ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deficitul forţei de muncă, cea mai mare problemă a constructorilor din România (analiză)

23 Octombrie 2023   |   Agerpres

Forţa de muncă rămâne o provocare semnificativă pentru antreprenorii din industria construcţiilor în 2023 şi 2024, cu un impact asupra modului în care proiectele sunt gestionate şi desfăşurate.

 
 
Cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent constructorii din România este legată de resursele umane disponibile, peste 75% dintre antreprenorii generali din construcţii afirmând că au în continuare un deficit în ceea ce priveşte forţa de muncă, arată o analiză de profil.

Creşterea costurilor directe cu forţa de muncă este prima pe lista de priorităţi, iar 45% dintre constructori consideră că două mari probleme sunt educaţia şi formarea insuficientă pentru profesiile din industrie.

Forţa de muncă rămâne o provocare semnificativă pentru antreprenorii din industria construcţiilor în 2023 şi 2024, cu un impact asupra modului în care proiectele sunt gestionate şi desfăşurate.


"O concluzie evidentă din datele noastre este deficitul constant de forţă de muncă specializată, identificat de 75% dintre participanţi. Aceasta reprezintă o problemă majoră care influenţează capacitatea companiilor de a duce la bun sfârşit proiectele în termen şi la standardele dorite. Deficitul forţei de muncă poate crea întârzieri în execuţie, costuri suplimentare şi o presiune în creştere asupra echipei existente", a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Pe de altă parte, 11% dintre antreprenori declară că dispun de oameni suficienţi şi pregătiţi în cadrul echipelor proprii.

Majoritatea antreprenorilor din construcţii (57,4% dintre participanţii la studiu) înclină să-şi crească numeric echipele în următorul an, ceea ce sugerează o abordare optimistă şi încredere în perspectiva de dezvoltare a afacerii. Astfel, aceşti antreprenori sunt pregătiţi să investească în resurse umane şi să recruteze personal calificat pentru a răspunde cererii sporite din industria construcţiilor.

Analiza face parte din studiul anual TOP 100 Antreprenori Generali în Construcţii pe care IBC Focus îl realizează în mod independent de peste 15 ani.

De asemenea, 40% dintre respondenţii la studiul IBC Focus au declarat că nu vor creşte, dar nici scădea dimensiunea echipelor actuale.

În acelaşi timp, una din trei firme (31,68%) de construcţii lucrează în prezent cu angajaţi străini.

Spre comparaţie, anul trecut doar unul din patru constructori lucra cu angajaţi străini pe şantierele România. Observăm astfel o tendinţă de creştere a procentului de firme care s-au adaptat pieţei muncii şi au pus la punct procedurile de lucru cu muncitori străini.

De asemenea, unul din cinci (19,8%) constructori tatonează perspectiva de a face recrutări de muncitori străini pentru echipele lor.

Planurile de creştere a echipelor se datorează şi faptului că marii constructori sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor pe care le dezvoltă, potrivit IBC Focus. Şase din zece constructori estimează că vor înregistra creşteri ale cifrelor de afaceri, iar 20% estimează stagnare şi restul (tot 20%) mizează pe scăderi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3868 / 18954
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...