transparenţei din jurul activităţii de creditare din China şi a împrumuturilor garantate din sectorul datoriilor suverane şi de asemenea a avertizat că un alt risc îl reprezintă creşterea datoriilor în sectorul privat.

 
 
Ţările în curs de dezvoltare trebuie să îşi consolideze rapid sectorul financiar, a informat marţi Banca Mondială, avertizând că riscurile sunt în creştere odată cu inflaţia, ratele dobânzilor şi lipsa de transparenţă cu privire la datoria suverană şi cea privată, transmite Reuters.
 
În ultimul său raport World Development Report, instituţia financiară internaţională şi-a exprimat din nou îngrijorările cu privire la lipsa transparenţei din jurul activităţii de creditare din China şi a împrumuturilor garantate din sectorul datoriilor suverane şi de asemenea a avertizat că un alt risc îl reprezintă creşterea datoriilor în sectorul privat.
 
Sondajele Băncii Mondiale arată că 46% dintre IMM-urile din ţările în curs de dezvoltare se aşteaptă să rămână în urmă cu plata datoriilor în următoarele şase luni, dar în unele ţări numărul este de două ori mai mare, a subliniat economistul şef al BM, Carmen Reinhart. Aceasta a spus că urmăreşte cu atenţie evoluţia datoriilor din sectorul privat în marile pieţe emergente precum India, Africa de Sud, Filipine şi Kenya, unde peste 65% dintre IMM-uri se aşteaptă să fie în arierate.
 
Pe partea emitenţilor suverani, Turcia, ţară al cărei rating a fost retrogradat recent de Fitch la "BB minus", este în criză de mai mulţi ani şi aceasta ar putea fi "paiul care a rupt spatele cămilei", a spus Reinhart.
 
Economistul şef al Băncii Mondiale a apreciat că sprijinul fiscal şi monetar semnificativ, cumulat cu moratoriile la rambursarea creditelor bancare şi politicile generoase de indulgenţă, au contracarat criza economică declanşată de pandemia de COVID-19, însă acum încep să apară consecinţele pentru gospodării şi firme.
 
"Este o nevoie uriaşă pentru o mai bună transparenţă cu privire la datoria sectorului privat", a spus Reinhart.
 
De asemenea, ponderea creditelor neperformante a rămas sub ceea ce se preconiza la începutul pandemiei, însă Reinhart subliniază că politicile de indulgenţă şi relaxarea standardelor contabile ar putea să "ascundă o problemă a creditelor neperformante".
 
"La final important nu este ceea ce vezi ci ceea ce este ascuns", a spus Reinhart atrăgând atenţia asupra dezinteresului cu privire la sănătatea financiară a gospodăriilor şi firmelor. "Mă tem că în multe ţări nu suntem nici măcar în faza de conştientizare", a spus economistul şef al Băncii Mondiale.
 
Raportul subliniază că trebuie făcute eforturi mai mari pentru a îmbunătăţi transparenţa cu privire la datoria sectorului privat, un management mai proactiv al creditelor cu probleme, inclusiv soluţii în afara tribunalului precum şi eforturi accelerate pentru soluţionarea problemelor cu datoriile suverane.
 
În plus, multe agenţii de rating nu au reuşit să ţină cont de companiile deţinute de statele străine, care ar putea genera riscuri financiare semnificative în ţările cu venituri reduse şi în unele economii emergente, susţine Banca Mondială.
 
Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8978 / 17265
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...